'Koronavirüs'

Bangladeş Kamplarındaki Arakanlı Müslümanlar Arasında Kovid-19 Endişesi

Çin'in Vuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Bangladeş’te de görülmesi, ülkenin Cox's Bazar kentindeki kamplarda yaşayan Arakanlı Müslümanlar arasında endişeye yol açtı.

Myanmar’daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş’in Cox’s Bazar kentindeki derme çatma mülteci kamplarında yaşayan Arakanlı Müslümanların liderlerinden Abdur Rahim, savunmasız koşullar altında bulunduklarını belirterek, “Yarım milyondan fazla insanımız, 34 mülteci kampında ikamet ediyor. Çoğumuz çadırlarda çamurlu zemin üzerine yayılan plastikler üzerinde yatıyoruz. Hijyenimizi düşünmek ve Kovid-19’la mücadelede gerekli önlemleri almak için daha az seçeceğimiz var.” şeklinde konuştu. Kamplardaki Arakanlı Müslümanların derme çatma barınaklarda yaşadıklarına işaret ederek,  “Biz fakiriz, devletsiziz, başkalarının merhametine bağımlıyız.” ifadesini kullandı.

İçlerinden bazılarının virüs tehlikesi sebebiyle maske aldığını aktaran Rahim, birkaç gün önce 20 Bangladeş takası (0,23 dolar) olan maskelerin, 200 Bangladeş takasına (yaklaşık 3 dolara) çıktığını kaydetti. Rahim, Kovid-19 tehdidi nedeniyle paniklediklerini dile getirerek, “Allah’a bizi bu hastalıktan koruması için dua ediyoruz.” dedi.

“Daha Fazla Suya İhtiyaç Var”

Kamplardaki aktivistler, virüsün kamplara yayılmasını önlemek ve buralarda temizliği sağlamak için daha fazla suya acil ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. Aktivist Razia Sultana, kendisiyle birkaç gönüllü arkadaşının sınırlı suyla kamplarda nasıl güvende olunacağına dair farkındalık oluşturmak için çalıştıklarını anlattı. Sultana, yetkililere ve uluslararası yardım kuruluşlarına, “Arakanlı Müslümanların su ve el yıkama tedariki için” daha fazla yardım etmeleri çağrısında bulundu.

Bangladeş Mülteci İşlerinden Sorumlu Yönetici Mahbub Alam Talukder de, Arakanlı Müslümanların kamplarında virüsün belirlenebilmesi için yeterli miktarda test kitini topladıkları bilgisini paylaştı.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, Ağustos 2017’den sonra Arakan’daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı. Uluslararası insan hakları kuruluşları, daha önce yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı. (AA)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Koronavirüs Zamanında İslamofobi ve Savunmasız Müslümanlar
    2024-02-01 23:02:58

    […] meşrulaştırılıyor. Hindistan İçişleri Bakanı Amit Shah, “yasadışı göçmenlerin” (Bangladeşli Müslümanları kastediyor) Hindistan kaynaklarını sömüren “termitler” olduğunu söylediğinde, içinde […]

Son Yüklenenler