'İslam Din Dersi'

Almanya’nın KRV Eyaletinde İslam Din Dersi İçin Yeni Komisyon

Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaleti, okullarda inanca dayalı İslam Din Dersi’ni genişletmeyi ve bu konuda Müslüman cemaatler ile iş birliğinde yeni bir sayfa açmayı planlıyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Almanya’da Türkiye kökenlilerin yoğun olarak yaşadığı Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletindeki İslam Din Dersi ile ilgili yeni kararlar alındı. KRV’in Okul Bakanı Yvonne Gebauer (FDP) pazartesi günü yaptığı açıklamada, yeni model kapsamında altı Müslüman cemaatin temsilcilerinden oluşan bir komisyonun kurulacağını ve İslam Din Dersi’nin organizasyonu ve içeriği bağlamında bu kurumlarla birlikte çalışılacağını duyurdu. Açıklamaya göre, kurulacak olan bu komisyon bundan sonra Katolik ve Protestan Kilisesi’nin din eğitimine katılımına benzer bir şekilde bu alanda çalışmalar yapacak.

“İslam Din Dersi, Eyaletin Sorumluluğu Altındadır”

Bakan Gebauer, İslam Din Dersi’nin eyaletin sorumluluğu altında olduğunu ve Almanya’da eğitimini almış öğretmenler tarafından verildiğini vurguladı. Bu derste farklı dinlerle ilgili de bilgi aktarımının gerçekleşeceğine dikkat çeken Gebauer, amacın öğrencileri her türlü ön yargıya karşı korumak, açıklık, hoşgörü ve diğer din ve inançlara karşı saygıyı güçlendirmek olduğunu ifade etti.

Almanya’da Müslüman öğrencilerin İslam Din Dersi alma hakkının olduğunun altını çizen Gebauer, önceki danışma kurulunun Müslüman temsilcilerinden oluşan bir komisyon ile değiştirileceğini ve bu komisyonun içinde hiçbir devlet temsilcisinin olmayacağını açıkladı. Gebauer, bu kuruluşlarla sözleşmelerin yapıldığını ve komisyonun yakın bir zamanda kurulacağını bildirdi.

Komisyona dahil olacak kuruluşlar ise şu şekilde: Fas Cemaat İttifakı (BMG), Almanya Boşnak İslam Cemaati (IGBD), Kuzey Ren-Vestfalya İslam Dinî Cemaati (IRG NRW), Almanya İslam Arnavut Merkezler Birliği (UIAZD) ve İslam Kültür Merkezleri. Diyanet İşleri Türk İslam Birliğinin (DİTİB) de bu komisyona dahil olacağı kesinleşti. Birkaç yıl önce Türkiye hükümetine yakınlık iddialarından dolayı DİTİB ile olan iş birliği eyalet tarafından askıya alınmıştı.

Komisyona dahil edilmeyen Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD) ise bu durum karşısında dava açtı. ZMD, kurucu üyesi Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) nedeniyle eyalet tarafından eleştiriliyor. Geçen senenin kasım ayında Almanya Federal Meclisi, ülkücü harekete bağlı derneklerin yasaklanmasının incelenmesiyle ilgili verilen önergeyi kabul etmişti.  ZMD ise ATİB’in “bozkurtlar” etiketiyle uygunsuz ve mesnetsiz bir çağrışım zincirine sokulduğunu belirterek ATİB’e yönelik suçlamalara tepki göstermişti.

Almanya’da İslam Din Dersi federal eyaletler tarafından organize ediliyor. Şu an 260 okulda yaklaşık 22 bin öğrenci 300 öğrentmeden İslam Din Dersi (Alm. İslamischer Religionsunterricht) görüyor. (P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler