'Almanya'

Almanya’da İlk kez Aşırı Sağcı Belediye Başkanı Seçildi

Almanya'da ilk kez aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partili (AfD) bir siyasetçi belediye başkanı seçildi.

@nitpicker, shutterstock.com

Almanya’da ilk kez aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partili (AfD) bir siyasetçi belediye başkanı seçildi. Saksonya Anhalt eyaletinin küçük bir kasabası olan Raguhn-Jessnitz‘de yapılan seçimi AfD’nin adayı Hannes Loth kazandı ve böylece ilk kez AfD’den bir siyasetçi belediye başkanı seçilmiş oldu.

Yaklaşık 8 bin seçmenin bulunduğu ve katılım oranının yüzde 61 olduğu kaydedilen seçimde Loth oyların yüzde 51’ini aldı. Loth’un ayrıca Saksonya Anhalt Eyalet milletvekili olduğu belirtildi.

Almanya’daki ilk AfD’li kaymakam olan Robert Sesselmann da geçen hafta Thüringen eyaletinin Sonneberg beldesinde yapılan seçimi kazanmıştı.

Anketlerde AfD’nin Almanya genelindeki oy oranı yüzde 20 civarında seyrediyor. AfD’nin eyalet yapılanmasını Thüringen Eyaleti Anayasayı Koruma Dairesi “kesinlikle aşırı sağcı”, Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı ise “şüpheli vaka” olarak sınıflandırıyor.

AfD’nin Artan Oy Oranı Konusunda Uyarı

Almanya’da Federal Siyasi Eğitim Merkezi (bpb) Başkanı Thomas Krüger, aşırı sağcı popülist Almanya için Alternatif Partisinin (AfD) artan oy oranı konusunda uyarıda bulundu.

Krüger, “Redaktionsnetzwerk Deutschland” adlı internet portalına verdiği demeçte, AfD’nin aldığı oyların küçümsenmemesi gerektiğini belirterek, “Bunun hala bir protesto olarak görülmemesi gerektiği konusunda uyarıyorum. Verilen oylar, protesto oyu olarak algılanmamalı. Bu, olayı önemsizleştirmekle eş değer olacaktır.” görüşünü paylaştı.

“Seçmenler, bu partiyi istiyor. Durumun ciddiyeti burada yatıyor.” ifadesini kullanan Krüger, toplumun bazı kesimlerinde kabul edilemez ve demokratik ilkelerle bağdaşmayan bazı pozisyonların artık kalıcı hale geldiğine dikkati çekti.

Krüger, toplumdaki sağduyunun güçlendirilmesi ve daha fazla kararlılık gösterilmesi gerektiğinin altını çizerek, “İşleri oluruna bırakmamalı ve radikalleşmeyi kabul etmemeliyiz.” uyarısında bulundu.

Ülkedeki birçok uzman da AfD’nin artan oy oranı nedeniyle iktidardaki koalisyon hükümetiyle ana muhalefete yeni siyaset tarzı geliştirmeleri çağrısında bulunuyor. Birçok anket, AfD’nin oy oranının Başbakan Olaf Scholz’un Sosyal Demokrat Partisinin (SPD) önüne geçtiğini gösteriyor. (AA)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • "Belçika'da Başörtülü Kadınlar Şiddete ve Saldırıya Uğruyor"
    2023-07-03 11:46:54

    […] endişe duyduğunu belirten Charlier, “Nefret söylemini ve suçunu kullanıyorlar. Aşırı sağ parti yükselirse, ülkede ayrımcılıkla, nefret suçu ve söylemiyle mücadele zorlaşır.” […]

Son Yüklenenler