'Fransa'

Macron: “Kamuya Açık Alanlarda Başörtüsü Beni İlgilendirmez”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Kamuya açık alanlarda başörtüsü beni ilgilendirmez ancak kamu kurumlarında ilgilendirir. Laiklik bunu gerektirir." dedi.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, temaslarda bulunduğu Fransa‘nın deniz aşırı topraklarından La Reunion Adası’nda, son günlerde ülkede tartışma konusu olan başörtüsüne ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu. “Kamuya açık alanlarda başörtüsü beni ilgilendirmez ancak kamu kurumlarında, okulda ve çocuklara eğitim verildiğinde başörtüsü meselesi beni ilgilendirir. Laiklik bunu gerektirir.” ifadelerini kullanan Macron, kamu görevlilerinin ve okuldaki öğretmenlerin dini konularda tarafsız olmaları gerektiğini savundu.

“Başörtüsü Konusunda Ayrımcılık Yapılmamalı”

Macron, ülkede İslam sorununun çözülmesi gerektiğini belirterek, “Bazı mahallelerde bazıları başörtüyü cumhuriyet ile bağını koparan bir simge olarak kullanmaktadır. Bunun adı mezhepçiliktir.” dedi.

Fransa’da başörtüsü konusunda ayrımcılığın da yapılmaması gerektiğini de belirten Macron, şunları söyledi: “Bugün dininden dolayı cumhuriyetin değerlerine bağlı olmadığını ifade eden kadın ve erkekler var. Bunu birçok şekilde görebiliyoruz. Çocuğumu okuldan sonra eve götürüyorum, (kız ve erkeklerin bir arada olduğu) havuza gitmesini istemiyorum, müzik öğrenmesini istemiyorum diyenler var. Bu kişilerin cumhuriyetin değerleriyle bağdaşmayan başka siyasi projeleri var. Bu benim için sorun ve bu mezhepçiliktir.”

Fransa’da başörtülü Fatima E.’nin ekim ayının başında kendi çocuğunun da arasında bulunduğu öğrenci gurubuyla ziyaret ettiği bölge meclisinde aşırı sağcı üyelerin sözlü saldırısına maruz kalması yeniden başörtüsü tartışmalarını alevlendirmişti. Bir grup akademisyen ve sanatçı tarafından kaleme alınan bildiride de Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a, “İslamofobik saldırılara yönelik tavır al” çağrısı yapılmıştı.

Başörtüsü Hakkında 85 Tartışma Programı Düzenlendi

Fransız basınındaki haberlerde, olayın ardındaki hafta ülkenin en önemli televizyon kanallarında başörtüsü hakkında düzenlenen 85 tartışma programına 286 kişinin davet edildiği belirtilmişti. Bu programlarda başörtülü kadınlara söz verilmemesi dikkati çekmişti. Ülkenin en önde gelen gazetelerinden Le Figaro’nun Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Yves Threard, LCI televizyonunda yaptığı açıklamada, “İslam dininden nefret ediyorum. Eğer bindiğim otobüste başörtülü bir kadın olursa inerim.” ifadesini kullanmıştı.

Eğitim Bakanı Yasağı Destekledi, Hükümet Sözcüsü Karşı Çıktı

Başörtüsü tartışamaları hükümeti de bölmüş, Fansa Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer, başörtüsünün toplumda istenmediğini savunarak okul gezilerinde öğrencilere refakat eden annelerin başörtüsü takmasının yasaklanmasını istemişti. Hükümet sözcüsü ve Bakan olan Sibeth Ndiaye ise Blanquer ile aynı fikirde olmadığını belirterek, okul gezilerine başörtülü annelerin katılmasını olumlu bulduğunu açıklamıştı.(P,AA)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler