'Hollanda'

Fas Kökenli Hollandalılar Ülkelerine Neden Geri Dönemiyor?

Fas’ta olağanüstü hâl ilan edilmesinin ardından birçok Avrupa ülkesi vatandaşlarını geri getirirken, yaklaşık iki bin Fas kökenli Hollanda vatandaşının diplomatik sorunlar nedeniyle Hollanda'ya geri dönüşlerine izin verilmiyor.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle 20 Mart 2020’de sınırlarını kapatma kararı alan Fas hükûmeti ülke genelinde süresiz olağanüstü hâl (OHAL) ilan etmişti. Akşam 18’den sonra sokağa çıkma yasağının da olduğu ülkede hükûmetin ülkesine geri dönmek isteyen Fas kökenli Hollandalılara ise izin vermediği kaydedildi.

Hollanda Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada daha önce 10 ek uçuş ilave edilerek vatandaşların geri getirilmeye çalışıldığı belirtildi. OHAL ilanı sonrası durum için ise Fas hükûmeti ile görüşmelerin devam ettiği bilgisi paylaşıldı. Hollanda Yayın Kuruluşunun (NOS) yaptığı son habere göre geri dönemeyenlerin sayısının 2 bin ila 3 bin arasında olduğu biliniyor.

Sorunun Kaynağı İki Ülke Arasındaki Sorunlu İlişkiler

Faslı Hollandalılar Birliğinin (Fl. “Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders” / SMN) yönetim kurulu üyesi Sahil Achahboun NOS Radio 1’e konuştu. Achahboun,  bu durumun muhtemelen Fas ile Hollanda arasındaki sorunlu ilişkilerden kaynaklandığını belirtti. Achachboun ayrıca, Fransa ve İngiltere gibi birçok Avrupa ülkesinin, OHAL’e rağmen vatandaşlarını ülkelerine geri getirebildiklerini vurguladı.

Fas kökenli Hollandalıların neden Hollanda’ya dönüşlerine izin verilmediğine dair hükêmet tarafından resmi bir açıklama yapılmadı.Bu durum, iki ülke arasında kötüleşen ilişkilerin söz konusu sorunda etkili olabileceği tahminini güçlendiriyor. Faslı yetkililer aralık 2019’da Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakan Yardımcısı Broekers -Knol ile yapılması planlanan buluşmayı son anda iptal etmişti.  NOS kaynaklarına göre bunun nedeninin Broekers-Knol’un sığınma prosedürleri reddedilen Fas vatandaşlarının iade politikası hakkında konuşmak istemesi olduğu belirtiliyor.

Hükûmet Çifte Vatandaşlara Ülkeden Çıkış İzni Vermiyor

İç İşleri Bakanı Stef Blok konuyla ilgili yaptığı açıklamada Fas’ta mahsur kalan vatandaşların ülkeye geri dönme arzusunda olduklarını, ancak isteklerini Fas hükûmetine defalarca bildirmelerine rağmen henüz bir ilerleme kaydedilemediğini belirtti. Öte yandan bu durumdan dolayı zorluk yaşayan vatandaşlar, Hollanda elçiliği tarafından da kendilerine yardımcı olunmadığını dile getiriyor.

NOS muhabiri Jadir, Fas hükûmetinin çifte vatandaşlığı olan kişilerin ülkeyi terk etmelerine izin vermediğini katardı. Fakat Fransa gibi bazı Avrupa ülkeleriyle özel anlaşmalar bulunduğundan bu konuda bazı istisnaların olduğunu kaydetti. Mevcut durumda Hollanda ile Fas arasında bu tür bir anlaşma olmadığından bu iki ülke vatandaşlığına sahip kişiler yasaktan etkileniyor.

Batı Avrupa’nın En Büyük İslami Mezarlığı İnşa Ediliyor

OHAL yasaklarından vatandaşların yanı sıra cenazelerin defin işlemleri de etkileniyor. Koronavirüs salgını nedeniyle yakınlarının cenazelerini köken ülkelerine gönderemeyen vatandaşlar cenazeleri Hollanda’da ebedi olarak defnedilebilecekleri mezar arayışına girdi. Bu bağlamda, Rotterdam kentinde Müslümanların belediye mezarlığında ebedi defnini mümkün kılan bir karar onaylanmıştı. Ancak bu zorlu dönemde talebin arttığını fark eden BIBIN Cenaze Vakfı Başkanı Hamed Amrino, gerekli miktarda bağışın toplanarak, Zuidlaren şehrinde Batı Avrupa’nın en büyük İslami mezarlığının inşasına başlanıldığını aktardı. (eh)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler