'Açık Cami Günü'

Açık Cami Günü’nde Camiler Ziyaretçilerini Ağırladı

Almanya genelinde camiler bugün Açık Cami Günü sebebiyle kapılarını ziyaretçilere açtı. 26'ncısı düzenlenen bu yılki etkinliğin teması ise enerji ve iklim krizi oldu.

Almanya’daki Müslümanların çatı kuruluşu Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) tarafından her yıl Almanya’nın birleşme günü olan 3 Ekim’de düzenlenen geleneksel Açık Cami Günü’ne gerek Müslümanlar gerekse gayrimüslimler yoğun ilgi gösterdi.

Mevcut enerji krizi göz önünde bulundurularak kaynakların korunması ve israftan kaçınılmasına dikkat çekmek amacıyla etkinliğin bu yılki teması  “Sınırlı Kaynaklar-Büyük Sorumluluklar” olarak belirlendi. Bu slogan ile sürdürülebilir ve iklim dostu bir yaşam bilincini artırmayı hedefleyen KRM, iklim değişikliğiyle mücadele için geniş kapsamlı yapısal değişikliklerin yanı sıra, Müslümanların, camilerin ve İslami kurumların davranış ve alışkanlıklarında da değişikliğe gidilmesi gerektiğine işaret ediyor.

IGMG Genel Sekreteri Ali Mete, “Doğa ve çevremizin selameti için daha fazla çaba sarf etmek, camilerimizdeki enerji tüketimini azaltmak konularında sorumluluk taşıyoruz.” diyerek Açık Cami Günü’nün bu yılki temasına vurgu yaptı. Mete, IGMG olarak etkinlikte emeği geçen kadın erkek tüm cami idarecilerine ve cemaate teşekkür ettiklerini ifade etti.

Camiler İlgiden Memnun

Etkinlik kapsamında camilerde gün boyu çeşitli seminerler, sergi ve etkinlikler düzenlendi, cami rehberleri ziyaretçilere camileri tanıttı. Birçok siyasi parti temsilcisi de camilerin ziyaretçileri arasında yer aldı.

Korona önlemleri gölgesinde geçen son iki yılın aksine, bu yılki ziyaretçi sayısının daha yoğun olduğu görüldü. IslamiQ’e konuşan Bremen’den Muhammed Çoban, “Bu yılki Açık Cami Günü’ne katılım beklentilerimizi aştı” yorumunu yaptı.

Bremen’deki etkinlikte siyasiler, devlet yönetimi ve belediyeden yetkililer ve çeşitli kurumlardan insanlar camilerde bir araya geldi. Çoban’ın, “Bir karşılaşma ama hepsinden önce bir fikir alış-verişi günü” olarak özetlediği Açık Cami Günü için bu yıl da Bremen Belediye Başkanı Andreas Bovenschulte tarafından özel broşürler basıldı.

Hambug’ta İslam Haftası

Hamburg’da da çok sayıda ziyaretçi camilerde bir araya geldi. IGMG Hamburg Bölge Gençlik Teşkilatı Başkanı Davut Yılkın ve arkadaşları her sene olduğu gibi bu sene de Açık Cami Günü’nün düzenlenmesi için cami cemaatlerini aktif olarak destekledi. Yılkın, “Camilerimiz tüm yıl boyunca açık olsa da, Açık Cami Günü toplum çalışmalarımızın en önemli içeriklerinden biri,” diyerek bu etkinliğin kendileri için ayrıca anlamlı olduğunu vurguladı.

Bu yıl Hamburg’da Açık Cami Günü kapsamında başlayan etkinlikler “İslam Haftası” adı altında cumartesi gününe kadar devam edecek. Katılımcı en az 18 camide cumartesi gününe kadar sürecek olan sanat ve kültür etkinlikleri ile Hamburglular arasında kültürlerarası alışverişi geliştirmek amaçlanıyor.

Kısaca TOM (Tag der offenen Moschee) olarak adlandırılan Açık Cami Günü ile 1997’den beri her sene 3 Ekim tarihinde gerçekleştiriliyor. Etkinlik 2007 yılından beri Müslümanlar Koordinasyon Konseyi (KRM) tarafından icra ediliyor. Almanya genelinde 1000’in üzerinde caminin katıldığı etkinlikte gayrimüslim topluma, Müslümanları ve ibadethanelerini daha yakından tanıma ve fikir alışverişinde bulunma imkânı sunuluyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler