'Dosya: "Müslüman Mahkumlar"'

Hollanda Hapishanelerinde Müslüman Mahkûmlar

Hollanda'da 7 farklı dinî akım tarafından ortak kullanılan “sessizlik odaları”na Müslüman mahkumlar için cuma günleri namaz için halılar seriliyor.

Müslüman mahkûmların “sorunları”, tercih edilmemesi gereken bir sınırlama, çünkü mahkûmların sorunları diğer insanlardan pek de farklı değildir. Hapishanede de üzüntülü ve sevinçli zamanlar vardır, tıpkı diğer insanlar gibi. Mahkûmların belki en büyük problemleri tutuklu olmalarıdır; bu da sadece Müslüman olanların problemi değildir. Bunun dışında bir suç işlemişler, birilerini mağdur duruma düşürmüşlerdir; bu durum beraberinde pişmanlık duygularını getirmiştir. Hataları sebebiyle, çıkması zor bir kuyuya düştüklerini düşünmektedirler. Bu çukurdan çıkabilmek için imkânlar ararlar. Manevi rehber olarak bizler de mahkûmlara işte bu noktada yardımcı olmaya çalışırız: Onları teselli eder, onlarla hata ve pişmanlıkları hakkında konuşur ve onları hatalarından dönmeleri için yönlendiririz. Müslüman mahkûmların mutlu anlarında yanlarında olmak onlar için önemlidir. Bunun için manevi rehberler bayramları muhakkak hapishanelerde mahkûmlarla beraber kutlarlar.

İmamların hapishanelerde göreve başlamalarıyla birlikte anayasal din ve vicdan hürriyeti hakkı daha iyi uygulanır olmuştur. Şu anda Hollanda hapishanelerinde mahkûmlar cuma namazlarını kılabilmektedirler. Onlar için helal gıda temin edilmekte, ramazan ayında farklı imkânlar sağlanmakta ve bayramlar birlikte kutlanmaktadır.

Müslüman mahkûmlar dindarlık dereceleri ne olursa olsun manevi destek alma ihtiyacı duyarlar. Zira hapse düşmeleriyle birlikte hayata dair birçok soru onları meşgul etmektedir. Hollanda’da bu ihtiyaç tutukluluk süresince karşılanmaktadır, fakat bu yeterli değildir. Müslüman mahkûmların hürriyetlerine kavuştuklarında topluma kazandırılmaları gerekir. Bu noktada Müslümanlar olarak mahkûmiyet sonrası dönem için yeterli çalışma yaptığımız söylenemez. Cezaevinde kalmış kardeşlerimizi topluma tekrar kazandırmamız için onlara insan olarak değer vermemiz ve kucak açmamız gerekmektedir. Aksi takdirde tekrar suç işleme olasılıkları büyüktür.

Avrupa’daki Müslümanlar olarak hapishanedeki kardeşlerimiz hakkındaki düşüncelerimizin olumlu olmadığı ortada. Ancak bu kardeşlerimize hapishane hayatı esnasında ve sonrasında ilgi göstermez ve onlara yeni bir şans tanımazsak durumda düzelme olmayacaktır. Mahkûmları ziyaret etmek bu ilginin bir göstergesidir. Bununla birlikte bu kardeşlerimize hapishane sonrası staj ve iş imkânı sağlayarak, eğitimlerinde ve düzenli hayata geçişlerinde yardımcı olarak toplumun onları kazanmalarını sağlamış oluruz.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler