'Aşırı Sağ'

Almanya’da Aşırı Sağcı Suçların Sayısı Son 20 Yılın En Yüksek Seviyesinde

Almanya'da aşırı sağcıların 2020'de 23 bin 64 suç işlediği ve bunun, son 20 yılın en yüksek seviyeye ulaştığı belirtildi.

Görsel: Shutterstock | Değişiklikler: Perspektif

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer (CSU), “2020 Siyasi Suçlar Raporu” tanıtımında konuştu. Seehofer ilgili istatistikleri sunarken, siyasi suçların sayısının bir önceki yıla göre yüzde 8,5 arttığını açıkladı. Bu suçların, tüm cezai suçların yalnızca yüzde birini oluştursa da endişe verici bir durum olduğunu belirten Seehofer, “Ülkemizde vahşileşmeye yönelik açık eğilimler.” olduğunu söyledi.

“Aşırı Sağ Ülkemizde Güvenliğe Yönelik Tehdit Olmaya Devam Ediyor”

Tüm suçların yarısından fazlası aşırı sağcılar tarafından gerçekleştirildiği kaydedildi. Seehofer, tüm aşırılıkların Alman toplumu için tehdit olduğunu belirterek “Aşırı sağ ülkemizde güvenliğe yönelik en büyük tehdit olmaya devam ediyor.” dedi.

Geçen yıl toplamda 23 bin 64 aşırı sağcı suç istatistiklere girdiğini kaydeden Seehofer, bunun 2001 yılından bu yana en yüksek seviye olduğuna dikkati çekti. Bu, 2019’a göre yüzde 5,7’lik bir artışa karşılık geliyor. Aşırı sağcı suçların yüzde 85’i propaganda, nefret söylemi ve hakaret gibi suçları kapsıyor.

Yahudi düşmanlığı motiveli suçların da önemli ölçüde, yani yüzde 15,7 oranında arttığını söyleyen Seehofer, bunların neredeyse tamamı aşırı sağcılar tarafından işlenildiğini belirtti. Seehofer, “Antisemitik nefret ve kışkırtma, aşırı sağcı ideolojinin ayrılmaz parçalarıdır. Bu gelişme sadece endişe verici değil, aynı zamanda tarihimiz ışığında son derece utanç verici.” ifadelerini kullandı.

3 Bin 365 Şiddet Suçu

Bakan Seehofer, aşırı sağcıların şiddete dönüşen eylemlerinin arttığına dikkat çekti. Cinayet ve şiddet suçları yüzde 18,8 artarak 3 bin 365’e yükseldiği açıklandı. 11 kişinin öldürüldüğü, 13 kişinin de cinayet teşebbüsüne uğradığı kayedildi. Seehofer, özellikle Dresden kentinde eşcinsel bir çifte düzenlenen suikast girişimini, Cottbus kentinde gerçeklesen bir cinayeti ve Hanau kentinde 9 gencin ve failin annesinin öldürüldüğü terörist saldırıyı hatırlattı. (AA, P)

 

 

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler