'Cenaze Hizmetleri'

Avrupa’da Ölen Türkiye Kökenli Göçmenlerin Cenazeleri Türkiye’ye Gönderilebilecek mi?

Cenaze fonlarından yapılan açıklamaya göre Türkiye kökenlilerin cenazeleri Türkiye’ye gönderilmeye devam edecek; fakat refakatçiler cenazeye eşlik edemeyecekler.

@Shutterstock değişiklikler Perspektif

Türkiye Ulaştırma Bakanlığı koronavirüs (Covid-19) salgınını önlemek amacıyla 13 Mart Cuma günü akşamı, Avrupa’daki 9 ülkeden uçuşların durdurulması kararını aldı. Uçuşların durdurulmasıyla birlikte Avrupa’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin cenaze hizmetlerinin de bu durumdan etkileneceği bildirildi.

BBC’nin haberine göre Türkiye kökenlilerin cenazeleri Türkiye’ye gönderilmeye devam edecek; fakat cenaze yakınları cenazeye eşlik edemeyecekler, defin törenlerine katılamayacaklar.

Türkiye’nin uyguladığı uçuş yasağı döneminde vefat eden göçmen kökenlilerin cenazeleri haftanın belirli günlerinde yapılacak olan Türk Hava Yolları (THY) kargo seferleri ile Türkiye’ye taşınacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan İslam Toplumu Millî Görüş’e (IGMG) bağlı UKBA Cenaze Yardımlaşma Derneği ve  Diyanet İşleri Türk İslam Birliğine (DİTİB) bağlı DİTİB Cenaze Nakli Yardımlaşma Fonu, cenazenin, nakil araçları tarafından uçaktan alınacağını açıkladı. Daha sonra cenaze defin işleminin gerçekleştiği mezarlığa taşınacak.

UKBA başkanı Mustafa Uyanık, yaptığı açıklamada “Cenazeler Türkiye’de belirlenen refakatçi tarafından (Yeşilköy Atatürk Havalimanı’ndan) karşılanarak teslim adresine tarafımızca ulaştırılacaktır. Refakatçi bulunamadığı takdirde Türkiye’deki nakil şirketine verilecek refakatçi vekâleti ile cenazeler adresine teslim edilecektir.” ifadelerinde bulundu.

“Cenaze İşlemlerinde Aksaklıklar ve Değişiklikler Olabilir”

UKBA Başkanı Mustafa Uyanık, hâlihazırdaki olağanüstü şartlardan dolayı kısmî gecikmeler olabileceğini ifade etti.

Belçika Diyanet Vakfı ise Avrupa’dan kargo uçuşlarının salı, perşembe ve cumartesi günü gerçekleştirileceğini duyurdu. Vakıf tarafından yapılan açıklamada Türkiye’ye uçuş yasağı süresince, alternatif bir çözüm olarak Belçika’da yaşayan vatandaşların cenazelerini burada Müslümanlar için ayrılmış bölümlere defnedebileceği belirtildi.

Hollanda Diyanet Vakfı, 17 Mart Salı akşamına kadar cenazelerin refakatçilerle birlikte gidebileceğini; bu tarihten sonra ise yakınların cenazeye eşlik edemeyeceğini duyurdu.

Türkiye Ulaştırma Bakanlığı, koronavirüs salgını nedeniyle Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, İspanya, Fransa, Norveç, , Hollanda, İsveç ülkelerinden yapılan uçuşların 14 Mart sabah 08:00’den itibaren 17 Nisan’a kadar iptal edildiğini açıklamıştı. (yy)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler