'Almanya'

“Aşırı Sağcılar Taraftar Toplayabilmek İçin İslamofobiyi Kullanıyor”

Anayasayı Koruma Dairesi Kuzey Ren-Vestfalya'daki aşırı sağcıların geniş halk kitlelerine ulaşabilmek için hayır işlerini bir paravan olarak kullandığını söyleyerek uyardı.

Fotoğraf: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Kuzey Ren-Vestfalya Anayasayı Koruma Dairesinin raporuna göre korona salgını aşırı sağcıların geniş halk kitlelerine ulaşmasında etkili oldu. Cuma günü Düsseldorf’ta sunulan raporda aşırı sağcıların korona inkarcılarını etkilemeye çalışırken sağcı ideoloji ile bağlantılarını da giderek daha az gizlediklerini ortaya koyuyor.

Raporda aynı zamanda Yahudi karşıtı suçlarda önemli bir artış tespit edildi. 2020’de 284 Yahudi karşıtı suç eylemi kaydedilirken, bu rakam geçen yıl 437’ye yükseldi. Bu ise yaklaşık yüzde 54’lük bir artışa tekabül ediyor. 2021’deki bu artışın yaz aylarının başlarında Orta Doğu çatışması ile bağlantılı olarak gerçekleşen protestolar ve internet üzerinden işlenen suçlardaki artışla ilgili olduğu belirtiliyor.

Bakan Reul: “Örtülü Aşırıcılık”

Yeni Sağ’ın siyasi söylemde “aşırı sağın damgalanmasını kırmaya” ve ırkçı argümanları “normalleştirmeye”, böylece toplumun daha geniş kesimleri tarafından erişilebilir hâle gelmeye çalıştığının belirtildiği raporda, “Bu amaçla sağcılar ‘kapı aralayıcı’ bir basamak olarak İslam karşıtı kampanyaları kullanıyor” dendi.

Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanı Herbert Reul (CDU), “Örtülü aşırıcılığın” toplumun orta kesimini her yönden tehdit ettiğini söyleyerek, “Aşırı sağcılar kendilerini sel işçisi kılığına soktu, Selefiler bir yardım kuruluşu adına bağış topladı, aşırı solcular iklim koruma hareketini baltalamaya çalıştı.” şeklinde konuştu. Reul ayrıca aşırılık yanlılarının pandemiye ek olarak propaganda amacıyla yüksek yakıt fiyatları veya yaklaşan eyalet seçimleri gibi başka meseleleri de kullanabilecekleri konusunda uyardı.

Rakamlar Ne Söylüyor?

Raporda genel olarak kayda geçen aşırı sağcıların sayısının geçen yıl bir önceki yıla göre azalarak, 3 bin 940 kişiden 3 bin 875’e gerilediği, bunlardan 2 bininin ise şiddet yanlısı olduğu bilgisine yer veriliyor. 2020’de 3 bin 389 sağ siyasi güdümlü suç kayda geçerken, 2021’de yüzde 7,5’lik bir düşüşle bu rakam 3 bin 135’e indi. Bu grubun işlediği şiddet suçları ise yüzde 17,1 azalarak 121’e geriledi.

Rapora göre aşırı solcuların sayısında ise herhangi bir gerileme veya artış yaşanmadan 2 bin 570 olarak kaldı. Bunların 1020’sinin hâlâ şiddet yanlısı olduğu, bu grubun işlediği şiddet suçlarının ise yüzde 4,4 artarak 141’e yükseldiği aktarıldı. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler