'KOVID-19'

Fransa’da Müslümanlara Moral Vermek İçin Minareden Ezan Okundu

Kovid-19 nedeniyle tedirgin olan Müslümanlara moral vermek adına camiler devrede. Fransa’nın Lyon şehrinde, cemaatle namazın kılınamadığı camide dayanışma amaçlı ilk defa akşam ezanı açıktan minareden okundu.

Lyon Büyük Camii, Fransa’daki diğer birçok cami gibi salgın nedeniyle halka kapalı olmasına rağmen, 25 Mart Çarşamba günü saat 19’da ışıklarını yaktı ve akşam ezanını okudu. 25 metrelik minareden okunan ezanın gerekçesi “mevcut sağlık durumunun önemine binaen tüm Fransız halkını etkileyen koronavirüse karşı cesaret ve özveri ile kamu hizmetlerinde ve hastanelerde mücadele veren erkek ve kadınları desteklemek”. Aynı gün kilise çanları, Katolik Kilisesi’nin Fransa genelindeki dayanışmasını göstermek için çaldı.

Lyon Büyük Camisi’nin sosyal medya hesaplarından yayınlanan mesajda, “Bu akşam, dinleri ve kökenleri ne olursa olsun sağlık çalışanları ve tüm yurttaşlarımıza birlik ve beraber olduğumuzu göstermek için dua edeceğiz.” denildi. Ülkede yaşanan karantina dönemine atıf yapan müezzin, geleneksel ezanı Arapça “Evinizde dua edin” ifadesiyle sonlandırdı.

Fransa’nın en büyük ikinci camii olarak bilinen Lyon Büyük Camii, Cuma namazlarında 4 bin, bayram namazlarında 12 bine kadar cemaati ağırlıyor. 2006 yılına kadar Fransa İslam Konseyi (CFCM) üyesi olarak varlığını sürdüren Lyon Büyük Camii, 1994 yılında açıldı.

Dayanışma Amacıyla Ezanlar Çoğalıyor

Geçtiğimiz hafta Almanya’nın Duisburg şehrinde Kovid-19 tedbirleri kapsamında camiler kapalı olduğu için Müslüman topluma moral vermek amacıyla ilk defa ezan okunmaya başlamıştı. Ardından Hannover ve Garbsen’deki camilerde de ezan okunması için izin alınmıştı. 

Fransa’da Kovid-19’dan vefat eden Müslümanların sayısı artıyor. Fransa İslam Konseyi’nin (CFCM) 22 Mart tarihinde Cumhurbaşkanı Macron’a yazdığı mektupta, dünyayı sarsan Kovid-19 vakalarının Fransa Müslümanlarını da etkilediğine, bu hastalıktan dolayı vefat eden Müslümanlar için acilen Müslüman mezarlığı veya mezar alanlarının açılması gerektiğine vurgu yapılmıştı. (P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler