'Almanya'

Almanların Yarısı İslamı Bir Tehdit Olarak Görüyor


Almanya’da Bertelsmann Vakfı’nın gerçekleştirdiği araştırma, ülkede her iki kişiden birinin İslamı bir tehdit olarak algıladığını ortaya koydu. Anket, tehdit algısının bilhassa Müslümanlarla hiçbir iletişim kurmayan kesimde çok daha belirgin olduğunu gösteriyor. 


Bertelsmann Vakfı’nın gerçekleştirdiği “Din Monitörü” isimli ankete göre Almanya’da her iki kişiden biri İslamı tehdit olarak görüyor. Araştırmada, Batı Almanya’da yaşayanların yüzde 50’si İslamı bir tehdit olarak gördüğünü söylerken, Almanya’nın doğusunda bu oran yüzde 57 olarak kayıt edildi. Ayrıca daha az Müslüman’ın yaşadığı Doğu Almanya’dakilerin yüzde 30’u, Batı Almanya’da yaşayanların ise yüzde 16’sının Müslümanları komşu olarak istemedikleri belirlendi. Araştırmaya göre Almanların büyük çoğunluğu; Hristiyanları, Yahudileri ve Budistleri ülkeleri içerisinde bir zenginlik olarak görürken, İslamı ülke adına bir zenginlik olarak görenlerin oranının ise diğerlerine göre oldukça düşük olduğu aktarıldı.

Algıda Medyada İslam İle Alakalı Çizilen Resim Etkili

Anketin sonuçları ile ilgili açıklamada bulunan araştırmayı gerçekleştiren Bertelsmann Vakfı’nın din uzmanı Yasemin El-MeNouar, çoğu insanın İslamı bir dinden ziyade siyasi bir ideoloji olarak algıladığına dikkat çekti. Toplumsal tartışmalar ve medyada İslam ile alakalı çizilen resimin İslamı negatif ve eleştirel bir bağlama ittiği uyarısında bulundu. İslam uzmanı Rauf Ceylan da son yıllarda uyum ve İslam tartışmalarında iç içe bir geçmişlik söz konusu olduğuna dikkat çekti. Bu durumun 2015 yılında başlayan mülteci krizi tartışmalarından çok önce başladığını aktardı. Almanların “İslamlaşma” korkusunun 2000’li yıllardan başlayarak sürekli arttığına vurgu yaptı. Ceylan bu durumun değişmesi için Alman medyasının İslamı sadece problemler üzerinden tanıtmaması gerektiğine atıfta bulundu. İslami kuruluşların da daha fazla diyalog çalışmalarında bulunup ön yargı ve korkulara karşı iletişim kanallarını açık tutması gerektiğini söyledi.

Müslümanları Tanıyanlarda Ön Yargılar Azalıyor

Ankete göre İslam ve Müslümanlara karşı tutum ve ön yargılarda, bire bir iletişim ve diyalog sonrası bir azalma olduğu belirlendi. İslam ve Müslümanlar ile alakalı bilinenlerin kişilerin kendi tecrübelerinden değil, daha çok etrafta duyduklarından kaynaklandığına dikkat çekildi. Ankete göre farklı dinlere mensup olan insanlarla iletişimde bulunan kişiler, İslamın Almanya için bir zenginlik olduğunu söylerken, Müslümanları tehdit olarak görenlerin yüzde 67’sini Müslümanlarla hiç bir şekilde iletişim kurmamış kişilerin oluşturduğu aktarıldı.

Demokrasiye Destek İnananlarda Daha Fazla

Öte yandan ankete göre vatandaşların yüzde 89’u demokrasinin Almanya için iyi bir hükümet formülü olduğu konusunda hemfikir. Demokratik prensipler ve değerler halkın büyük bir oranı için kabul görüyor.
Demokratik değerlerin önemli olduğunu söyleyenlerin oranı Hristiyanlar’da yüzde 93 olarak ölçülürken, Müslümanlarda ise bu oran yüzde 91. Hiçbir dine mensup olmayanlarda ise demokrasinin önemli olduğunu söyleyenlerin yüze 83’e gerilediği belirtildi.(hç)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler