'Almanya'

AfD, Almanya’nın En Güçlü İkinci Partisi Konumuna Yükseldi

Almanya’da iktidar partileri oy kaybederken, aşırı sağcı Almanya için Alternatif partisi AfD oy oranlarını artırıyor.

Fotoğraf: Jarretera / Shutterstock.com

Kamu Yayın Kurumu ARD’nin Deutschlandtrend anketine göre, AfD ile Başbakan Scholz’un sosyal demokrat partisi SPD yüzde 18 olmak üzere eşit oy alacaklar. Bu durum Almanya’da iktidar partilerinin oy kaybına uğrarken, aşırı sağcı Almanya için Alternatif partisi AfD‘nin oy oranlarını artırdığı anlamına geliyor. AfD 26 Eylül 2021 tarihinde yapılan genel seçimlerde toplam oyların yüzde 10,3’ünü almıştı.

Ankete göre bu hafta federal seçim olması durumunda AfD’ye verilecek oy oranı geçen haftaya göre yüzde 2 oranında artış kaydederken, SPD Mayıs ayının başındaki ankete göre 1 puan kaybediyor. Oy kaybedenler arasında sadece iktidardaki SPD değil, SPD ile birlikte koalisyon hükümetini kuran Yeşiller de yer alıyor.

Yeşiller, yüzde 15’le geçen haftaya göre 1 puan kaybederek Eylül 2021’den bu yana en düşük seviyeye inmiş bulunuyor. FDP yüzde 7’de istikrarlı görünüyor. Ancak muhalefetteki Sol Parti yüzde birlik bir oy kabı ile yüzde 4’e düşerek, yüzde 5’lik seçim barajını aşamıyor. Ana muhalefet partisi Hristiyan Demokrat Partisi (CDU/CSU) ise yüzde 1 oy kaybına rağmen yüzde 29 ile Almanya’daki en güçlü siyasal parti konumunu koruyor.

AfD’nin Anketlerdeki Yükselişi Problemli

Almanya Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) sözcüsü ve Almanya İslam Konseyi (IRD) Genel Sekreteri Murat Gümüş AfD’nin anketlerdeki yükselişini “problemli” olarak nitelendirdi.

Gümüş, geçmişte AfD’nin İslamofobik, yabancı düşmanı ve Yahudi aleyhtarı açıklamalarıyla birçok kez dikkatleri üzerine çektiğini ve bugüne kadar bu konularla ilişkili olarak samimi bir özürün, mesafe almanın veya tetkikin gerçekleşmediğine vurgu yaptı. Partinin ikinci en güçlü parti olarak SPD’yi anketlerde yakalaması ve mevcut diğer anketlere göre ülkenin doğusunda en çok destek alan parti olması, KRM sözcüsü Gümüş’ü endişelendiriyor.

AfD Gidişattan Memnun

AfD anketlerde uzun süredir yükselişte. Parti son zamanlarda birçok farklı enstitünün yaptığı anketlerde SPD’nin gerisinde ve küçük bir farkla da Yeşillerin önündeydi. AfD Eş Genel Başkanı Tino Chrupalla, bunu partisinin gidişatının bir teyidi olarak görüyor ve özellikle Yeşiller ile aralarına net bir çizgi çekmenin gerektiğine vurgu yapıyor: “Vatandaşlar, Yeşillerin değer temelli politikalarının nereye götürdüğünü görüyor: Ekonomik savaşa, enflasyona ve sanayisizleşmeye.”

Chrupalla aynı zamanda, AfD’nin “sadece bir protesto partisi” olmadığını vurguladı ve bundan ziyade gittikçe daha fazla vatandaşın partiye inandıklarından dolayı kendilerine seçtiklerine vurgu yaptı.

Deutschlandtrend anketi ise, AfD’yi seçenlerin yüzde 67’sinin diğer partilere olan hayal kırıklıklıkları nedeniyle AfD’ye oy vermek istediklerini gösteriyır. AfD’yi seçenlerin ise sadece yüzde 32’si partiyi seçmeye olan eğilimlerini partiye olan inançları ile açıklıyor.

Şüpheli Bir Vaka Olarak AfD

Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı 2021 yılının Mart ayında, sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) Partisini aşırı sağcı “şüpheli vaka” olarak sınıflandırmıştı. Buna göre parti faaliyetlerinin istihbarat tarafından izlenmesi mümkün olacaktı. Bu değerlendirme, yaklaşık bir yıl sonra Köln İdare Mahkemesi tarafından onaylanmıştı. Parti karara itiraz etmişti. Münster’deki Yüksek İdare Mahkemesindeki yargılamalar halen devam etmektedir.

Öte yandan Anayasayı Koruma Teşkilatı, 2019’da AfD’nin gençlik teşkilatı “Junge Alternative” ve “Der Flügel” adlı partinin sağ kanadında “aşırılık eğilimleri” olduğuna dair emareler görülüğü gerekçesiyle bu iki oluşumu “şüpheli vaka” olarak sınıflandırmıştı. (P)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Almanya'da Oklu Saldırı: Polis, Aşırı Sağ Bağlantısını Araştıyor
    2023-06-19 11:31:04

    […] yandan Braunschweiger Zeitung gazetesinin haberinde saldırganın aşırı sağcı bir rock grubunun tişörtünü giydiği kaydedildi. […]

Son Yüklenenler