'KOVID-19'

Almanya’da Korona Nedeniyle Duisburg’ta İlk Defa Ezan Okunmaya Başladı

Almanya’da korona salgını esnasında Duisburg Merkez Camisi’nde artık her akşam ezan okunacak. Amaç, salgın karşısında Müslüman toplumun moralini yükseltmek.

Duisburg Merkez Camii @Facebook değişiklikler Perspektif

Almanya’da dün akşam Duisburg Merkez Camisi’nden ilk defa ezan sesi duyuldu. 2008 yılında açılan minareli Merkez Camisi’nden 12 yıldır ilk defa şehre ezan sesi yayıldı. Duisburg’taki kiliselerin girişimiyle okunan ezanın arka planı ise hayli ilginç.

Konuyla ilgili Perspektif’e konuşan DİTİB Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Müdiresi Hülya Ceylan, kendilerine komşu kiliselerden ezan okuma konusunda teklif geldiğini ifade etti. Aynı zamanda Duisburg Merkez Camisi’nin yönetiminde fahri görev yapan Ceylan şöyle dedi: “Almanya genelinde ibadethaneler kapalı olduğu için inançlı insanlarla dayanışma sergilemek isteyen kiliseler sembolik bir mesaj vermek için her akşam 19’da kilise çanlarını çalmaya başladılar. Duisburg’taki komşu kilisemiz de bize her akşam bu dayanışmaya katılıp katılamayacağımızı sordu. Biz de ezanla Müslüman toplumuna manevi destek verebileceğimizi ifade ettik.”

Salgın Boyunca Her Akşam Duisburg’ta Ezan Okunacak

Duisburg Merkez Camisi’nin 12 yıldır minaresi olduğunu, fakat şimdiye dek hiç bu minarelerden ezan okunmadığını belirten Ceylan, şöyle devam etti: “Salgın nedeniyle içinde bulunduğumuz olağanüstü durumda ezan okunması Duisburg ve Almanya genelindeki Müslümanlar için çok güzel bir duygu. Kiliselerden teklif gelince biz de Duisburg Belediyesi ve Kriz Masası sorumlularıyla görüşüp gerekli izinleri aldık. Dün akşamdan itibaren artık her akşam toplumumuza dinî cemaatler olarak mesaj vermek için biz de ezan okuyacağız.”

Duisburg’ta ilk ezanın ardından Müslüman cemaatten çok güzel tepkiler aldığını belirten Ceylan şöyle devam etti: “Olağanüstü bir durum yaşıyoruz. Cemaatimiz camiye gelemiyor, cemaatle namaz kılamıyor. Duisburg’taki bu ezanın Müslüman cemaate moral, güç ve teselli vermesini istedik. Birçok Müslüman’dan, ‘Bu zor günlerde bize bu duyguyu yaşattığınız için teşekkür ederiz’ şeklinde dönüşler aldık.”

Ceylan, Almanya genelindeki diğer camilerin de kendilerini arayıp ezan okumak için fikir aldığını ifade ederek şöyle konuştu: “Ezan okuma konusunda şu an yalnızca Duisburg’ta bir çalışma var. Ama diğer şehirlerde kiliselerle ortaklaşa bu tarz girişimler olabilir. Camiler kendi şehirlerinde yerel makamlara başvuru yapabilirler. İnsanlar şu an topluma moral vermek için çare arayışında. Ezan da bu anlamda etkili bir sembol.” (ezk)

 

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Ube
    2020-03-22 07:04:37

    Çok güzel bir gelişme, Elhamdülillah

Son Yüklenenler