'İsviçre'

BM: İsviçre’de Sistematik Irkçılık Sorunu Var

Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanları yayımladıkları bir raporla, İsviçre'de Afrika kökenli insanlara yönelik sistematik ırkçılık ve polis tarafından uygulanan ırkçı fişlemelere dikkat çekiyor.

© oliverdelahaye / Shutterstock.com

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinin 51. oturumunda, uzmanlardan oluşan bir araştırma grubunun sunduğu rapor İsviçre’de Afrika kökenlilere yönelik ciddi ve sistematik ırkçılık sorunu olduğunu ortaya koyuyor.

Uzman grup raporla ilgili olarak, “Irk ayrımcılığının yaygınlığı ve İsviçre’deki Afrika kökenli insanların insan hakları durumu hakkında endişe duyduklarını” söyledi. Bununla birlikte, İnsan Hakları Konseyine ev sahipliği yapan İsviçre’de Afrika kökenlilere karşı ayrımcılığın son bulmasına yönelik yeterli derecede adım atılamadığı kaydedildi.

Bağımsız İnceleme Mekanizması Eksik

59 maddelik raporda, “on yıllardır süregelen polis vahşetine dair şok edici raporlar ve polisin görevi kötüye kullanmasının cezasız kalması” da dahil olmak üzere, ülkedeki siyahların karşılaştığı çeşitli sorunlara dikkat çekiliyor. Geçen yıl Morges’te polis tarafından vurularak öldürülen Nzoy Roger Wilhelm vakasının yanı sıra, bazı Afrika kökenli vatandaşların polisin sert müdahalesiyle hayatını kaybetmesi, bazılarının gözaltı sürecinde kötü muamele görmesi ve ırkçı fişleme olarak nitelendirilen diğer vakalara işaret edildi. Raporda ayrıca bu gibi vakalara dair merkezi verilerin ve bağımsız bir inceleme mekanizmasının eksikliği vurgulandı.

Raporda, parklardaki çocuk oyunlarındaki içeriklere de değinildi. Bazı parklarda çocuklara oynatılan “Kim siyah adamdan korkuyor?” adlı oyunun, Afrika kökenli çocuklara karşı ayrımcı bir etki yarattığına dikkat çekildi.

Sömürgecilik Geçmişi Tanınmıyor

Ayrıca, İsviçre’nin sömürgecilik ve Afrika köle ticaretiyle geçmiş bağlarını “yeterince tanınmadığı” da masaya yatırıldı. Raporda, özellikle ülkenin modern refah ve zenginliğini bankaların ve endüstrilerin geçmişteki kölelik uygulamalarıyla doğrudan bağlantılı olarak elde ettikleri karlara borçlu olduğunun altı çizildi.

Raporda son olarak tüm olumsuzluklara rağmen ülkede işlevsel bir ulusal insan hakları kurumu oluşturma girişimleri de dahil olmak üzere ırkçılıkla mücadele için atılan birkaç “iyi uygulama ve olumlu adım” sıraladı.

Nihai rapor Eylül 2022’de Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne sunulacak. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler