'Sıla Yolu'

Sırbistan’dan Sınır Geçişleriyle İlgili Açıklama

Sırbistan, sınır geçişleriyle ilgili gerekli şart ve koşulları açıkladı. Yaz aylarında arabalarıyla Türkiye’ye gidecek olan Avrupalı Türkleri zor yollar bekliyor.

Sırbistan-Hırvatistan sınırı Andrej Safaric / Shutterstock.com

Koronavirüs önlemleri kapsamında birçok ülke, sınırlarını geçici süreliğine kapatma kararı almıştı. Mayıs ayı itibarıyla sınırların açılması konusunda ülkeler açıklamalarda bulunmaya başlarken sınırların herkes için ne zaman açılacağı sorusu ise merak konusu. Avrupa’dan Türkiye’ye karayoluyla seyahat eden vatandaşların da gözü güzergâhtaki ülkelerden gelen kararlarda.

Avrupa’dan Türkiye’ye karayolu seyahatlerinde transit geçiş yapılan Sırbistan, geçtiğimiz günlerde sınır geçişleriyle ilgili açıklamada bulundu.  Yapılan açıklamaya göre Sırbistan sınırı, 15 Haziran tarihinden itibaren açılacak. Daha önce Sırbistan’dan geçiş yapabilmek için yolculardan ön bildirim şartı  isteyen ülke, şimdi de yolculardan 72 saati geçmemiş Covid-19 taşımadıklarına dair negatif test sonucu gösteren belge şartı istiyor.

Sırbistan’a Girişlerde Aranacak Şartlar Neler?

14 Mayıs Perşembe günü T.C. Belgrad Büyük Elçiliği tarafından yapılan açıklamaya göre Sırbistan Resmî Gazetesi’nde yayımlanan yabancıların Sırbistan’a girişinde aranacak şart ve uygulamalar şöyle:

Sınırdan geçmek isteyen yabancılar gelmiş oldukları veya Sırbistan’a giriş yaptıkları ülkenin yetkilendirilmiş ulusal tanı laboratuvarlarınca düzenlenen ve son 72 saat içinde yapılan SARS-CoV-2 virüs taşınmadığına dair negatif PCR test sonucu ibraz etmeliler.

Kişilerin, Sırbistan’da ikamet izni yahut Sırbistan’dan transit geçiş izni bulunmalı.

Birlikte seyahat ettikleri ebeveynleri, vasileri veya aile üyeleri Covid-19 taşımadıklarına dair negatif PCR test sonucu gösterdikleri takdirde, 12 yaşına kadar çocuklar için ayrıca PCR testi sonucu aranmayacak.

Son 72 saat içinde yapılmış test sonucuna sahip olanlar Kovid-19’a dair herhangi bir belirti göstermemeleri durumunda 14 gün süreyle ev karantinası uygulanmadan Sırbistan’a giriş sağlayabilecekler.

Transit Geçiş İzinleri Nereden Alınacak?

Sırbistan’dan transit geçiş izinleri ülkenin Sağlık Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve İnşaat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı temsilcileri tarafından oluşturulan Hükümet Çalışma Grubu tarafından veriliyor. Yine bu dönemde Sırbistan’a girişine izin verilen kişilerin Sırbistan’dan transit geçişlerine ya da Sırbistan’da konaklamalarına dair koşullar söz konusu Hükümet Çalışma Grubu tarafından belirlenecek.

Sırbistan’da Uzun Süreli Kalacak Kişiler İçin Şartlar

Büyükelçilik tarafından yapılan açıklamada, Kovid-19’un Sırbistan’a getirilmesinin ve yayılmasının önlenmesi, ayrıca salgının bastırılması amacıyla Sırbistan‘a giren Sırbistan Cumhuriyeti vatandaşları ve süreli ya da süresiz ikamet izni hamili yabancılar için 14 gün süreyle tıbbi gözetim (ev karantinası) önlemi uygulanacağı belirtildi. Hastalık durumuna ve yapılacak risk değerlendirmesine göre, ilgili Bakan tarafından farklı tıbbi gözetim önlemleri de belirlenebileceği ifade edildi. (yy)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler