'Gazze Şeridi'

Hasene’den İnsani Yardım Hamlesi: “İstikamet Gazze, Hedefimiz İnsani Yardım”

Gazze Şeridi’ne yönelik İsrail'in 8 aydır devam eden saldırıları uluslararası yardım kuruluşlarının bölgeye erişimini ve bölgedeki faaliyetlerini derinden etkiledi. Peki mevcut durumda Hasene Yardım Derneği bölgede nasıl bir çalışma yürütüyor? Hasene Başkanı Bekir Altaş'la konuştuk.

Gazze Şeridi’ndeki mevcut güvenlik koşulları insani yardım kuruluşlarının çalışmasını da imkânsız hâle getiriyor. Hasene Gazze’de ne tarz çalışmalar yapıyor?

Gazze Şeridi’ndeki insani kriz, günümüzün en mühim sorunlarından biri. Bu zor duruma rağmen sahadaki insanlara yardım etmek için yorulmadan çalışıyoruz. Hâlihazırda 13 milyon avroluk bir bütçeyle, halkın temel ihtiyaçlarını karşılamayı ve yaşam koşullarını iyileştirmeyi amaçlayan çok sayıda projeyi destekliyoruz.

Bu projeler gıda, temiz içme suyu, çadır ve tıbbi bakım içeriyor. Ayrıca psikososyal bakım projelerini destekliyor, kadın ve çocukları güçlendirmeye yönelik özel programları teşvik ediyoruz. Dolayısıyla sadece yardım malzemesi dağıtımının ötesine geçiyoruz.

“Gemi Yoluyla Gazze’ye Ulaşma Gayesindeyiz”

Gazze Şeridi’ndeki karmaşık duruma rağmen yardım çalışmalarınızın etkili bir şekilde uygulanmasını ve ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını nasıl sağlıyorsunuz?

Etkili yardım ve şeffaflık bizim için son derece önemli. Yardımlarımızın ihtiyaç sahiplerine ulaştığından emin olmak için Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) ile yakın iş birliği içinde çalışıyoruz.

UNRWA projelerine mali destek sağlamanın yanı sıra, dünyanın dört bir yanından yardım malzemeleri temin ediyoruz ve bunları kriz bölgesine güvenli bir şekilde taşıyoruz. Yardım malzemelerini sınırda UNRWA teslim alıyor ve Gazze Şeridi’ndeki ihtiyaç sahibi ailelere dağıtıyor. Dağıtımda şeffaflık ve adaleti sağlamak için tüm süreç sıkı bir şekilde izleniyor.

Şu anda Mısır’a gemi yolu üzerinden veya Ürdün tarafından Gazze’ye yardım malzemesi götürmekle meşgulüz. Amacımız daha büyük miktarlarda yardım ulaştırmak ve mümkün olduğunca çok sayıda insana ulaşmak. Gemide öncelikli olarak hayati önem taşıyan temel gıda maddeleri ve çadırlar bulunacak. Buna ek olarak bu kritik dönemde bütüncül bir destek sağlamak amacıyla tıbbi malzeme ve giysi ihtiyacını gidermeye çalışıyoruz.

Hasene International Başkanı Bekir Altaş, Gazze Şeridi’nde devam eden yardım çalışmaları hakkında konuştu.

Zorlukların farkındayız ancak UNRWA ile yakın iş birliğimiz ve şeffaf süreçlerimiz sayesinde yardımlarımızın ihtiyacı olan insanlara ulaştığından eminiz.

Özel Proje: Kayıp Çocuklar ve Yetimler

Bölgedeki kadın ve çocukları güçlendirmeye yönelik özel programlardan bahsettiniz. HASENE bu savunmasız grupları nasıl destekliyor?

Gazze’deki çabalarımızın merkezinde koruyucu ailelerin tespiti ve eğitilmesi için özel bir program var. Bu program ailelerini kaybetmiş çocuklara koruma ve destek sağlamayı amaçlıyor. Öte yandan koruyucu ailelere mali yardım ve uzun vadede eğitim fonlarının kurulmasını da içeren kapsamlı bir destek sağlıyoruz. Eğitim, çalışmalarımızın merkezi bir unsuru. UNRWA, eğitim boşluklarını doldurmak ve her şeyden önce çocukların savaşın dehşetinden uzaklaşmalarını sağlamak için çok çeşitli faaliyetler sunuyor. Öncelikli hedefimiz, çocuklara mümkün olan en kısa sürede normallik ve aidiyet duygusu kazandırmak ve bununla birlikte kişisel gelişimlerini desteklemek.

Özetle, koruyucu önlemler, eğitim girişimleri ve psikososyal destekten oluşan bir paketle, savaşta ebeveynlerini kaybeden çocuklar için güvenli bir ortamın ve umut dolu bir geleceğin temellerini atıyoruz.

Ayrıca hamile kadınlara maddi yardım sağlayan bir destek programı geliştiriyoruz. Gazze’de hijyen ürünlerinin bulunabilirliği son derece sınırlı ve tıbbi bakıma erişim çok oldukça zor. Çoğu zaman Gazze’deki kadınların evde ilgi ve bakıma ihtiyaç duyan başka çocukları bulunuyor. Tüm bunlar maddi destek ihtiyacını artırıyor. İşte bu noktada hedefe yönelik yardım sağlamak ve destek sunmak istiyoruz.

Gazze Şeridi’ndeki mevcut bankacılık koşulları nakit yardımı yapılmasına izin veriyor mu?

Evet, nakit yardımı mümkün ve mantıklı. Bu yardım, ailelerin yerel pazarlardan gerekli malları satın almalarını sağlayarak yerel ekonomiyi güçlendiriyor ve onları yardıma daha az bağımlı hâle getiriyor. Gazze Şeridi’nde sınırlı da olsa işleyen bir bankacılık sistemi var ve bu sistem cep telefonu operatörleri tarafından da destekleniyor. Bu da nakit yardım programlarının uygulanmasını ve halka hizmet sunulmasını mümkün kılıyor.

“Yaklaşık 450 Ton Eti Konserve Şeklinde Yola Çıkaracağız”

Kurban Bayramı yaklaşırken ve Gazze’deki sınırlı altyapı göz önüne alındığında, HASENE bu yıl Gazze’de kurban kampanyasını nasıl yürütmeyi planlıyor?

Gazze Şeridi’ndeki zorlu koşullar nedeniyle, bu yıl Kurban Kampanyası yerine Adak-Akika programımız aracılığıyla yaklaşık 50 ton et sipariş ettik. Bu etlerin bayrama kadar Gazze’ye ulaşmasını hedefliyoruz. Ayrıca, bu hafta gıda projesi kapsamında, yani kurban bütçesi dışında 400 ton daha et siparişi verdik. Kesim işleminin ardından etler, uzun ömürlü konserve haline getirilerek Gazze’ye güvenli bir şekilde taşınacak ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılacaktır.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler