'Düzensiz Göçmenler'

Avrupa Ülkelerinden Düzensiz Göçe Karşı İş Birliği

Sığınmacı girişlerini durdurmak için birçok Avrupa Birliği ülkesi birlik içi sınır kontrollerini devreye sokarken, Avusturya ve İsviçre de son aylarda düzensiz göçmen sayılarındaki artış nedeniyle iş birliği yapma kararı aldı.

© BalkansCat / Shutterstock.com

İçişleri Bakanı Gerhard Karner, İsviçreli mevkidaşı Karin Keller-Sutter ile Zürih’te yaptığı görüşmenin ardından iki ülkenin düzensiz göçe karşı eylem planı hayata geçirmeye karar verdiğini bildirdi.

Buna göre, taraflar, düzensiz göçle mücadelede daha yoğun iş birliği yapacak. İki ülke sınırında ortak çalışmaların artırılacağı, trenlerde kontrollerin sıkılaştırılacağı kaydedildi. Ayrıca Sırbistan başta olmak üzere Balkan ülkelerine vize hususunda baskı yapılacağı, Hindistan, Pakistan, Tunus gibi ülkelerden vizesiz bu ülkelere seyahat edilebildiği, bu durumun da düzensiz göçmen oranının artmasına yol açtığı belirtildi.

Üye Ülkelerden Eleştiri

İçişleri Bakanı Karner, yarından itibaren Slovakya sınırında yeniden kontrollerin başlayacağını duyurdu. Karner, komşu ülke Çekya’nın da sınır kontrollerine başladığını hatırlatarak “İnsan kaçakçılarından önce harekete geçmemiz gerekiyor.” dedi

Slovakya Başbakanı Eduard Heger ise Çekya’nın yeniden iki ülke sınırında kontrollere başlamasına tepki göstererek, düzensiz göçe karşı Avrupa Birliği (AB) sınırları dışında  mücadele edilmesi gerektiğini savundu. Heger, Sırbistan sınırında kontrollerin yoğunlaştırılması için Macaristan’a destek verilmesi gerektiğini kaydetti.

Schengen Reformu

AB’nin dış sınırları içinde Schengen bölgesi dahilinde 420 milyondan fazla kişi yaşıyor. Ulusal sınır kontrolleri olmaksızın kişilerin ve malların serbest dolaştığı bölge içinde 1,7 milyon kadar insan bir Schengen ülkesinde yaşıyor ancak bir başkasında çalışıyor. Schengen sınırlarından her gün 3,5 milyon kişinin geçtiği biliniyor.

AB, son dönemdeki göç ve sağlık krizleri nedeniyle zarar gören Schengen sınır kurallarını değiştirerek, bölgeyi korumak istiyor. Buna yönelik olarak, AB Komisyonu geçtiğimiz sene göç ve sağlık krizlerinde üye ülkelerin sınır kontrollerinin devreye son çare olarak girmesini sağlayacak ve Schengen bölgesinin gücünü artıracak bir yasa teklifi hazırlamıştı. Yasa teklifi, AB ülkelerinin polis teşkilatlarının birbirleriyle daha fazla sınır ötesi iş birliği, bilgi değişimi ve ortak operasyon yapmasını öngörüyor. (AA, P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler