'Başörtüsü yasağı'

Avusturyalı Milletvekilinden Başörtüsü Yasağına “Başörtülü” Tepki

Bağımsız Milletvekili Martha Bissman, başörtüsünün bugün Avusturya'da, hükümetin Müslüman karşıtlığının en belirgin sembolü olarak ortaya çıktığını söyledi.

@Facebook değişiklikler: Perspektif

Avusturya’da bağımsız Milletvekili Martha Bissman, ilkokullarda yürürlüğe sokulmak istenen başörtüsü yasağına tepki göstererek, “Başörtüsü birçok Müslüman kadının günlük hayatta kullandığı, kimliğinin bir parçası ancak bugün hükümetin Müslüman karşıtlığının en belirgin sembolü olarak ortaya çıkıyor.” dedi. 

Avusturya’da ilkokullarda başörtüsünü yasaklayacak yasa tasarısının görüşüldüğü meclis genel kurulunda bir konuşma yapan Bissman, aşırı sağcı Avusturya Özgülük Partisinin (FPÖ) son on yıldır Müslümanlara yönelik kışkırtıcı ve ırkçı yaklaşımları sonucunda bu topluma yönelik ırkçılığın sokağa taştığını ifade etti. Bissman, aşırı sağcı hükümetin çocukların gelişimini gerekçe göstererek başörtüsünü yasaklamak istediğini, bu durumun gerçeği yansıtmadığını, yasanın başörtüsünü yaşamın bütün alanlarından çıkartmak için atılmış ilk adım olduğunu söyledi.

“Başörtüsünün Baskıyla Takılmasına da Yasaklanmasına da Karşıyım”

“Başörtüsü, birçok Müslüman kadının günlük hayatta kullandığı, kimliğinin bir parçası ancak bugün hükümetin Müslüman karşıtlığının en belirgin sembolü olarak ortaya çıkıyor.” şeklinde konuşan Bissman, kadınların kıyafetlerini siyasetçilerin belirleyemeyeceğini, başörtüsünün baskıyla takılmasına karşı olduğu gibi yasaklanmasına da karşı olduğunu vurguladı.  Konuşmasının bir kısmını başörtüsü takarak sürdüren Bissman, Batıda son yıllarda başörtüsünün büyük bir tehdit gibi gösterildiğinin, başörtüsü üzerinden toplumun kutuplaştırıldığının altını çizdi.

Bissman, “Özellikle FPÖ ve merkez sağ Avusturya Halk Partisinin (ÖVP) kazandığımız değerlerin aksi yönünde bir tutum içindeler. Hoşgörü ve din özgürlüğü gibi yüksek değerlerimiz parça parça ortadan kaldırılmak isteniyor.” görüşünü paylaştı.

“Müslüman Kadınların Avusturya’ya Önemli Katkılar Sağladı”

Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen’in “artan İslamofobi nedeniyle ileride birçok kadının başörtülü kadınlarla dayanışma sergilemek için başörtüsü takacağı” yönündeki ifadelerini hatırlatan Bissman, “Biz Müslüman vatandaşlarımızla dayanışma içindeyiz, onları yalnız bırakmıyoruz. Birlikte durarak bizi bölmelerine müsaade etmeyeceğiz.” ifadesini kullandı. Mecliste konuşmaları izleyen başörtülü kadınları gösteren Bissman, Müslüman kadınların Avusturya’ya önemli katkılar sağladığını vurgulayarak, ülkede Müslüman kadınlarla konuşmak yerine onlar üzerinden konuşmalar yapıldığını sözlerine ekledi.

Avusturya’da ilkokul öğrencilerine yönelik başörtüsünü yasaklayan yasa tasarısı meclis eğitim komisyonunda geçen hafta görüşülerek kabul edilmişti. Tasarının bugün genel kurulda yapılacak görüşme ve oylama sonucunda hükümeti oluşturan FPÖ ve ÖVP koalisyonunun oylarıyla kabul edilmesi bekleniyor.(AA,P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler