BM Çin’deki İnsan Hakları İhlallerini Değerlendirmeyi Reddetti
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinde, Çin'deki Uygurların insani durumunun görüşülmesi teklifi 2 oy farkla reddedildi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinin 51. Oturumunda, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki insani durumun değerlendirilmesi için özel toplantı yapılması talebi, yapılan oylamada reddedildi.
7 Ekim’de son bulacak 51. Oturum kapsamında Konseye sunulan 47 tasarının ilk oylamaları bugün yapıldı. Sincan’daki insan hakları durumunun görüşülmesi için sunulan tasarı, 17 kabul oyuna karşı 19 ret ve 11 çekimser oyla reddedildi.
Aleyhte ve Lehte Oy Veren Ülkeler

Görsel: BM Cenevre Ofisi – AA.
Aralarında Bolivya, Küba, Gabon, Endonezya, Kazakistan, Pakistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Özbekistan’ın bulunduğu ülkeler ret oyu verirken aralarında Almanya, Fransa, Çekya, Finlandiya, Polonya, Güney Kore, ABD ve İngiltere’nin olduğu ülkeler tasarının lehinde oy kullandı.
Öte yandan tarihinin en büyük ekonomik krizini yaşayan Sri Lanka’da taraflar arası uzlaşma, hesap verilebilirlik ve insan haklarının desteklenmesine yönelik tasarı, oy çokluğuyla kabul edildi. BM İnsan Hakları Konseyinin 51. Oturumunun son tasarı oylamaları bugün yapılacak.
BM Raporu: “Sincan’da Uygurlara Karşı İnsanlık Suçu İşleniyor”
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, uzun süredir beklenen Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki insan hakları ihlallerine dair raporu, Yüksek Komiser Michelle Bachelet’in son görev günü olan 31 Ağustos’ta İsviçre saatiyle 23.48’de yayımlamıştı. Raporda terör ve aşırılıkla mücadele adı altında ciddi insan hakları ihlalleri işlendiği tespit edilmişti.
Çin hükûmetine, “yeniden eğitim kampları, cezaevleri ve benzeri tutukluluk merkezlerinde keyfi tutulanların derhâl serbest bırakılması”, “Sincan’da aile mensuplarının haber alamadığı kişilerin nerede olduğuna dair bilgi verilmesi”, “terörle mücadele, ulusal güvenlik ve azınlık haklarına dair yasaları gözden geçirecek çalışma planı oluşturulması”, “yeniden eğitim kamplarındaki hak ihlallerinin ivedilikle araştırılması” ve “bölgedeki cami, tapınak ve mezarlıkların yıkıldığına dair iddialara somut veriler sunularak açıklık getirilmesi” çağrıları yapılmıştı.
BM İnsan Hakları Konseyi Üyeliği
Konsey, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu üyelerinin çoğunluğu tarafından doğrudan ve gizli oyla seçilen 47 üye ülkeden oluşuyor. Genel Kurul, aday devletlerin insan haklarının geliştirilmesi ve korunmasına katkılarının yanı sıra bu konudaki gönüllü taahhüt ve taahhütlerini de “dikkate alarak” seçiliyor.
Konsey üyeliği eşit coğrafi dağılıma dayanmaktadır: Afrika’dan 13, Asya’dan 13, Güney Amerika’dan 8, Batı Avrupa’dan 6, Doğu Avrupa’dan 6 ülke. (AA/P)