'İslami Defin'

Rotterdam’da Müslümanlar İçin Artık “Ebedi Defin” Mümkün

Müslümanların Avrupa ülkelerinde defnedilmesi önündeki en büyük engel, ebedi definin sağlanamaması. Hollanda’nın Rotterdam kentinde, belediye mezarlığında ebedi defni mümkün kılan karar onaylandı. Şehirde artık Müslümanlar açısından ebedi defin mümkün olacak. 

Hollanda’da Müslümanların defni konusunda birçok Avrupa ülkesini ilgilendiren en büyük sorunlardan biri, mezarlarda ebedi defin uygulamasının mümkün olmaması. Bazı ülkelerde 10 ila 25 yıl arasında kiralanan mezarların sürelerini uzatmak mümkün olsa da bu durum Müslümanların Avrupa’ya defnedilme konusundaki kararlarını etkiliyor. Kovid-19 salgınında ölümler artarken Avrupa ülkelerindeki İslami definle ilgili ihtiyaçlar da daha fazla kendini gösteriyor.

Hollanda belediye mezarlıklarında bulunan Müslüman mezar alanlarında defin süresi yaklaşık 10-15 sene olduğu biliniyor. Ülkede sadece Almere ve Nuen şehirlerindeki Müslüman mezarlıklarında ebedi defin mümkündü. 4 Nisan Cumartesi günü itibariyle bu durum Rotterdam belediye mezarlıkları için de değişti.

Hollanda Rijnmond Müslüman Üst Kuruluş Platformu (SPIOR), daha önceden başlattıkları çalışmaları hızlandırarak Rotterdam şehrindeki belediye mezarlıklarında ebedi defin uygulaması için başvuruda bulundu. Yapılan görüşmeler neticesinde artık Rotterdam belediye mezarlıklarında ebedi defin mümkün. Uygulama 4 Nisan 2020 tarihinden itibaren başladı.

Mezarlıklar için Fiyat Listesi Açıklandı

Rotterdam Belediyesi’nin ebedi istirahat için ilk etapta açıkladığı fiyat mezar taşı olan mezarlar için 12 bin Euro iken mezar taşı olmayan mezarlarda 6 Euro idi. Fakat fiyatın yüksek bulunması ve korona salgınından dolayı acil bir durum içinde olunması nedeniyle bu fiyat yüzde 25 indirimle mezar taşı olan mezarlar için 9 bin Euro’ya, mezar taşı olmayan mezarlar için ise 4,500 Euro’ya düşürüldü. Yine yapılan düzenlemeye göre mezarlık temini için maddi destek ihtiyacında bulunanlar belediyenin kendi bankasından sıfır faizle 10 yıllık kredi alabilecek.

SPIOR yönetim kurulu üyesi Muhammed Emin Akbulut Perspektif’e yaptığı açıklamada Müslüman cemiyetlerden konuyla ilgili büyük talep olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Bu uygulamayla mezar, definden sonra artık açılmayacak. 100 sene sonra taşı kaldırılacak ama mezar yeri kalacak. Bu uygulama öncesinde cemiyetlerden konuyla ilgili çok tepki geliyordu. İnsanlar ’10-15 sene sonra bizim kemiklerimizi başka bir köşeye atacaklar ya da yakacaklar. Giderim köyüme defnedilirim daha iyi’ diyordu.”

Ebedi istirahat ile ilgili görüşmeler sırasında Pakistanlı bir imamın belediye görevlilerine durumu şu sözlerle ifade ettiğini söylüyor Akbulut: “Bana bir kimlik verdiniz, geçici kimlik; sonra vatandaşlık verdiniz. Ben öldüğüm zaman bana tekrar geçici kimlik veriyorsunuz. Ben bu Hollanda pasaportunu ölünce de devam ettirmek istiyorum. Burada kalmak istiyorum. Kimse benim mezarıma dokunmasın istiyorum.”

Akbulut, bu gelişme sayesinde insanların gönül rahatlığıyla burada defin işlemlerini gerçekleştirebileceklerini aktarıyor ve ekliyor: “Yine de hedefimiz müstakil Müslüman mezarlığı tabi. Fiyat olarak daha uygun, sadece masrafı karşılayacak, Müslümanların sorumluluğunda bir mezar yeri ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor.”

SPIOR’un çeşitli cemaat, yerel siyasi parti ve cenaze fonu temsilcileri ile Rotterdam’da Müslüman mezarlığı kurulması için oluşturduğu girişim, konuyla ilgili çalışmalarına devam ediyor. (yy)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler