'Schengen Bölgesi'

Schengen 25. Yılına Sınır Kontrolleriyle Girdi

Avrupa ülkeleri arasında serbest dolaşımı sağlayan Schengen Anlaşması, 25'inci yaşına yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sınır kontrolleri ile girdi.

26 Mart 2020 admin
Görsel: Shutterstock.com

Lüksemburg’un Schengen kasabasında 14 Haziran 1985 yılında imzalanan ve 26 Mart 1995‘te yürürlüğe giren Schengen Anlaşması ile pek çok Avrupa ülkesi arasında sınır kontrolleri olmadan seyahat edilmeye başlandı. Başlangıçta Belçika, Fransa, Almanya, Hollanda ve Lüksemburg arasında imzalanan anlaşmaya yıllar içinde çok sayıda Avrupa ülkesi katıldı. Schengen bölgesi mevcut durumda Almanya, Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre’den oluşuyor. Söz konusu 26 Schengen ülkesi arasında sınır uygulamaları normal şartlarda yapılmıyor.

Schengen’e Kovid-19 Engeli

Koronavirüs salgınını önlemek amacıyla pek çok Avrupa ülkesi sınırlarını kapatma kararları aldı. AB Komisyonu verilerine göre, mevcut durumda Almanya, Fransa, Belçika, Avusturya, Macaristan, İspanya, Portekiz, Polonya, Çekya, Finlandiya, İsveç, Danimarka, Norveç, Finlandiya, İsviçre, Estonya ve Litvanya resmi olarak geçici sınır kontrolleri uyguluyor. Sınırlarda denetim yapmayan Hollanda, Lüksemburg ve Slovakya gibi ülkelerin bütün komşuları ise söz konusu ülkelere geçişlerde sıkı kontroller gerçekleştiriyor. Öte yandan, serbest dolaşımın durması özellikle Avrupa’nın entegre tedarik zincirinde aksamalara, mal ve hizmetlerin akışında kesintilere neden oluyor.

Bundan önce Danimarka, 13 Nisan’a kadar kapılarını tüm turistlere kapatmış, Danimarka vatandaşları ve oturum izni bulunmayan yabancılar istisna tutulmuştu. Hollanda da İtalya’dan tüm uçuşları durdurmuştu. Viyana yönetimi, İtalya, İsviçre ve Lichtenstein ile kara ve demir yolu taşımacılığında sınır kontrollerine yeniden başlamıştı. Bunun yanı sıra İtalya, İsviçre, İspanya ve Fransa’dan ve bu ülkelere yapılan uçuşlar askıya alındı. İsviçre, İtalya sınırından bazı istisnalar dışında kimseyi kabul etmeyeceğini duyurdu. Estonya da sınırlarında kontrol başlatacağını açıkladı. (AA, P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler