'Hollanda'

Rotterdam’a Müslüman Mezarlık İçin Adım Atıldı

Rotterdam' da Müslüman Mezarlığı açma girişimleri sürüyor. Çalışma grubu hazırladığı raporu belediye encümenine sundu.

@ Shutterstock.com değişiklikler: Perspektif

Rotterdam’da ilk Müslüman mezarlığının açılması için faaliyet gösteren çalışma grubu konu hakkında hazırladığı raporu Kasım 2019’da belediye encümenine sundu. Raporun Belediye meclisinde görüşüldükten sonra önümüzdeki yıl meclise sunulacağı tahmin ediliyor. Bununla birlikte toplumun yaşadığı sorunlar ve onlara çözüm önerileri raporlanmış oldu.

Mezarlık Planlarının Arka Planı

2018’de İşci Partisi (PvdA) üyesi Fatima Talbi bir inisiyatif grubu teşkil ederek Rotterdam’da bir Müslüman mezarlığı planlama çalışmalarının temelini attı. 2018 belediye meclisi seçimleri esnasında ilgi seçimlere odaklanırken, inisiyatif grubu ise mesafe kat etmedi. Arsa, imar ve bütçe gibi temel konular hiç işlenmedi. 2018 seçimlerinden sonra oluşan koalisyonda PvdA’nın etkisiyle koalisyon sözleşmesi metnine Müslüman mezarlıklarını dikkate alan bir pasaj eklendi. Bu pasajda, Müslüman mezarlığını ve Hint cenaze merasimlerini Rotterdam’da mümkün kılmak için çaba sarf edileceğinden bahsediliyor. Metinde, “Herkesten Hollanda toplumuna katılmasını bekliyorsak son istirahatı da mümkün kılmamız gerekiyor” şeklinde bir açıklama yer alıyor.

Çalışmalar Başlatılıyor

Seçimlerin ve koalisyon kurulma aşamasından sonra 21 Ocak 2019’da Belediye Encümeni Bert Wijbenga ve Belediye Başkanıyla inisiyatif grubu arasında bir görüşme gerçekleştirildi. Bu toplantıda, inisiyatif grubu Müslüman mezarlığı için gerekli imar değişikliği ve yer tahsisi konularına değindi. Görüşme sonunda encümen Bert Wijbenga bir çalışma grubu teşkil etmeyi düşündüklerini anlattı. Bu çalışma grubunun mevcut sıkıntıları ve çözüm önerilerini bir rapor halinde belediye meclisine sunulabileceğini anlattı. Çalışma grubunun en önemli işlerinden biri Rotterdam’da çeşitli grupları dökümente etmek oldu. Müslümanlar arasındaki Sünnilik, Şiilik ve Alevilik gibi farklı defin pratikleri olsa da Rotterdam’da böyle bir sorun mevcut değil.

SPIOR’da yönetim kurulu üyesi olan Muhammed Emin Akbulut izlenimlerini Perspektif’le paylaştı. Akbulut, “Aslı olmayan sorunları ortaya çıkarmamak adına SPIOR bu çalışma grubunda bütün Rotterdam’daki Müslümanların çektikleri sorunlara yönlenilmesini istedi. Ona rağmen her isteyen grupla irtibata geçip onların da düşüncelerini aldık. Müslüman mezarlıklarında Türkiye ve Fas örneklerini vererek mezarlıklarda mezhep, meşrep ayrımı yapılmadığını açıkladık.” şeklinde durumu anlatıyor. Müslüman toplumunun yaşadığı sorunları konuşmak için SPIOR çalışma grubuna bir Türk, bir Faslı ve bir Pakistanlı olmak üzere Rotterdam’ın en büyük Müslüman gruplarının temsilcilerini davet etti. Bu kişiler heyete dini ve kültürel sorunlar başlığı altında toplumda yaşananları anlattı.

İslami Defnin Hollanda’da Zorlukları

Hollanda’da Müslüman mezarlık mümkün ve bunun birçok örneği var. Fakat bu büyük şehirlerde yer sıkıntısından dolayı imkansız bir hal almış durumda. Belediye mezarlıklarında Müslümanların da defnedilmesi mümkün, ama bu şartlarda ebedi istirahatgah mümkün değil. Sadece sayısı az, çoğunlukla Müslümanların az olduğu bölgelerde bulunan özel mezarlarda ebedi defin mümkün kılınıyor. Ebedi defne bir örnek Almere Müslüman Mezarlığı. Mezarlıklar genelde 5-10 yıl veya daha fazla dönemler için kira yöntemiyle alınıyor. Ardından o mezar yerinden kaldırılıyor veya kira ücreti karşılığında kira süresi uzatılıyor.

Müslümanların İslami usullere uygun şekilde defnedilmesi için Rotterdam ve diğer büyük şehirlerde bazı adımların gerçekleşmesi gerek. Bunlar bölgede mezarlık açılabilmesi için belediyenin onayı, imar planının mezar yeri olarak değiştirilmesi, belediyenin kendine ait arsayı piyasa fiyatıyla satması, bu arsanın belediye altyapı çalışmalarıyla mezarlığa uygun hale getirilmesi gibi adımlar olarak belirtiliyor.

Bu teknik konular kolayca aşılan konular olsa da Rotterdam’da ortalama imar değişikliği 5 ve 10 sene sürebiliyor. Teknik olarak 10 yılı bulabilecek bu sürecin bir de siyasi boyutu var. Hiçbir siyasi parti Müslümanlara yardım etmek veya yardım etmiş konumunda olmak istemiyor.

Kübra Zorlu

Duisburg-Essen Üniversitesi’nde Medya Bilimleri alanında yüksek lisans eğitimini tamamlayan Zorlu, Perspektif yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler