'BELÇİKA'

Belçika’da “Gözaltında Ölen Afrikalı Genç” Protestosunda Arbede Çıktı

Belçika'nın başkenti Brüksel'de, Afrikalı bir gencin polis tarafından gözaltında hayatını kaybetmesini protesto edenler, bir polis merkezinin girişini ateşe verdi ve Belçika Kralı’nın aracına da taş attı.

Fotoğraf: Anadolu Ajansı, Değişiklikler: Perspektif

Belçika’nın başkenti Brüksel’de, Afrikalı bir gencin polis tarafından gözaltına alındıktan sonra karakolda hayatını kaybetmesini protesto edenler, bir polis merkezinin girişini ve bir aracı ateşe verdi. Brüksel’in kuzeyindeki tren istasyonu civarında bulunan karakol yakınında toplanan yüzlerce kişi, “İbrahima Barrie” adlı 23 yaşındaki gencin cumartesi gecesi gözaltındayken ölmesi üzerine polisi protesto etti.

“Siyahilerin hayatı önemlidir”, “İbrahima için adalet” ve “Katil polis” gibi sloganlar atan göstericilerin bir bölümünün polise taş atarak taşkınlık yapması üzerine olaylar büyüdü.
Polisin tazyikli su sıkarak müdahale ettiği göstericilerden bir grup ara sokaklara dağıldı. Göstericilerden bazıları, yakınlardaki bir başka polis merkezinin girişini, civardaki bir aracı ve bazı çöp kutularını ateşe verdi. Birçok polis aracının camları kırılırken, bazı göstericiler bölgedeki para çekme makineleri ve mağazalara da zarar verdi.

Kral’ın Aracına Taş Atıldı

Bu sırada tesadüfen protestoların devam ettiği bölgeden geçen Belçika Kralı Philippe’in aracına da taş atıldı. Kral Philippe’i taşıyan araç, hızla olay yerinden uzaklaştı. Kral Philippe’in o sırada araçta olup olmadığı bilinmiyor. Polisin müdahalesiyle bazı kişiler yaralandı. Yaralılar ambulansla hastaneye kaldırılırken, çok sayıda gösterici gözaltına alındı.

Polis, Brüksel’in kuzeyindeki tren istasyonu yakınında cumartesi gecesi İbrahima Barrie’yi, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında alınan tedbirlere uymadığı gerekçesiyle gözaltına almak istemişti. Barrie’nin ise cep telefonuyla polislerin videosunu çektiği, daha sonra koşarak kaçtığı belirtilmişti. Kısa süre sonra yakalanıp karakola götürülen Barrie’nin bir saat sonra bilincini kaybettiği ve götürüldüğü hastanede hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Gencin ölümü hakkında savcılık soruşturma başlatmıştı.

Belçika İçişleri Bakanı’ndan Eylemlerine Tepki

Belçika İçişleri Bakanı Annelis Verlinden, başkent Brüksel’de Afrikalı bir gencin gözaltına alındıktan bir saat sonra hayatını kaybetmesi üzerine düzenlenen gösterilerdeki şiddet eylemlerinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Belçika kamu yayın kuruluşu VRT televizyonuna açıklama yapan Verlinden, “Kamu malına zarar verme, kundaklama, polise taş atma gibi eylemler kabul edilemez. Bunlar görülmüş şeyler değil.” dedi.

İbrahima Barrie adlı 23 yaşındaki gencin polis tarafından gözaltına alındıktan bir saat sonra hayatını kaybetmesinin soruşturulduğunu hatırlatan Verlinden, şunları söyledi: “Gözaltındayken yanlış giden bir şey olup olmadığını öğrenmek için her şey yapılıyor. Bunun takipçisi olacağız. Gerekirse polisin kusurlu davranışını hakkında gerekli adımları atarız. Ancak bugün itibarıyla böyle bir şey yapmak için neden yok. Bu yüzden bu tür şiddet eylemlerinin de hiçbir gerekçesi bulunmuyor.” diye konuştu.(AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler