'Doğu Türkistan'

Çin’in Baskı Politikası Sonuç Verdi: Uygurların Nüfusu Azalıyor

Doğu Türkistan’da Uygurlar’ın nüfusunu kontrol altında tutabilmek için doğum kontrolü yöntemleri ve zorla kürtaj uyguladığı iddiaları güçleniyor.

Kaşgar şehri, Doğu Türkistan, Çin @ Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Doğu Türkistan’daki Uygur nüfusu, doğum oranındaki düşüşe paralel olarak azalmaya başladı. Çinli yetkililere göre Doğu Türkistan’daki doğum oranı 2018’de, 2017 yılına göre üçte bir oranında azaldı. Daha öncesinde de bu bölgede doğum oranının azaldığını kamuoyuyla paylaşan Çin hükûmeti, kadınlara zorla doğum kontrol yöntemleri uygulattığı, buna uymayan kadınları ise “yeniden eğitim merkezi” adı altındaki kamplara göndermekle tehdit ettiği iddialarını reddetmişti.

Zorla Kürtaj Oranı Arttı

Bu yıl temmuz ayında dünya basınında yerini alan iddialara yönelik Çin hükûmeti, CNN Hong Kong gazetesine cevap niteliğinde 6 sayfalık bir faks gönderdi. 1 Eylül tarihli faksta Çin hükûmeti; soykırım, doğum kontrolü uygulamaları ve zorla kürtaj iddialarının doğru olmadığını; “yeniden eğitim merkezi” olarak ifade edilen kampların radikal kişilerin eğitimi için kullanıldığını ve buralarda mesleki alanda eğitimlerin verildiğini belirtti.

Araştırmacı Adrian Zenz’in Doğu Türkistan’da nüfus ve doğum oranlarıyla ilgili yaptığı araştırmalar sonucunda elde edilen bulgular, bu bölgede zorla kürtaj oranının 2016 yılında 100 bin kişide 50 kişi iken, 2018’de bu oranın 100 bin kişi içinde 250 kişiye çıktığını gösteriyor.

“BM’nin Soykırım Tanımına Uyuyor”

Zens, bu durumun Birleşmiş Milletlerin “soykırım” tanımı ile uyuştuğunu söylese de Çin, bu iddiaları reddediyor ve Uygur nüfusunun son on yılda sürekli olarak her yıl artış gösterdiğini ileri sürüyor. Çinli yetkililer, araştırma sonuçlarının gerçeği yansıtmadığını, Doğu Türkistan’da nüfusun 2010 ve 2018 yılları arasında 3 milyon kadar arttığını ve bölgenin ortalama nüfus artış oranına göre Uygurların en hızlı orana sahip olduğunu iddia ediyor. Ayrıca Çin hükûmeti, Uygurların ve diğer etnik grupların haklarının korunduğunu ve soykırım iddialarının da asılsız olduğunu dile getiriyor.

Doğu Türkistan Eyalet Hükûmeti, Çin hükûmetinin yayımladığı istatistiklere yanıt vererek, bu bölgede 2017’de bin kişide 15.88 olan doğum oranının 2018’de bin kişide 10.69’a düştüğünü ifade etti. Bu durum ise Çin yetkilileri tarafından “aile planlama politikasının uygulanması” açıklamasıyla savunuldu.  (ala)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler