'Sıla Yolu'

2020 İzin Öncesi Yunanistan’da Yeni Seyahat Düzenlemesi

4 Mayıs’ta Kovid-19 önlemlerini aşamalı bir şekilde kaldırmaya başlayan Yunanistan, 18 Mayıs tarihi itibariyle seyahat kısıtlamalarına yeni bir düzenleme getirdi. Seyahat düzenlemesi, sıla yolu planları yapan Türk vatandaşlarını yakından ilgilendiriyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Yunanistan 4 Mayıs’tan itibaren Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında almış olduğu önlemleri aşamalı olarak kaldırmaya başladı. Bu bağlamda seyahat kısıtlamaları da ele alınırken, ülke içindeki şehirlerarası seyahat yasağı 18 Mayıs 2020 tarihinde kaldırıldı.

Adalara yönelik mevcut seyahat yasağının da aşamalı bir şekilde kaldırılmasına karar verildi. Girit ve Evia (Eğriboz) adalarına yapılacak seyahatler 18 Mayıs itibariyle ve diğer adalara seyahat ise 25 Mayıs itibariyle ise mümkün olacak.

Türk Vatandaşlarını İlgilendiren Bazı Kısıtlamalar Devam Ediyor

Türkiye Cumhuriyeti Atina Büyükelçiliği’nin yapmış olduğu yazılı açıklamada, Yunanistan’ın AB ve Schengen ülkeleri vatandaşları dışındaki kişilerin ülkeye girişlerine izin vermeme yönünde almış olduğu kararı 15 Haziran’a kadar uzattığı ifade edildi. Bu uygulamanın istisnaları arasında AB ve Schengen ülkelerinde ikamet sahibi üçüncü ülke vatandaşları, mal taşımacılığı yapan tır şoförleri ve transit geçiş yapan kişiler bulunuyor. Ancak elçilik, istisna uygulamalarının fiilen nasıl uygulandığına dair farklı örneklerin olduğunu ve dolayısıyla da Yunan makamlarından ön onay almadan Yunanistan üzeri seyahatlerin yapılmaması gerektiğini belirtiyor.

Yunanistan Üzerinden Türkiye’ye Geçiş Yok

Yunanistan seyahat düzenlemesinin yanı sıra ülkeye giriş yapanların 14 gün süreyle evde karantinada kalacağı uygulamayı da 31 Mayıs’a kadar uzattı. Ayrıca Türkiye’ye yolcu taşıma amaçlı gerçekleştirilen uçuşların da 14 Haziran’a kadar uzatılması kararlaştırıldı. Bu sebeple Yunanistan üzerinden Türkiye’ye hava yolu üzerinden geçiş yapmak henüz mümkün değil.

Buna ilaveten Türkiye ve Yunanistan arası kara hudut kapıları hâlâ kapalı olmakla birlikte iki ülke arasında deniz vasıtalarıyla yapılan yolcu seferlerine de henüz başlanmadı. (ala)

Enise Yılmaz

Bochum Ruhr Üniversitesinde hukuk eğitimi gören Yılmaz, Perspektif’in yayın kurulu üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler