'Fransa'da İslam'

CFCM Yerel Aktörlerin Sesini Daha Fazla Duyurmayı Hedefliyor

Fransa'da Cumhurbaşkanı Macron'un görevine son verdiğini açıkladığı Fransa İslam Konseyi, yeniden yapılanmayı hayata geçirmek için oy birliğiyle bir tüzük değişikliğine gitti.

14 Mart 2023 bgucin

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, şubat ayında Müslümanların kurum ve camilerinin çatı kuruluşu ve İslam dininin devlet nezdindeki temsil kurumu olan Fransa İslam Konseyini (CFCM) kapattığını duyurmuştu. İmamlar Şartnamesi krizinde bölünme yaşayan CFCM geçtiğimiz şubat ayında kongreyi toplamak üzere bir araya gelmişti. 12 Mart’ta Olağanüstü Genel Kurulunu toplayan CFCM “il yapılarına” daha fazla ağırlık vermeyi amaçlayan yeni tüzüğünü açıkladı.

İl Düzeyinde Temsil Artarken Federasyonların Ağırlığı Azalacak

Yeni tüzüğün toplantıda hazır bulunan ve vekaletle temsil edilen üyeler tarafından oy birliğiyle kabul edildiğini aktaran CFCM, kapsamlı bir revizyon yoluna girdiklerini belirtti. Yeni tüzüğe göre ilk olarak, bir ildeki camilerin eşit bir şekilde katılım göstereceği il konseyleri oluşturulacak. İkinci olarak, CFCM üyelerinin yarısının yasal federasyonlar tarafından seçilmesi sistemine son verilecek. Mevcut delege sistemi, son yıllarda CFCM’yi felç eden bir takım iç anlaşmazlıkların sebebi olarak görülüyordu. CFCM’den önceki gün yapılan yazılı açıklamada, yeni tüzüğün söz konusu suni iç anlaşmazlıklara son vereceği belirtildi.

CFCM, bu iki aslî değişikliğin amacını “kendi meslektaşları tarafından seçilen ve gerekli meşruiyete sahip olacak yerel aktörlere söz hakkı vermek” olarak açıklıyor. CFCM’ye göre; ortak kaygılarla bir araya gelen bu aktörler, CFCM’nin görevlerini yerine getirmesini büyük ölçüde engelleyen sınırları ve yapay bölünmeleri ortadan kaldıracak.

CFCM ve FORIF

Paylaştığı son rakamlara göre CFCM Fransa’daki Müslümanlara ait yaklaşık 2 bin 500 ibadet yerinden 1100 kadarını temsil ediyor. CFCM, bu rakamın yeni reformla birlikte önemli ölçüde artacağını tahmin ediyor. İlaveten, yeni bir seçim yönetmeliğinin yakında kabul edileceği açıklandı.

16 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2003 yılından beri Fransız devleti ile Müslümanlar arasındaki resmî temsil kurumu olan CFCM’ye, valiler tarafından atanan yerel aktörlerden oluşan Fransa İslam Forumu (FORIF) lehine son verdiğini açıklamıştı. CFCM İmamlar Şartnamesi sürecinde ikiye bölünmüş, şartnameyi kabul etmeyen federasyonlar İçişleri Bakanlığı tarafından cumhuriyet değerlerini kabul etmemekle suçlanmıştı. Bu durum CFCM’nin içinde fikir ayrılıklarına ve ardından üyelikten ayrılmalara neden olmuştu. Şubat 2022’ye gelindiğinde Macron hükûmetinin girişimiyle FORIF kurulmuş ve CFCM’nin görevlerini yapamaz hâle geldiği gerekçe gösterilerek, devletin İslami cemaatlerle yeni diyalog organının FORIF olacağı açıklanmıştı. (P)

bgucin

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyoloji programından mezun olan Burak Gücin, sonrasında Heidelberg Üniversitesi’nde Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisansını tamamlamıştır. Ağırlıklı olarak ideoloji, kültür ve göç üzerine çalışan Gücin, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler