'Irkçılık'

Irkçılık Karşıtı Gösterilerde Sömürgecilere Ait Heykeller Hedefte

ABD'de siyahi George Floyd'un polis şiddeti sonucu ölümünün ardından Avrupa’nın birçok yerinde başlayan ırkçılık karşıtı protestolar devam ediyor. Protestolarda sömürgeci ve ırkçı bazı tarihî şahsiyetlerin heykellerine yönelik saldırılar gerçekleştirildi.

Fotoğraf: Ben Thornley / Shutterstock.com

Geçtiğimiz ay Amerika Birleşik Devletleri’nin Minneapolis eyaletinde siyahi George Floyd’un polis şiddeti nedeniyle ölümünün ardından dünyanın pek çok ülkesinde başlayan ırkçılık karşıtı protestolar hız kesmeden sürüyor. 

Protestolar esnasında bazı Avrupa ülkelerinin sömürgeci geçmişleri de tekrar gündeme geldi. İngiltere ve Belçika’da ırkçılık karşıtı eylemlerde protestocular sömürgeci ve ırkçı düşünceleriyle bilinen tarihî şahsiyetlerin heykellerini hedef aldı.

Belçika’da Kral 2. Leopold Heykelleri Protestocuların Hedefinde

1800’lü yılların sonunda Belçika’nın sömürgesi olan Kongo’da yapılan katliamlar, Floyd’un ırkçı polis şiddeti sonucu öldürülmesiyle tekrar gündeme geldi. Gent kentinde geçen hafta 2. Leopold’un büstü kırmızıya boyanarak Floyd’a atfen büstün üzerine “Nefes alamıyorum” yazılmıştı.

Anvers şehrinde de geçen hafta ateşe verilen Leopold heykeli dün kaldırılmıştı. Heykelin restore edilmek üzere Middelheim Müzesi deposuna kaldırıldığı ve daha sonra müzede sergileneceği bildirilmişti.

Belçika’da Kongo’nun sömürge olduğu dönemde görevde olan Kral 2. Leopold’un heykellerinin sokaklardan kaldırılması için kampanya yürütülüyor. 1865-1909 yıllarında iktidarda olan Leopold’un, ülkeyi Kongo’nun kaynaklarını kullanarak inşa ettiği ve milyonlarca kişinin ölümüne sebep olduğu belirtiliyor.

Ülkede çok sayıda Kral 2. Leopold heykeline zarar verilirken, onun iktidar döneminde sömürgecilik faaliyetlerine katılan General Storms’un Brüksel’de bulunan büstü de kırmızıya boyandı. Aynı şekilde 1951-1993 yıllarında Belçika Kralı olan Baudouin’in başkent Brüksel’in şehir merkezinde bulunan büstü de kırmızıya boyanarak, büstün üstüne “tazminat” yazılmıştı.

İngiltere’de Heykeller Korumaya Alındı

İngiltere’deki ırkçılık karşıtı protestolar sırasında da sömürgecilerin heykellerine zarar verildiği görüldü. Bristol kentinde bir köle tacirinin heykeli yıkıldı. Irkçılık karşıtı göstericilerin kaidesine “bir ırkçıydı” yazdığı İngiltere’nin eski Başbakanı Winston Churchill‘in de aralarında bulunduğu Londra’daki 10’dan fazla heykel metal plakalarla çevrilerek koruma altına alındı.

Churchill’in heykeline geçen hafta zarar verilmesine kızan aşıcı sağcıların, Hindistan ve Güney Afrika’nın efsanevi liderleri Mahatma Gandhi ve Nelson Mandela’nın heykellerine saldırabileceğinden endişe edilmişti. Bunun üzerine bu heykeller de dün diğerleri gibi çevrelenerek kapatılmıştı.

Beyaz ırkın daha üstün olduğunu savunan İngiltere Eski Başbakanı Winston Churchill’in, Hintliler için “Hayvan gibi bir dine sahip, hayvan gibi bir halk” şeklinde ifadeleri bulunuyor. Churchill, “gelişmemiş ırk” olarak tanımladığı Kürtler ve Afganlar için de “Gaz kullanımı hakkındaki bu alçak gönüllülüğü anlayamıyorum. Medeni olmayan kabilelere karşı zehirli gaz kullanmayı güçlü bir şekilde destekliyorum.” ifadelerini sarfetmişti.

Aşırı Sağcılar ve Irkçılık Karşıtları Arasında Çatışmalar Yaşandı

Öte yandan cumartesi günü İngiltere’nin başkenti Londra’da heykelleri korumak iddiasıyla protesto düzenleyen aşırı sağcılar ile ırkçılık karşıtı göstericiler arasında yer yer çatışmalar yaşanırken, polis olayları kontrol altına almakta zorlandı. Başbakanlığın bulunduğu alana girmek isteyen aşırı sağcılar, buna müsaade etmeyen polise şişe ve teneke kutular attı. Bu sırada bazı kişilerin Nazi selamı verdiği görüldü. Aşırı sağcılar, en az iki gazeteciye de saldırdı.

Yüzlerce ırkçılık karşıtı gösterici de muhtemel bir çatışmayı engellemek için organizatörler tarafından gösteri iptal edilmesine rağmen Londra’nın merkezinde toplandı. Trafalgar Meydanı’nda aşırı sağcılar ile ırkçılık karşıtları çatıştı. Polisin müdahalesiyle buradan dağılan göstericiler Waterloo İstasyonu önünde yeniden karşı karşıya geldi. Burada en az iki aşırı sağcı eylemci, linç girişiminden polis tarafından kurtarıldı.

Polis çok sayıda göstericiyi gözaltına alırken olaylar Londra’nın merkezinde yer yer devam ediyor. (AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler