'2020 Yaz İzin Dönemi'

Avrupa’dan Türkiye’ye Uçmayı Düşünenlerin Dikkatine!

Yaz döneminin gelmesiyle birlikte Avrupa’da yaşayan birçok Türk, Türkiye’ye uçuşların açılmasına yönelik kararı heyecanla bekliyor. Peki uçuşlar ne zaman başlayacak? Uçakla seyahat etmeyi düşünen Avrupalı Türkleri neler bekliyor?

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Koronavirüs salgını nedeniyle birçok Avrupa ülkesi dış hat uçuşlarını durdurdu. Diğer taraftan yaz döneminin gelmesi, salgının yayılma hızının yavaşlaması ve ülkelerin yavaşlayan ekonomik aktiviteleri hızlandırmak istemeleri gibi sebeplerle koronavirüsle mücadele kapsamında alınan tedbirler kademeli olarak kaldırılmaya başlandı. Ülkelerin yeniden sınırları açma kararlarını açıklamalarıyla birlikte dış hat uçuşlarının ne zaman başlayacağı da merak edilen hususların başında geliyor. Avrupalı Türklerin en çok merak ettiği soru ise şu: Türkiye’ye uçuşlar ne zaman başlayacak?

Türkiye’ye Uçuşlar Ne Zaman Başlayacak?

Türkiye’ye uçuşların ne zaman başlayacağı konusu da yine Avrupa’da yaşayan Türkler için büyük merak konusu. Konuyla ilgili Türkiye kanadından açıklamalar gelirken gözler Avrupa ülkelerine çevrildi.

Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, haziran ayında kademeli olarak 40 ülkeye uçak seferlerinin başlatılmasının planlandığını aktardı. Karaismailoğlu’nun açıklamasına göre kademeli olarak başlatılacak dış hat uçuşlarında bazı Avrupa ülkeleri de yer alıyor.

Hâlihazırda dış hat uçuşların karşılıklı açılması için mutabakat sağlanan ülkeler şu şekilde: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Avusturya, Litvanya, Sırbistan, Arnavutluk, İtalya, Kazakistan, Beyaz Rusya (Belarus), Birleşik Arap Emirlikleri, Moldova, Özbekistan, Ukrayna, Fas, Ürdün, Sudan.

Yine Türkiye tarafından açıklanan listede karşılıklı olarak uçuşların açılmasına dair mutabakat sağlanmayan ülkeler içinse görüşmeler devam ediyor. Yukarıda belirtilen ülkeler haricinde gerçekleştirilen uçuşların şu an için karşılıklı olmadığı, tek taraflı olduğunu göz önünde bulundurmakta fayda var.

Türkiye tarafından yapılan plana göre uçuşlar şu tarihlerde başlayacak:

  • 10 Haziran tarihi itibariyle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bahreyn, Bulgaristan, Katar, Yunanistan,
  • 15 Haziran tarihi itibariyle, Almanya, Avusturya, Azerbaycan, Çek Cumhuriyeti (Çekya), Hırvatistan, Hong Kong, İsviçre, Japonya, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Litvanya, Macaristan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Singapur, Slovenya, Tacikistan,
  • 20 Haziran tarihi itibariyle, Hollanda, Kazakistan,
  • 22 Haziran tarihi itibariyle, Arnavutluk, Bosna Hersek, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Güney Kore, İrlanda, Karadağ, Kırgızistan, Letonya, Lüksemburg, Norveç, Slovakya ve
  • 25 Haziran tarihi itibariyle; Belçika.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise yaptığı açıklamada 15 Haziran’dan itibaren Almanya’dan Avrupa Birliği’ne uçuşların tekrar başlayacağını açıklarken Türkiye dâhil diğer uçuşlar için de çalışmaların devam ettiğini belirtti. Maas, Avrupa Birliği ülkeleri dışında üçüncü ülkelerle de uçuş yasaklarının kaldırılması için uğraştıklarını ve bu ülkelere Türkiye’nin de dâhil olduğunu ekledi.

Havaalanlarında Yolcuları Neler Bekliyor?

Uçuşların gerçekleştirilmesi durumunda akla gelen bir diğer soru ise havaalanlarında yolcuları nelerin beklediği. Konuyla ilgili havayolu şirketleri açıklamalar yapmaya başladı.

Pegasus CEO’su Mehmet Nane, BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada yolcuların güvenliği için havaalanına geldiklerinde güvenlik kapılarında termal kameralarla vücut sıcaklığının ölçüleceğini ve maske kontrollerinin yapılacağını belirtti.

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada havaalanlarında maske takılmasının zorunlu olacağını belirtti. Mümkün olduğunca sosyal mesafenin korunması gerektiğini hatırlatan Ekşi, çevrimiçi işlemlerin bu dönemde daha fazla teşvik edildiğini aktardı.

Yolcuları ilgilendiren en önemli konulardan bir diğeri de bu dönemki uçuşlarda kabin bagajının olmayacağı. Bu uygulamanın nedeni uçağa biniş-iniş sürecini hızlandırmak ve koridor yoğunluğunu engellemek. Uygulama kapsamında kabin bagajları check-in bagajıyla birlikte teslime edilecek. Uçak içerisine ise el çantası, laptop, evrak çantası veya bebek malzeme çantasından yalnızca biri alınabilecek.

Uçak içi hizmetler bu dönemde paketli ürünler şeklinde olurken açık olarak servis edilen çay ve kahve olmayacak. Bunun yerine kutu içecekler ve paketlenmiş yiyecekler olacak. Eskiden servis edilen sıcak yiyecekler ise bir süre serviste olmayacak.

Uçağa biniş konusu da bu dönemde değişen diğer bir husus. Yeni uygulamayla birlikte yolcular anons ile sıra numarasına göre uçağa alınacak. Biniş, arka sıradan öne doğru yapılırken inişleri ise önden arkaya doğru sırayla ve anons ile yapılacak.

Türk Hava Yolları, koronavirüsle mücadele doğrultusunda alınan güvenli seyahat standartları kapsamında yolculara içerisinde maske, dezenfektan ve antiseptik mendil bulunan hijyen seti vermeye başladığını duyurdu. Yeni dönemde uçuş sırasında alınacak tedbirler, hijyen uzmanı kabin memurlarının sorumluluğunda olacak. Uçak içerisinde sağlık denetçisi gibi çalışacak olan hijyen uzmanının görevi, yolcuların sağlıklı seyahati için uçak içi tüm hijyen ve sosyal mesafe tedbirlerinin uygulanması olarak tanımlanıyor.

Türkiye’ye Varışta Yolcuları Neler Bekliyor?

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye’ye gelişler konusunda yaptığı açıklamada T.C. Sağlık Bakanlığının 20 Mayıs tarihinde aldığı kararları hatırlattı. Alınan karar çerçevesinde salgın kapsamında yurt dışından planlı uçuşlarla Türkiye’ye gelen vatandaşların 14 günlük ev izolasyonu söz konusuydu.

Bahsi geçen uygulamaya göre yolcuların, havalimanlarında yapılan muayeneleri sonrasında kendi evlerinde ev izolasyonuna girmesi gerekiyor. Karaismailoğlu, konuyla alakalı şu açıklamalarda bulundu: “… yurt dışından planlı uçuşlarla yeni gelecek kişilerin havalimanı içinde belirlenen alanlarda muayeneleri yapılacak ve semptomları değerlendirilecek. Muayene yapılan kişilerin iletişim ve adres bilgileri Halk Sağlığı Yönetim Sistemi’ne (HSYS) sınır girişi bölümünde kayıt altına alınacak. Havalimanında yapılan muayeneleri sırasında semptom yönünden şüpheli görülen kişiler, havalimanlarında izolasyon alanına alınacak ve 112 aracılığıyla ilgili şehirlerin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından belirlenen hastaneye yönlendirilecek.”

Herhangi bir semptom göstermeyen kişiler ise onam formu doldurup imzalayacaklar. Yolcuların daha sonra kendi evlerinde 14 günlük karantinaya girmeleri istenirken bu süreçte aile hekimlerinin takibinde olacaklar. Semptom göstermeyen kişiler “Evde Kovid-19 Hastası/Temaslısı İzlem (Karantina) Bilgilendirme ve Onam Formu” dolduracaklar.  

Karaismailoğlu, ayrıca havalimanlarında yolculara uygulanacak olan testlerin, ücret durumunun ve sonuçları pozitif çıkan yolculara ilişkin işlem ve süreçlerin Sağlık Bakanlığı, Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüklerinin koordinasyonunda gerçekleştirileceğini belirtti.

HES Kodu Nedir ve Yurt Dışı Uçuşları İçin Gerek Mi?

Türkiye içinde yolcuların güvenle uçması için Sağlık Bakanlığı’nın aldığı önlemler kapsamında “Hayat Eve Sığar” kelimelerinin baş harflerinden oluşan HES Kodu uygulaması zorunlu hâle getirildi.

Seyahatin başlangıç noktası yurt dışı olan uçuşlarda HES kodu zorunluluğu bulunmuyor. Sağlık Bakanlığı tarafından konuyla ilgili güncelleme yapılması ihtimaline karşı ise T.C. Sağlık Bakanlığı sosyal medya hesapları ve websitesi üzerinden bilgilendirme yapılacağı belirtildi.

Türkiye içi uçuşlar için gereken HES kodu, T.C. Sağlık Bakanlığının “Hayat Eve Sığar” uygulaması üzerinden veya kısa mesaj ile anılabiliyor. Kısa mesaj olarak kod almak için HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve ihtiyacınız olan gün sayısını 2023’e göndermeniz gerekiyor.

Türkiye’den Avrupa’ya Dönen Yolcuları Neler Bekliyor?

Türkiye’ye tatile gitmeyi düşünen Avrupalı Türklerin aklındaki bir başka soru ise döndüklerinde bulundukları ülkede onları neyi beklediği. Bu kapsamda Hollanda, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu, AB dışındaki ülkelerden gelenlerin 2 hafta karantinaya tabi tutulacağını belirtti. Hollanda’nın açıklamasından sonra gözler diğer Avrupa ülkelerinden gelecek kararlara çevrildi. (yy)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#1

*Tüm alanları doldurunuz

  • Rasim özkan
    2021-03-15 00:19:37

    Tam anlayamadigim icin yaziyorum:Almanyadan nisan sonu Türkiyeye ucmak istiyorum,ne yapmaliyim

Son Yüklenenler