'Müslüman Karşıtı Irkçılık'

Marwa el-Sherbini’nin Katili Erken Tahliye mi Oluyor?

Mahkeme salonunda şikâyetçi olduğu ırkçı tarafından katledilen Marwa el-Sherbini'nin ölümünün 15. yıldönümü yaklaşırken katilin erken tahliyesi gündeme geldi. Peki, meselede son durum ne?

Marwa el Sherbini, eşi Elwy Okaz ve oğulları Mustafa | Çizim: Motionist

Marwa el-Sherbini, 1 Temmuz 2009 tarihinde Almanya’daki bir bir mahkeme salonunda ırkçı ve Müslüman düşmanı bir saldırının kurbanı oldu. Dresden’deki duruşmada yargılanan sanık Alex W., Mısırlı eczacı ve voleybol oyuncusu Marwa’yı 16 kez bıçakladı. 32 yaşındaki bir çocuk annesi Marwa, olay anında ikinci çocuğuna üç aylık hamileydi. 1 Temmuz’da doğmamış bebeğiyle birlikte hayatını kaybetti. Aynı yılın kasım ayında Alex W. ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Cinayetin 15. yıldönümüne yaklaşılırken şu soru gündeme geldi: Alex W.’nin erken tahliyesi mümkün mü?

15 Yılın Ardından Alex W. Erken Tahliye Olabilir mi?

Katil Alex W.’nin çarptırıldığı hapis cezasının asgari süresi normal şartlarda 30 Haziran 2024’te sona erecekti. IslamiQ haber sitesi, bu durumu araştırdı. Döbeln Ceza İnfaz Dairesi Kasım 2023’te Alex W.’nin kesin surette suçlu olduğuna hükmederek en az 20 yıl hapis yatması gerektiğine karar verdi. Bu karar, Alex W.’nin 15 yılda tahliye olmasının önüne geçerken 2029 yılının ortalarında serbest bırakılmasını mümkün kılıyordu. IslamiQ, son durumu Dresden Bölge Mahkemesine sordu. Mahkemenin basın ofisinden gelen cevapta 2023’teki bu kararın 9 Nisan 2024’te Dresden Yüksek Bölge Mahkemesi tarafından bozulduğu ve yeniden görüşülmesi için Döbeln Ceza İnfaz Dairesinin bilgilendirildiği belirtildi. Şimdi Döbeln Ceza İnfaz Dairesinin vereceği yeni karar bekleniyor.

Katil Alex W.’nin hukuki durumu henüz netleşmemiş değil ve bu sebeple takip edilmeye devam ediliyor. Olası bir erken tahliye konusu hâlen mümkün olup hem hukuk çevrelerinde hem de kamuoyunda tartışmalara neden oldu. Ceza İnfazı Dairesi tarafından yeniden yapılacak ikinci bir incelemenin neticesinde, ilk ceza süresinin onaylanması ya da reddine karar verilecek.

Marwa el-Sherbini Nasıl Öldürülmüştü?

2005 yılında, eşi Elwy Ali Okaz’ın başlayacağı akademik araştırma pozisyonu için ailesiyle birlikte Almanya’ya yerleşmişti. 21 Ağustos 2008’de Marwa el-Sherbini, oğlunu götürdüğü çocuk parkında uğradığı Müslüman düşmanı hakaretler içeren sözlü saldırı nedeniyle Alex W.’den şikâyetçi olmuştu. Yaklaşık bir yıl sonra görülen duruşmanın gerçekleştiği mahkeme salonunda sanık Alex W. mahkeme salonuna sokmayı başardığı sadece ağız kısmı 18 cm uzunluğundaki bıçakla genç kadına 16 bıçak darbesi indirerek 3 yaşındaki oğlunun gözü önünde katletti. Mahkeme salonuna saldırı başladıktan sonra giren güvenlik güçleri, saldırganı durdurmak yerine eşini korumaya çalışan Elwy Ali Okaz’ı saldırgan sanıp silahla ateş ederek yaraladı.

Marwa El-Sherbini, 1 Temmuz’da Almanya’daki Dresden Mahkemesinde bir ırkçı tarafından öldürüldüğünde sadece 31 yaşındaydı. Hadisenin ardından Almanya’yı terkeden eşi Elwy Okaz ve oğlu Mustafa’nın artık Kanada’da yaşadığı biliniyor. Marwa’nın öldürülmesi sadece Almanya’da değil tüm dünyada ırkçılık, İslamofobi ve azınlıkların korunmasına ilişkin tartışmalar için Müslüman karşıtı ırkçılığın ulaşabileceği en aşırı noktayı temsil eden bir sembol oldu. Menfur cinayet Mısır’da ve farklı ülkelerde gösteriler ve anma etkinlikleriyle anıldı. Marwa’nın ölümü, nefrete karşı bir çağrı olarak hatırlanmaya devam ediyor. Mart 2022’de Dresden Belediyesi, Marwa’nın katledildiği mahkemenin önündeki -öncesinde bir adı olmayan- park alanına Sherbini’nin ismini verdiğini duyurmuştu. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler