'Başörtü Yasağı'

Belçika Anayasa Mahkemesi: “Başörtüsü Yasağı Din Özgürlüğüne Aykırı Değil”

Belçika'da başörtüsü yasağını yargıya taşıyan bir grup Müslüman kadının davasında Anayasa Mahkemesi, başörtüsü yasağına kapı araladı.

@ AA değişiklikler: Perspektif

2017 yılında bir grup Müslüman kadının Brüksel’de bulunan bir yüksek okulunun başörtüsü yasağına karşı mahkemeye başvurmalarının üzerine dava Anayasa Mahkemesine taşınmıştı. Dava sonucunda Anayasa Mahkemesi, başörtüsü yasağının Anayasaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olmadığına karar vererek Belçika’da başörtüsü yasağına kapı aralamış oldu.

“Toplumların Uzlaşması İçin Din Ve İnanış İfade Etme Özgürlüğü Kısıtlanabilir”

Anayasa Mahkemesi, kararını açıklarken devlet okullarındaki tarafsızlık ilkesinin başörtüsü yasağına göre daha ağır bastığını ve bunun din hürriyetine aykırı olmadığını belirtti. Bunun yanı sıra mahkeme, farklı din ve inanışların bulunduğu demokratik toplumlarda, çeşitli toplumların çıkarlarını uzlaştırabilmek için din ve inanış ifade etme özgürlüğünün kısıtlanmasının gerekli olabileceğini savundu. Mahkeme ayrıca başörtüsü yasağının, inanışlarını ifade etmek isteyen grupların diğer öğrenciler üzerinde sosyal baskı oluşturmasına karşın öğrencileri koruyacağını ifade etti.

Hukuk devletinin en yüksek mahkemelerinden biri olan Anayasa Mahkemesinin böyle bir karar vermesi Belçika’da başörtüsü yasağı savunucularının yolunu açtı. Bu karar başörtüsü yasağını mecbur kılmamakla birlikte okullara ve yüksek öğrenim kurumlarına başörtüsünü yasaklayabilme ihtimaline cevaz vermiş oldu . Sürekli olarak tartışma konusu olan başörtüsü yasağı ile ilgili en son Flaman Sosyalist Partisi’nin başkanı Conner Rousseau, 16 yaşından küçükler için başörtüsü yasağının tartışılabilmesi gerektiğini söylemişti.

Belçika’nın Flaman bölgesinde 2013 yılından beri devlet okullarında başörtüsü yasağı Danıştay tarafından defaatle din özgürlüğüne aykırı olarak nitelendirilmiş olsa da yürürlükte. Walon bölgesinde ise dinî simge yasağı okulların kendi kararları olmakla birlikte bunun  için yasal altyapı 1994 yılından beri mevcut. (nsa)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler