"Bosna Hersek"

Saraybosna’da Srebrenitsa Soykırımı Kurbanları Anıldı

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da 11 Temmuz 1995'te gerçekleşen Srebrenitsa Soykırımı barışçıl protestoyla anıldı.

Fotoğraf: Elman Omic - Anadolu Ajansı | Değişiklikler: Perspektif

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da düzenlenen ve Srebrenitsa Soykırımının anıldığı protesto, Srebrenitsa ve Zepa Anneleri Derneği, Srebrenitsa Kadınları Derneği, Podrinje Kadınları Derneği, Srebrenitsa Anneleri Derneği, İslam Birliği Saraybosna Müftülüğü ve Saraybosna Müftülüğü Sosyal Yardım Dairesi tarafından düzenlendi

Saraybosna Kuşatmasının 30. Yılı

Srebrenitsa ve Zepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic, bugünkü barışçıl protestoların neredeyse 30 yıl önce olanların “unutulup tekrarlanmaması” için bir mesaj olduğunu belirterek, şunları söyledi: “İnsan bir şeyi unuttuğunda o başına tekrar gelir. Saraybosna kuşatmasının 30. yılı dolayısıyla bugün buradayız. Srebrenitsa’da soykırımı yapan aynı saldırganlar burada çocukları öldürdü, kadınlara tecavüz etti. Birisi oğlunuzu öldürdüğünde, kızınıza tecavüz ettiğinde kurban olmanın ne demek olduğunu anlıyorsunuz.”

Saraybosna kuşatmasının nisan ayında başlaması sebebiyle bu ay protesto eylemini Saraybosna’da yaptıklarını aktaran Subasic, “Bosna Hersek’te mümkün olduğu kadar çok şehri ziyaret etmek, kurbanları hatırlatmak istiyoruz. Bosna Hersek bizim, Banja Luka, Mostar, Brcko ve Saraybosna bizim.” dedi.

“Bosna Hersek İçin Barış ve Refah İstiyoruz”

Subasic, her ayın 11’nde düzenli olarak yaptıkları anma protestolarının sonuncusunun Brcko’da düzenlendiğini ve haziranda Mostar’da, ağustosta Banja Luka’da yapılmasının planlandığını belirterek, “Biz Srebrenitsa anneleri Bosna Hersek için barış, refah istiyoruz. Bosna Hersek’in bir parçası nerede olursa olsun bize, Bosna Hersek vatandaşlarına aittir.” ifadesini kullandı.

Annelerin bugün Bosna Hersek’in başkentinde sembolik olarak toplandığını belirten Subasic, “Biz anneler, birinin oğlunu öldürmesinin, kızına tecavüz etmesinin, ne anlama geldiğini biliyoruz. Birçok Saraybosna vatandaşı da böyle öldürüldü, bu nedenle bugün desteğimizi vermek için buradayız.” diye konuştu.

Srebrenitsa Soykırımı Kurbanlarından 2 Kişinin Daha Kimliği Tespit Edildi

Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsünden yapılan açıklamada, Srebrenitsa ve Zvornik’te öldürülen 2 Müslüman Boşnak’ın kimliğinin, yapılan DNA analizi sonucu tespit edildiği bildirildi.

Açıklamada, kimliği belirlenen kişilerin “1995 Srebrenitsa Soykırımı” kurbanları arasında olduğu ifade edildi. DNA analizi ve aile üyelerinin tespiti sonrası kimlikleri belirlenen kurbanların, 1958 doğumlu Nesib İbrahimovic ile 1972 doğumlu Sakib Jahic olduğu; İbrahimovic’in kemiklerinin 2006’da, Jahic’in kemiklerinin ise 2002’de bulunduğu belirtildi.

Srebrenitsa’da Ne Oldu?

Srebrenitsa’nın 11 Temmuz 1995’te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ise ormanlık bölgede, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar toplu mezarlara gömüldü.

Srebrenitsa’da Sırp güçleri tarafından öldürüldükten sonra toplu mezarlara gömülen binlerce soykırım kurbanının, daha sonra başka yerlere nakledildiği biliniyor.

Soykırımdan sonra açılan toplu mezarlardan çıkarılan ceset kalıntıları tam olmasa da binlerce aile, sevdiklerinin bulunabilen birkaç kemiğini toprağa veriyor. Aradan neredeyse 27 yıl geçmesine rağmen 1000’e yakın soykırım kurbanının cesedine henüz ulaşılamadı. (AA)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler