'Avusturya'

Avusturya’da Bir Garip Tartışma: Karnelerde “İslam” İbaresi

Avusturya İslam Cemaati (IGGÖ) okullarda verilen İslam din dersleri için karnelerdeki kısımda “IGGÖ” yerine sadece “İslam” yazılması için mücadele ediyor. IGGÖ’nün bu yönde Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru reddedildi.

@Shutterstock değişiklikler: Perspektif

Geçtiğimiz sene Avusturya’da karnelerini alan Müslüman çocukları bir sürpriz bekliyordu. Çünkü Avusturya‘da Eğitim Bakanlığı ve Başbakanlığa bağlı Din İşleri Dairesi tarafından karnelerde seçmeli din dersi ve öğrencilerin dinî aidiyetlerini gösteren kısımda yer alan “İslam” ifadesi çıkartılmış, bunun yerine ülkedeki Müslümanları temsil eden Avusturya İslam Cemaati‘nin kısaltması olan IGGÖ yazılmıştı. Bu durum IGGÖ başta olmak üzere ülkede yaşayan Müslümanların tepkisini çekmişti.

Son olarak, bu yıl Şubat ayının sonlarına doğru alınan kararda karnelerde, “IGGÖ” yerine “İslami (IGGÖ)” yazılmasına karar verilmişti. Bu durumun değiştirilmesine yönelik başvuruda bulunan IGGÖ, Musevi öğrencilerin karnelerinde dinî inanç olarak Musevi cemaatinin temsil kurumu olan IKG yazmadığını öne sürmüştü. IGGÖ Genel Başkanı Ümit Vural da Avusturya Anayasa Mahkemesine karnelerde sadece “İslam” yazılması için başvuracaklarını ifade etmişti.

Anayasa Mahkemesinden Ret

IGGÖ’nün Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuru, mahkemenin mart ayı oturumunda değerlendirildikten sonra reddedildi. IGGÖ bu redde karşı yeni başvuru yapma hazırlığında.

700 binin üzerinde Müslüman’ın yaşadığı Avusturya’da aşırı sağcı hükümetin resmî bir evrakta din hanesine IGGÖ kısaltmasını kullanması kurum tarafından uygunsuz olarak değerlendiriliyor. (ala)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler