'KOVID-19'

Berlin’de Ezan Yasağı: “Sağlığın Korunması Din Özgürlüğünden Daha Önemli”

Berlin’in Neukölln semtinde Dar-as-salam Camisi’nde cuma günü ilk defa ezan okundu. Ezan için 300 kişi toplanıp Kovid-19 nedeniyle alınan toplanma yasağı delinince camiye ezan yasağı geldi.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Almanya’da Kovid-19 nedeniyle kapalı olan camilerden bazıları, salgından etkilenen Müslüman topluma moral vermek için ezan okumaya başladı. Yerel belediyelerden alınan izinle ezan okunan camilerden biri de Berlin Neukölln semtindeki Dar-as-salam Camisi oldu. Camide ezan okunduğunu duyan birçok kişi cami önünde toplandı. Polisin sosyal mesafelendirme yapmak konusundaki uyarıları başarısızlıkla sonuçlanınca, cami imamı Mohamed Taha Sabri programı iptal etti. 

Olayın ardından Neukölln Belediyesı camide ezanın kamuya açık şekilde okunmasını yasakladı. Belediye’nin Sağlık Encümeni Falko Liecke (CDU) konuyla ilgili Welt gazetesine yaptığı açıklamada ezan için 300 kişinin toplanmasını kastederek şöyle dedi: “Ezanı yasaklıyorum, çünkü bu, virüsü engelleme konusundaki güncel tedbirlere karşı çok ciddi bir ihlaldi. Umarım Flughafenstraße’de (caminin bulunduğu cadde) sükunet yeniden sağlanmıştır.” Liecke, güncel durumda sağlığın korunmasının din özgürlüğünden daha önce geldiğini ifade etti. Enfeksiyon Koruma Kanunu’na dayandırılan ezan yasağı ilk etapta 19 Nisan’a kadar sürecek.

Kovid-19 pandemisiyle mücadelede Almanya’da ülke genelinde toplanma yasağı ve irtibat kısıtlamaları geçerli. 22 Mart tarihinden beri aynı evde yaşamayan ikiden fazla kişinin dışarıda bir araya gelmesi yasak.

Duisburg’taki İlk Ezanı Diğer Camiler İzledi

Almanya’da ilk defa 20 Mart akşamı Duisburg Merkez Camisi’nden ezan sesi duyulmuştu. Böylece 2008 yılında açılan minareli Merkez Camisi’nden 12 yıldır ilk defa şehre ezan sesi yayılmıştı. Camilerin kapalı olması nedeniyle, toplumla dayanışma sergilemek adına Duisburg’ta başlayan ezanları diğer şehirlerdeki camiler izledi. Yerel mercilerle iletişime geçen 40’a yakın camide ezanlar okunmaya başladı. Bu camilerin bazılarında her cuma vakti, kimilerinde ise her gün akşam vakti ezanlar Müslüman topluma moral vermek amacıyla dışarıya veriliyor. İzin alan camilerde ezanların Kovid-19 pandemisi esnasında camiler kapalı kaldığı sürece devam etmesi planlanıyor. Ezanla ilgili benzer bir gelişme de Hollanda’da yaşanıyor. Hollanda’da ezanlar geçtiğimiz hafta 40 camide aynı anda okunmuş, gelen olumlu tepkiler de Müslüman cemaate moral vermişti. Hollanda’da açıktan ezan okunması önünde aslında hukuki bir engel bulunmazken, Müslüman cemiyetler aşırı sağın tepkileri nedeniyle ezan okumak konusunda tedirgin oluyorlardı. Ezan konusunda müracaat eden camilerin sayısının artması bekleniyor. (ezk) 

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler