"Almanya"

Almanya Türkiye’deki Suriyelilere Yardımda Kesintiye Gidiyor

Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması Çerçevesinde Türkiye'deki Suriyelilere harcanmak üzere ayrılan fonda Almanya kesintiye gitmeye hazırlanıyor.

2 Kasım 2017 admin
DAVOS/SWITZERLAND, 28JAN11 - Angela Merkel, Federal Chancellor of Germany, speaks during the session 'Addressing Global and European Challenges' at the Annual Meeting 2011 of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 28, 2011. Copyright by World Economic Forum swiss-image.ch/Photo by Moritz Hager

Cumartesi günü (28 Ekim) Der Spiegel’de yayımlanan habere göre Hristiyan Demokratlar’ın lideri ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel, anlaşma kapsamında Türkiye’ye ayrılan ödeneklerde Almanya’nın payını azaltmayı hedefliyor. Aralarında Almanya’nın da olduğu 6 AB üyesi ülke, Avrupa Komisyonu’na gönderdikleri mektupta kendi paylarının düşürülmesi talebinde bulunuyor.

Türkiye’yle yaşanan siyasi krizlerin ardından Avusturya, Danimarka, Finlandiya, İsveç, Fransa ve Almanya, söz konusu ödeneğin direkt AB bütçesinden kesilmesi gerektiği konusunda mutabık.

 

“1’e1 Anlaşması”

Geçtiğimiz sene 7 Mart’ta Brüksel’de düzenlenen AB-Türkiye zirvesinde ele alınan ve 18 Mart’ta imzalanan Ortak Eylem Planı ile iki taraf, Ege’de artan düzensiz göçmen akınına karşı birlikte hareket etme kararı almıştı.

1’e1 olarak da bilinen anlaşma karşılığında Avrupa Birliği, Türk emniyet güçlerinin Ege Denizi’ni yasa dışı şekilde geçmeye çalışırken yakaladığı her bir Suriyeli göçmen için Türkiye’deki kamplarda bir Suriyeli göçmeni AB’ye kabul edeceğini açıklamıştı. Türkiye anlaşma kapsamında ayrıca, Ege Denizi’ndeki düzensiz göçmen dalgasına karşı daha etkin tedbirler almayı taahhüt etmişti. Anlaşma kapsamında Türkiye’de geçici koruma rejimine tabi bulunan Suriyeli göçmenlerin şartlarının iyileştirilmesinde kullanılmak üzere 3 milyar Avro tutarında bir yardım öngörülmüştü. Bununla beraber Avrupa Birliği, “gerekli şartları sağladığı takdirde” Türkiye’ye vize serbestiyeti sürecinde kolaylık sağlanacağını açıklamıştı.

Çeşitli polemiklere sebep olan sürecin sonunda vize serbestiyeti gerçekleşemezken 3 milyar Avro tutarındaki fon da tartışmalara kapı aralamıştı. Türkiye yardımın tam olarak ulaşmadığını öne sürerken AB makamları, anlaşma kapsamında öne sürülen şartların Türk tarafınca yerine getirilmediğini açıklamıştı.

 

Ödeme Öncesi İtiraz

Anlaşmanın imzalanmasında büyük rol oynayan Alman hükûmeti toplamı 1.5 milyar Avro’yu bulan ödemenin 3’te 1’ini karşıladı. İkinci ödeme dönemi yaklaşmışken Almanya’nın ödeneğin önemli bir kısmını üstlenmekten kaçındığı değerlendiriliyor. Son AB zirvesinde Türkiye’ye yardımların hayatiliğinden bahseden Almanya Şansölyesi Angela Merkel için bu adım açık bir çelişki anlamına geliyor.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler