Bu Yaz Türkiye’ye Karayoluyla Gidecekler İçin İzin Rehberi
Koronavirüs nedeniyle kapanan sınırlar yavaş yavaş açılıyor. Peki bu yaz Türkiye’ye arabayla gidiş mümkün olacak mı? İzin yolunda Avrupalı Türkleri hangi transit geçiş düzenlemeleri bekliyor?
2019 yılında 2.8 milyon Avrupalı Türk, tatilini Türkiye’de geçirdi. 2020 yaz dönemi yaklaşırken, Avrupalı Türkler arasında bu yaz Türkiye’ye gitmenin mümkün olup olmadığı ise merak konusu.
Koronavirüs salgını sebebiyle birçok Avrupa ülkesi 2020 Mart ayı itibarıyla sınırlarını kapattı. Diğer taraftan yaz döneminin yaklaşması, sağlık koşullarıyla ilgili durumun birçok ülkede iyiye gitmesi ve salgının ülkelerin ekonomisini olumsuz etkilemesi gibi nedenlerle birçok Avrupa ülkesi kademeli olarak sınırları açma kararı alıyor.
Bu sene Türkiye’ye karayoluyla gidecek olanlar için farklı ülkelerdeki transit geçiş düzenlemelerini derledik.
Koronavirüs Döneminde Yaz İzni
Koronavirüs döneminde Türkiye’ye giderken ülkelerin uygulaması birbirinden farklı olabilir. İşte Türkiye’ye karayoluyla giderken transit geçilecek ülkelerdeki salgın düzenlemeleri:
Almanya
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Polonya, Çekya, Macaristan ve Slovakya başbakanları ile ülkeler arasındaki sınırlarda, koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan geçiş kısıtlamalarının adım adım kaldırılmasına karar verdi. Görüşmeyle ilgili açıklama yapan Almanya Hükümeti Sözcüsü Steffen Seibert, salgının durumuna uygun olarak gerekli adımların atılacağını, şu an için somut bir tarih belirlenmediğini dile getirdi.
Diğer taraftan Avusturya, İsviçre, Fransa’yla olan sınırların 15 Haziran 2020 itibarıyla kaldırılması planlanıyor. Almanya-Lüksemburg sınırı ise 16 Mayıs’ta tamamen açıldı. Danimarka ile kontroller, ilk etapta devam edecek.
Avusturya
Avusturya şimdiye kadar sadece Almanya ve İsviçre ile 15 Haziran’dan itibaren sınırın tamamen açılması konusunda anlaştı. Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg (ÖVP) 19 Mayıs Salı günü Çek Cumhuriyeti ve Slovakya ile yaptığı video konferansın ardından söz konusu ülkelerle olan sınırların 15 Haziran’dan itibaren açılması üzerine çalıştıklarını belirtti.
Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan’a yönelik sınır kontrolleri 16 Mayıs itibarıyla tek taraflı olarak rahatlatılsa da giriş kısıtlamaları devam ediyor.
İsviçre
İsviçre salgını kontrol altına almak amacıyla kapattığı Almanya, Fransa ve Avusturya sınırlarını 15 Haziran’da açıyor. İtalya sınırıyla ilgili ise henüz net bir karar yok.
İtalya
T.C. Roma Büyükelçiliğinin Perspektif’e yaptığı açıklamaya göre İtalya’daki sınır geçişleriyle ilgili şu an 18 Mayıs’ta yürürlüğe giren kararname hükümleri uygulanıyor. Buna göre İtalya’da özel araçla karayolu transit geçişleri belirli koşullarda serbest. Buna göre, İtalya’dan karayoluyla transit geçiş yapacak kişilerin İtalya’ya giriş yaptıklarını ilgili önleyici sağlık birimine bildirmeleri, Kovid-19 semptomlarının görülmesi hâlinde ise bir sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri gerekiyor.
Transit geçişlerde İtalya’da azami geçirilebilecek süre 24 saat. Bu süre, ispatlanabilir ihtiyaçlar dâhilinde, ilave 12 saat daha uzatılabiliyor. Bu sürenin aşılması hâlinde ise 14 günlük ev karantinası uygulanması gerekiyor.
Bunun haricinde İtalya, 3 Haziran tarihi itibariyle AB ve Schengen üyesi ülkelerden gelecek kişilerin 14 günlük karantina tedbirlerinden muaf tutulacağını açıkladı; fakat söz konusu uygulamanın haziran ayı başında hayata geçirilip geçirilmeyeceği ilerleyen dönemde belli olacak.
Öte yandan, hâlihazırda İtalya-Avusturya sınırı kapalı durumda. İsviçre-İtalya sınırı İtalya tarafından hiç kapatılmadı, Fransa-İtalya sınırındaki geçişler ise kontrollü şekilde yapılıyor.
Çek Cumhuriyeti
T.C. Prag Büyükelçiliği’nin Perspektif’e yapmış olduğu açıklamaya göre Türk vatandaşları için Çekya’dan transit geçişlere yönelik mevcut uygulama şöyle:
Çek Cumhuriyeti’nde transit geçiş, yalnızca bir defaya mahsus ve Türkiye’ye gitmek üzere yapılabiliyor. Şu an için Türkiye’den gelip başka bir Avrupa ülkesine gitmek isteyenlerin transit geçişine müsaade edilmiyor.
Transit geçiş yapacak kişilerin seyahatlerine dair bilgileri Büyükelçiliğe iletmesi gerekiyor. Bu bilgiler geçişin yapılacağı tarih, Çekya’ya giriş ve Çekya’dan çıkış kapıları, Çek topraklarında izlenecek güzergâh, araç plakası, pasaport/kimlik örnekleri. Verilen bu bilgileri Büyükelçilik, Çek İçişleri Bakanlığına iletiyor. Söz konusu bilgilerin Çekya’ya planlanan giriş tarihinden en az 24 saat önce Çek makamlarına gönderilmesi gerekiyor. Bu nedenle bilgilerin birkaç gün öncesinden Büyükelçiliğe iletilmesinde fayda var. Bilgiler Çek makamlarına iletildikten sonra düzenlenen belgenin bir örneği de geçiş yapacak kişilere iletilecek.
Çek Cumhuriyeti’nde transit geçişin en fazla 24 saat içerisinde ve asgari sayıda duraklamayla yapılması gerekiyor.
Geçişin 24 saatte tamamlanması koşuluyla seyahat edecek kişiler, negatif Kovid-19 test sonucu sunulması gerekliliğinden ve karantina uygulamasından muaf olacaklar.
Çek topraklarından geçiş süresince maske takılması ya da ağız ve burunu kapatmayı sağlayan koruyucu önlemlerin alınması gerekiyor.
Slovenya
Slovenya sınırlarındaki durum belirsizliğini koruyor. T.C. Lübliyana Büyükelçiliği’nin Perspektif’e yaptığı açıklamaya göre uluslararası karayolu seyahatlerine ve sınır geçişlerine ilişkin uygulamaların netleşmesi için haziran ayında alınması öngörülen kararlar bekleniyor.
Şu anki durumdaysa Slovenya Hükümeti tarafından, 17 Mayıs 2020 tarihi itibariyle geçerli olduğu bildirilen uluslararası karayolu geçişlerine ilişkin hükümler geçerli. Belirtilen hükümlere göre AB üyesi ülkelerde daimi oturum izni bulunan ve son 14 gün içinde AB dışına seyahat etmemiş kişiler 14 günlük karantina uygulamasından muaf olacak.
Büyükelçiliğin yaptığı açıklamaya göre komşu ülkelerin geçişleri kabul etmesi durumunda ve giriş yapılan gün içinde ülkeden çıkılması kaydıyla Slovenya transit geçiş izni verebilir. Diğer taraftan Slovenya sınır kapısında sağlık kontrolü yapıldığında Kovid-19 belirtileri gösteren kişilerin de ülkeye girişine izin verilmemesi ihtimali var.
Macaristan
T.C. Budapeşte Büyükelçiliği’nin yayınladığı bildiriye göre belirlenen sınır kapılarından belli saatlerde geçen yolcular, önceden izin almadan geçiş yapabilecekler. Söz konusu sınırlar kapıları ve saatleri şöyle:
- Hegyeshalom (Avusturya), Rajka (Slovakya) ve Tornyiszentmiklós (Slovenya) sınır kapılarından her gün saat 20:00 ve ertesi gün 12.00 arasında,
- Romanya’dan Macaristan’a girişte Nagylak ve Ártándsınır kapılarından her gün 06.00–24.00 saatleri arasında,
- Sırbistan’dan Macaristan’a geçişte Röszke otoban sınır kapısından her gün 10.00–22.00 saatleri arasında,
- Ukrayna’dan Macaristan’a geçişte Záhony otoban sınır kapısından her gün 10.00–22.00 saatleri arasında.
Yolcular geçiş esnasında sağlık kontrolünden geçirilecek ve Kovid-19 şüphesi bulunmayan kişiler sınırdan geçebilecekler. Geçişlerde Kovid-19 testi yaptırma zorunluluğu bulunmuyor. Geçiş yapacak yolcuların Schengen Sınırlar Yasası şartları taşıması, yani geçerli oturma izni veya Schengen vizesine sahip olmaları gerekiyor.
Yolcuların nihai varış ülkesine girişte güçlük yaşanmayacağından emin olup yola çıkmasını öneren yetkililer, transit geçiş sırasında en kısa sürede Macaristan sınırlarının terk edilmesi, sadece zorunlu olması hâlinde belirli benzin istasyonları ve dinlenme tesislerinde durulması gerektiğini vurguladı. Söz konusu kurallara uymayan yolculara para cezası uygulanacak.
Hırvatistan
Hırvatistan da sınırlarını açmayı planlayan ülkeler arasında. Turizm Bakanı Gari Cappelli 20 Mayıs Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 29 Mayıs itibarıyla Hırvatistan’ın Slovak, Çek, Macar ve Avusturya vatandaşları için sınırlarını açacağını söyledi.
T.C. Zagreb Büyükelçiliği’nin sınır geçişleriyle ilgili yayınladığı açıklamaya göre Hırvatistan, transit geçişlere izin verecek.
Hırvatistan sınırından geçiş yapmak isteyenlerin seyahatten önce, Hırvatistan’a girişe izin verilip verilmeyeceği hususunda İçişleri Bakanlığı’na e-posta göndererek (uzg.covid@mup.hr) teyit almaları tavsiye ediliyor.
Sırbistan
Sırbistan, 1 Haziran’dan itibaren Bulgaristan’la olan sınır, iş, aile ve insani nedenlerle yapılan seyahatler için açacağını duyurdu. Sırbistan, Yunanistan ve Bulgaristan ile yapılan görüşme sonucu çıkan kararda üç ülke, karantina uygulaması olmadan giriş çıkışların sağlanmasını kararlaştırdı.
22 Mayıs 2020 tarihinde verilen karara göre sınır geçişlerinde test sonucu gösterilmesi gerekmeyecek. Bu durum hem yerli hem de yabancı yolcular için geçerli.
Diğer taraftan yolcuların, Sırbistan’dan transit geçiş izni bulunması gerekiyor.
Yunanistan
Yunanistan, Bulgaristan ve Sırbistan’la olan sınırları 1 Haziran’dan itibaren yeniden araç trafiğine açmaya hazırlanıyor. Fakat bu durum tüm yolcular için geçerli değil.
Şu anki uygulamaya göre 15 Haziran 2020 tarihine kadar AB ve Schengen ülkeleri vatandaşları dışındaki kişiler ülkeye giremiyor. Diğer taraftan AB ve Schengen ülkelerinde ikamet sahibi olan üçüncü ülke vatandaşları, mal taşımacılığı yapan tır şoförleri ile beraberlerindeki yardımcıları ve transit geçiş yapan kişiler bu uygulamadan muaf.
Söz konusu bu istisnaların fiilen nasıl uygulandığına dair birbirinden değişik örnekler var. Bu nedenle istisna kapsamına girdiğini düşünen kişilerin, Yunan makamlarından ön onay/yönlendirme almadan Yunanistan’ı kapsayan seyahat planları yapmamalarında fayda var.
Yunanistan, ülkeye giren kişilere 31 Mayıs tarihine kadar karantina uygulamasını zorunlu tutuyor. 1 Haziran’dan itibaren bu durum ortadan kalkacak. Diğer taraftan transit geçiş yapan kişiler karantina uygulamasına tabi olmayacak.
Türkiye ile Yunanistan arasındaki kara hudut kapıları da yolcu geçişine kapalı kalmaya devam ediyor. Yine Yunanistan ile Türkiye arasındaki deniz vasıtalarıyla gerçekleştirilen karşılıklı yolcu seferleri de henüz başlamadı. Diğer taraftan iki ülke arasındaki sınırların haziran ayından itibaren açılması için çalışmalar devam ediyor.
Yunanistan, Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile kara sınırlarını kapalı tutmaya ediyor ve bu ülkeler üzerinden transit geçiş amacıyla Yunanistan’a girişe de izin verilmiyor.
Bulgaristan
Bulgaristan 1 Haziran tarihinden itibaren Yunanistan ve Sırbistan’la sınırların açılması konusunda ortak karar verdi.
Türkiye
Peki Türkiye sınırlarında durum nasıl? Bu yaz Türkiye’de hangi önlemler alınacak? Türkiye’ye gelen herkese korona testi uygulanacak mı?
Türkiye, bu yaz turizm merkezlerini kontrollü olarak açmayı planlıyor. Bu nedenle sınırların açılması konusunda da çalışmalar yoğun olarak devam ediyor.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Sağlık Bakanlığı, haziran ayı başında Antalya’dan başlamak üzere bütün havalimanlarında, Kapıkule ve İpsala’da korona test istasyonları kuracak ve gelen her yolcuya test uygulanacak. Sonucu 5-6 saat içinde alınacak.” açıklamasında bulundu.
Yapılan açıklamaya göre testler, pasaporttan geçişten önce uygulanacak, en fazla 2-3 dakika sürecek ve yığılmalara yol açmayacak.
2020 Yazında İzin: Molalarda Ortak Alanlar Kullanılmamalı
Ülkelerin sınırlarla ilgili durumlarında her gün yeni bir karar alınıyor. Diğer taraftan tüm ülkeler turizmi canlandırmak ve ekonomi hareketlendirmek adına sınır geçişlerinde olabildiğince esnekliğe gitmeyi hedefliyor. Yine de 2020 yazında izin için yola çıkmadan önce güzergah ülkelerindeki T.C. Büyükelçiliklerinin sosyal medya hesaplarını takip edip güncel gelişmelerden haberdar olmakta fayda var.
Ayrıca son dönemlerde hasta sayılarında düşüş gözlense de yollardaki yoğunluk, kalabalık, molalarda kullanılan ortak alanlar gibi durumlar nedeniyle salgının hızlı bir şekilde artması mümkün. Yola çıkacakların tüm bu durumları göz önünde bulundurması gerek.