"ABD"

Mületeci Kabulü Kotasını Yükselten ABD, Ayırılan Göçmen Aileleri Birleştiriyor

Donald Trump yönetiminin 2021 mali yılı için belirlediği mülteci kabulü kotasını yükselttiklerini açıklayan Joe Biden yönetimi, Meksika sınırında birbirinden ayırılan göçmen aileleri yeniden birbiriyle kavuşturmaya başladıklarını belirtti.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas yaptığı açıklamada, Meksika sınırında 2017’de birbirinden ayırılan 4 ailenin mensuplarının bu hafta içinde yeniden kavuşturulacağını belirtti. “Bu adım, büyük bir çabanın sadece başlangıcı.” değerlendirmesinde bulunan Mayorkas, birleştirilen aileler arasında 2017’de Meksika sınırında çocuklarından ayrılan Meksikalı ve Honduraslı iki anne de olduğunu aktardı.

Mayorkas, gelecek aylarda daha fazla ailenin birleştirilmesini hedeflediklerini belirterek, “Hala yapmamız gereken çok iş var ancak şu ana kadar aldığımız yoldan ve aileleri birleştirmeye başlamış olmamızdan dolayı gururluyum.” ifadesini kullandı.

ABD Aile Birleşimi Görev Gücü Direktörü Michelle Brane de çocuklarıyla kavuşturulacak annelerin, yasal süreçleri tamamlanana kadar ABD‘de kalmalarına izin verileceğini belirtti.

ABD‘nin önceki başkanı Donald Trump döneminde 5 bin 500’den fazla çocuk, Meksika sınırında ailelerinden ayırılmıştı. Trump’ın “sıfır tolerans” adını verdiği politika kapsamında, ayırılan en az 1000 ailenin hala kavuşamadığı tahmin ediliyor. 1 Temmuz 2017’de uygulamaya konulan “sıfır tolerans” politikası, açılan karşı davaların ardından Haziran 2018’de sona ermişti.

Yıllık Mülteci Kabulü Kotasını 15 Binden 62 Bin 500’e Çıkarıldı

Biden, Trump döneminde ülke tarihinin en düşük seviyesine çekilen mülteci kabulü kotasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. 2021 mali yılı için mülteci kabulü kotasını 62 bin 500’e çıkardıklarını bildiren Biden, “Tarihi olarak en düşük seviyede olan 15 bin kotası, Amerika’nın millet olarak mültecileri kabul ettiği ve desteklediği gerçeğini yansıtmıyordu.” değerlendirmesinde bulundu.

Joe Biden ayrıca 2022 mali yılı için de kotayı 125 bine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Beyaz Saray, 16 Nisan’daki açıklamasında, Donald Trump’ın 2021 mali yılı için koyduğu ve “tarihin en düşük sayısı” olarak kayıtlara geçen 15 bin mülteci kabulü sınırının korunacağını duyurmuş, kamuoyunda ve bazı Kongre üyelerinde bu karar tepkilere neden olmuştu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, konuyla ilgili değerlendirmesinde, nihai rakamın Biden tarafından 15 Mayıs’a kadar belirleneceğini ifade etmişti. (AA, P)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler