"Fransa"

Fransa | Ana Muhalefet Partisinden “Göçmenlere Kota Uygulansın” Çağrısı

Fransa'da ana muhalefetteki Cumhuriyetçi Parti, göçmenlere yönelik 18 maddelik bir reform paketi yayımladı. Ülkeye gelen göçmenlerle ilgili kota uygulamasına geçilmesini öneren ana muhalefet, suç işleyen yabancıların da sınır dışı edilmesini istiyor.

Fransa‘da hükûmetin hazırladığı“Kontrollü Göç ve Etkili Sığınma Hakkı Yasası”nın Ulusal Meclis’te görüşülmesine başlandı. Tartışmalı geçen oturumda ana muhalefet partisi Cumhuriyetçiler (LR) Genel Başkanı Laurent Wauquiez, 18 maddelik reform paketini açıkladı. Açıkladığı paketin “Fransa’da göç sözleşmesi” değil “göçün nasıl engelleneceği ile ilgili sözleşme” olduğunu kaydeden Laurent Wauquiez, ülkenin göç politikasının yeniden kontrol altına almasını sağlayacağını aktardı. Son kararı halkın vermesi de isteyen ana muhalefet lideri, maddelerin referandum düzenlenerek halkın oyuna sunulmasını istedi.

Göçmen Sayısına ‘Kota’ Çağrısı

Ülkedeki yabancılar ve mültecileri hedef alan sert maddelerin yer aldığı pakette, her yıl ülkeye gelecek göçmen sayısına kota konulması, bu sayının da mecliste yapılacak oylama ile belirlenmesi isteniyor. Ana muhalefet partisi açıkladığı paket ile, ülkeye girişleri zorlaştırırken, sınır dışı etme kararlarının ise daha kolay alınmasını öngörüyor. Aile birleşimi yoluyla alınan vizelerin şartlarının da ağırlaştırıldığı raporda, bu yönde yapılacak başvurular öncesi çiftlerin 18 ay ya da 3 yıl evli kalmaları şarta bağlanıyor.

Diğer bir madde ise ülkeye kaçak yollardan girenlerle ilgili. Pakette, bu kişilere ilk ilticaya başvuranlar hariç olmak kaydıyla ülkeye ömür boyu giriş yasağı getiriliyor. İltica başvuruları reddedilenlerin de yine hemen sınır dışı edilmesinin önü açılıyor.

Suç İşleyen Yabancılar Sınır Dışı Edilsin

LR Lideri Laurent Wauquiez, ülkedeki yasal oturum hakkına sahip yabancılarla ilgili yasaların da sertleştirilmesini talep ediyor. Buna göre ülkede suça bulaşan yabancıların sınır dışı edilmesinin önünün açılması isteniyor. Diğer bir maddede ise yabancılar ile ilgili yeni bir suç tanımlaması getiriliyor. Buna göre bir yabancının ‘Fransa’ya yönelik nefret suçu’ işlemesi sınır dışı edilmesi için yeterli olacak. Aynı suçu işleyen bir kişinin yine ülkeye girişine de izin verilmeyecek. Öte yandan ana muhalefet lideri Wauquiez, iktidara gelmeleri halinde ülkede kaçak kalan 300 bine yakın göçmenin de sınır dışı edilmesi için çalışma başlatacaklarını açıkladı.

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un talimatıya, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni “Kontrollü Göç ve Etkili Sığınma Hakkı Yasası” şubat ayında Bakanlar Kurulu’nda görüşüldükten sonra meclise gönderilmişti. Göçmen ve sığınma başvurularına sıkı bir çerçeve getirilen yasa ile prosedür sertleştirilirken, sınır dışı işlemleri de hızlandırılıyor. Yasaya sol muhalefet “fazla sert” olduğu, sağ muhalefet ise “yeterince sert tedbirler alınmadığı” gerekçesiyle karşı çıkıyor. (fk)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Diğer Gündem Yazıları

Son Yüklenenler