"cenaze"

Koronadan Vefat Edenlerin Cenazeleri Türkiye’ye Nakledilebilecek

Korona salgını esnasında vefat edenlerin Türkiye’ye nakilleri konusunda Türk Hava Yolları Kargo Şirketi’nden açıklama geldi.

@Shutterstock değişiklikler Perspektif

Türk Hava Yolları’nın kargo şirketi olan Turkish Cargo geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ikinci bir duyuruya kadar Kovid-19 kaynaklı vefatlarda cenazelerin Türkiye’ye taşınmayacağını, yalnızca ölüm sebebi Kovid-19 olmayan cenazelerin kargo uçaklarıyla nakledilebileceğini duyurmuştu. Bu kapsamda Hollanda’da Kovid-19 nedeniyle vefat eden 3 Türk’ün cenazesi Türkiye’ye nakledilememiş, Hollanda’daki Müslüman mezarlığına definler gerçekleşmişti. Firmadan bugün yapılan açıklamada Kovid-19 kaynaklı cenazelerin de taşınacağı duyuruldu.

Açıklamada “Global ölçekte etkileri yoğun şekilde hissedilen Kovid-19 kaynaklı olağanüstü durum nedeniyle cenazelerin sevkiyatı, tüm hijyen tedbirleri alınarak ivedi şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu kritik dönemde hava kargo akışını sürdürmenin hayat kurtaracağı bilinciyle hareket eden Turkish Cargo olarak uzman ekiplerimiz ve operasyon birimlerimiz, çalışmalarına 7/24 devam etmektedir.” denildi.

Cenazeler Kargoyla Türkiye’ye Nakledilebilecek

Konuyla ilgili Perspektif’e konuşan UKBA Cenaze Yardımlaşma Derneği Başkanı Dr. Mustafa Uyanık, süreçle ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Salgın nedeniyle ülkelerin hava sahalarını kapatmalarıyla gelişen süreçte ilk akla gelen konulardan biri de cenazelerimizin nakliydi. Bu konuda çok hızlı gelişmeler oldu, hâlâ da oluyor. Hava sahaları kapandığında cenazelerimizi Türkiye’ye kargo uçaklarıyla nakletmeye başladık. Şu ana kadar UKBA olarak cenazelerimizin tamamını Türkiye’ye nakletmiş durumdayız. Fakat sonraki günlerde Kovid-19 nedeniyle vefatlar gerçekleşince, önce Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin standartları gereği cenazelerin Türkiye’ye nakledilemeyeceği açıklandı. Akabinde de konsolosluklar vefat edenlerin Kovid-19 nedeniyle ölmediklerine dair bir belge istemeye başladılar. Biz cenazelerin Türkiye’ye nakledilememesi konusunu yetkili makamlara ilettik. Bu konudaki son dakika gelişmesi, bugün (Cumartesi) Türk Hava Yolları’ndan yeni bir açıklama yapıldığı yönünde. Bu açıklamaya göre salgın hastalıklara karşı tüm tedbirler katı bir şekilde uygulanmak şartıyla Kovid-19’dan vefat eden hastaların cenazeleri de kargoyla Türkiye’ye nakledilebilecek. Fakat refakatçilerin cenazeye eşlik etmeleri mümkün olmayacak. Bütün vatandaşlarımızın bilgisine sunuyoruz.” (ezk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#5

*Tüm alanları doldurunuz

  • Elif Zehra Kandemir
    2020-03-23 10:58:23

    Merhaba, ilgili haberde de geçtiği üzere mevcut durumda Turkish Cargo, Kovid-19'lu cenazelerin Türkiye'ye taşınacağını duyurdu. Fakat cenazeye refakatçi eşlik edemeyecek.

  • Elif Zehra Kandemir
    2020-03-23 10:57:35

    Merhaba, konuyla ilgili şu haberimizi okuyabilirsiniz: https://perspektif.eu/2020/03/21/kovid-19-salgini-esnasinda-olen-muslumanlar-nasil-defnedilecek/

  • Fatma Çetin
    2020-03-22 12:05:29

    Allah kimseye böyle acı ölüm yaşatmasın ? böyle buruk cenaze göstermesin? ama Müslümanlara bu iyi geldi yoksa Müslümanların psikolojileri bozuluyordu,koronadan değil üzüntüden ölecektlerdi. Allah bürün Yetkililerden ve Türkhavayollarından razı olsun....

  • Rahmi kilic
    2020-03-21 22:46:03

    Cenazelerin yikanip cenaze namazi kilinacakmi bilgilendirmenizi arz ederim

  • KEMAL UNAL
    2020-03-21 16:37:43

    KOVID 19 DANvefat eden birinin cenazesi TURKIYE YE kargo ile tasinabiliyor mu? bu konudaki yaziniz dogrumu?bilgi verirseniz memnun olurum.selamlar

Son Yüklenenler