'Kovid-19'

Hollanda’da Ezanlar Kovid-19 İçin Okundu, Tepkiler Olumlu

Hollanda'da Kovid-19 nedeniyle ibadete ara verilen camilerde Müslüman topluma moral vermek adına açıktan ezan okunması uygulamasına geçildi.

Esselam Cami, Rotterdam @Shutterstock değişiklikler Perspektif

Avrupa’nın pek çok yerinde Kovid-19 nedeniyle ibadete ara verilen camilerde Müslüman topluma moral vermek adına açıktan ezan okunması uygulamasına geçildi. Hollanda’nın Rotterdam şehri başta olmak üzere pek çok şehrinde bulunan camilerde ezan cuma vakti dayanışma amaçlı açıktan okunuyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle toplumun içerisinde bulunduğu sıkıntılı duruma manevi destek vermek adına Hollanda Kiliseler Birliği’nin geçen hafta çarşamba günü başlattığı kilise çanlarını çalma yönündeki kararına Hollanda Müslümanlar ve Devlet Arasında İletişim Organı CMO ve Rotterdam ve çevresinde faaliyet gösteren cami derneklerinin çatı kuruluşu olan SPIOR da destek verdi. İlk olarak CMO’ya üye biri Türk diğeri Arap iki farklı camide birbirini takip eden iki perşembe sela verilmesi ve dua edilmesi şeklinde sesin dışarıya verildiği okumalar yapıldı.

İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Güney Hollanda Kurumsal İletişim Başkanı Kenan Aslan Perspektif’e verdiği demeçte, Hollanda Kiliseler Birliği’nin kararının ardından CMO ve SPIOR’un da desteğiyle hemen harekete geçtiklerini ve Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Uden şehirlerindeki camilerde cuma günü açıktan ezan okumaya başlandığını aktardı. Hollanda’nın genelinde bu uygulamaya geçildiğini ve açıktan ezan okuyan camilerin sayısının önümüzdeki haftalarda daha da artacağını aktaran Aslan, “anayasal bir hakkımız olmasına rağmen bilhassa son yıllarda tırmanışa geçen islamofobik eylemlerden dolayı camilerimiz ezanı açıktan okumama yönünde bir tutum benimsemişlerdi. Ancak bu gelişmeyle birlikte böyle bir uygulamaya geçtik.” dedi.

“Olumlu Tepkiler Alıyoruz”

Açıktan ezan okunmasına gelen tepkilerle ilgili olarak Müslümanlar tarafından bu gelişmenin beklenildiği üzere özlem ve sevinçle karşılandığını ancak asıl süpriz tepkileri Hollandalı komşularından aldıklarını belirten Aslan, “Uden’deki şubemizde zaten öğle ve ikindi ezanları açıktan okunuyordu ve o bölgedeki Hollandalılar ezan sesine alışıktı. Ancak oradaki arkadaşlarımız bu hafta okunan ezana komşularının çok daha farklı tepkiler verdiklerini, caminin yanından geçenlerin ilk defa duyuyormuş gibi durup ezanı dinlediklerini aktarıyorlar.” dedi.

Arnhem şubesinde de okunan ezan sonrası bir Hollandalının camiye gelerek “Ne güzel siz de bu konu karşısında duyarlısınız, insanlara destek olmaya çalışıyorsunuz” dediğinin kendilerine iletildiğini söyleyen Aslan, şu anda ezanların açıktan okunmasıyla ilgili Hollanda kamuoyunda ve medyasında oldukça olumlu bir yaklaşım gözlemlediklerini belirtti. Aslan ayrıca, önümüzdeki hafta ezanın Hollanda’nın en büyük ulusal kanalında bir programda yayımlanacağını, kendisinin de aynı programda Kuran okuyacağı bilgisini paylaştı.

Dayanışma Amacıyla Ezanlar Çoğalıyor

Geçtiğimiz hafta Almanya’nın Duisburg şehrinde Kovid-19 tedbirleri kapsamında camiler kapalı olduğu için Müslüman topluma moral vermek amacıyla ilk defa ezan okunmaya başlamıştı. Ardından Hannover ve Garbsen’deki camilerde de ezan okunması için izin alınmıştı.

Fransa’daki diğer birçok cami gibi salgın nedeniyle halka kapalı olan Lyon Büyük Camii’nde de “mevcut sağlık durumunun önemine binaen tüm Fransız halkını etkileyen koronavirüse karşı cesaret ve özveri ile kamu hizmetlerinde ve hastanelerde mücadele veren erkek ve kadınları desteklemek” amacıyla 25 Mart Çarşamba günü saat 19’da ışıkları yakılarak 25 metrelik minareden akşam ezanı okunmuştu. (P)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler