'Küresel Gıda Krizi'

Ukrayna’daki Tahıl Rezervi Nasıl Sevk Edilecek?

Ukrayna'da 25 milyon ton tahıl ihraç edilmeyi bekliyor. ABD, Rusya'dan tahıl ve gübre ithalatını planlarken, Fransa ise Ukrayna'daki rezervin Türkiye üzerinden ihraç edilmesini öneriyor.

Fotoğraf: @twintyre - Shutterstock. Değişiklikler: Perspektif.

ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rus tahıl ve gübresine Ukrayna savaşı nedeniyle yaptırım uygulanmadığını belirterek, nakliye şirketlerine güvence vermeye hazır olduklarını söyledi.

Küresel Gıda Krizi ve Ukrayna’daki Tahıl Rezervi

Thomas Greenfield, BM Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın neden olduğu küresel gıda krizine dikkati çekti.

Ukrayna limanlarında 84 geminin bulunduğunu ve içinde ihraç edilmeyi bekleyen 25 milyon ton tahıl olduğunu belirten Thomas Greenfield, tahıl ihracatının yapılabilmesi için Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları durdurması, Ukrayna’nın da Karadeniz’deki deniz mayınlarının temizlenmesini kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Nakliye şirketlerinin Rusya’dan tahıl ve gübre ihracatına yanaşmadığını ancak bu ürünlere yaptırım uygulanmadığını ifade eden Thomas Greenfield, “Tahılın Rusya’dan çıkması çabalarını desteklemek için teşvik edecekse (nakliye şirketlerine) destek mektubu vermeye hazırız.” dedi.

Fransa’nın Tahıl Sevkiyatı Önerisi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi sonrası basına yaptığı açıklamada, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin AB’nin aldığı yeni kararların yanı sıra birçok meseleye değindi. Fransa’nın Afrika Birliği dönem başkanı Senegal ile gıda güvenliği konusunda görüştüğünü belirten Macron, kısa vadede Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde, Türkiye’nin yardımıyla Ukrayna’daki 20 milyon ton tahılı ülkeden çıkarmaya çalıştıklarını ifade etti.

Macron, Türkiye’nin konumu ve Karadeniz ile ilgili anlaşmalar kapsamında önemli bir role sahip olduğuna dikkati çekerek tahıl ve buğdayın Ukrayna dışına çıkarılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmelerden olumlu sonuçlar alındığını ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı, sorunun gelecek günlerde çözüme kavuşturulmasını umduğunu belirterek Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’in bu konudaki duruşunu ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in çözüm arayışlarını takdirle karşıladığını kaydetti. (AA/P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler