'KOVID-19'

Almanya Kovid-19’un Ekonomik Etkileriyle Nasıl Mücadele Ediyor?

Almanya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ülkedeki ekonomik etkisini hafifletmek için 23 Mart'ta Bakanlar Kurulunda kabul edilen önlemler paketi Federal Meclis'ten (Bundestag) geçti. Peki pakette işçiler, işverenler ve kiracılar için neler var?

Almanya Maliye ve Çalışma Bakanlıkları tarafından hazırlanan ve salgının ekonomik etkisini hafifletmeyi öngören 750 milyar avroluk yardım paketi Federal Meclis’te büyük çoğunlukla onaylandı. Meclis aynı zamanda koronavirüs kriziyle mücadele kapsamında Federal Hükûmete yeni borçlanmalar için de onay verdi.

Yardım paketinde, büyük şirketler için bir kurtarma şemsiyesi öngörülürken, küçük ve orta ölçekli şirketler ile vatandaşlara da maddi destek verilmesi planlanıyor. Paketin yürürlüğe girmesi için Federal Eyaletler Temsilciler Meclisi (Bundesrat) tarafından cuma günü onaylanması gerekiyor.

Kovid-19 şüphesiyle tedbir amaçlı evinde karantinada olduğu için Meclis’teki oturuma katılamayan Başbakan Angela Merkel’in yerine hükûmet adına konuşmayı Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz yaptı. Koronavirüs salgınında hastalara iyi bir sağlık hizmeti verilmesi ve salgından etkilenenlerin geçimlerinin güvence altına alınması gerektiğini vurgulayan Scholz, ekonominin istikrarlı hâle getirilmesi için büyük bir meblağ ayırdıklarını ve bu krizin üstesinden gelmek için önlemler aldıklarını kaydetti.

İş Dünyası İçin Ne Gibi Yardımlar Var?

Almanya’daki büyük firmaları koruma paketi için 600 milyar avro bütçe ayrılmasına karar verildi. Buna göre devlet büyük şirketleri kurtarmak için gerekli takdirde onları kısmen veya tamamen kamulaştırma seçeneğini de kullanabilecek. Kriz sona erdiğinde ise yeniden özelleştirilmeleri sağlanacak. Bu koruma paketinden ise ancak yüksek cirolu veya 250’den fazla çalışana sahip büyük ölçekli firmalar yararlanabilecek. Küçük ölçekli firmalar ise ancak ülke altyapısı için önem arz ettikleri takdirde kurtarma şemsiyesi altına alınabilecekler.

Küçük Firmalar ve Serbest Meslek Çalışanlarına Yönelik Düzenlemeler

Kurtarma paketinde küçük ölçekli firmalar, esnaf ve serbest meslek sahipleri için de çeşitli maddi destekler yer alıyor. Bu meslek grubuna destek amacıyla Alman Kalkınma Bankası (Alm. Kreditanstalt für Wiederaufbau – KfW) için sınırsız bir kredi programı hayata geçirildi. Firmalar ayrıca vergilerini daha sonra ödeyebilecek.

Bunun dışında küçük firmalar, küçük işletme sahipleri, müzisyenler, fotoğrafçılar, doğal tedavi uzmanları, bakıcılar ve benzeri serbest meslek çalışanları devletten 3 ay için 9 bin ila 15 bin avro arasında değişen mali destek alabilecekler.

Devlet Bu Yardımları Hangi Bütçe İle Karşılayacak?

Kurtarma paketinin hayata geçirebilmesi için ihtiyaç duyulan ek bütçe 156 milyar avro olarak belirlendi. Bu da Federal Devlet’in yüklü bir şekilde borçlanması gerektiği anlamına geliyor. Ancak bu rakam devletin anayasada belirtilen en yüksek borçlanma sınırını 100 milyar avro aştığından, meclis mali destek planını uygulayabilmek için oy birliği ile borçlanma sınırını kaldırdı.

İnsanların İşsiz Kalma Olasılığı Karşısında Ne Gibi Önlemler Alındı?

Ortaya çıkabilecek milyonlarca kişiyi ilgilendiren işsizlik tehlikesine karşı alınan önlemlerden en önemlisi mesai saatlerinde kısaltmaya gidilecek olması. Firmalarda iş sıkıntısı baş gösterdiği takdirde çalışanların mesai saatlerinde kısaltmalar yapılacak ve Federal İş Ajansı (Bundesagentur für Arbeit) bu durumdaki çalışanların maaşlarının yüzde 60’ını, çocuklu çalışanlarda ise yüzde 67’sini karşılayacak. Sosyal katkı payları ise firmalara geri iade edilecek. Çalışma saatlerinden yapılacak kısaltmalardan kaç kişinin etkileneceği ise henüz kesin olarak bilinmiyor.

Pakette Kiracılar İçin Neler Var?

Koronavirüsü krizi nedeniyle yaşanılabilecek işsizlik veya maddi gelirdeki azalmalar dikkate alınarak kirasını ödeyemeyen kiracıların kira sözleşmeleri bu nedenle iptal edilemeyecek, ancak kirayı ödeme sorumluluğundan da muaf tutulmayacaklar.

Sosyal Yardımlar Ve Ek Tedbirler

Sosyal yardım (Hartz IV)’dan kimlerin yararlanabileceği konusunda da yeni bir düzenlemeye gidildi. Hükûmet bu dönemde 1,2 milyon ek sosyal yardım başvurusunun yaşanabileceğini hesaba katarak bunun devlet bütçesine 10 milyar avro ek yük anlamına geleceğini açıkladı. Kriz dolayısıyla gelirlerinde ani düşüş yaşayan ailelerin çocuk yardımına (Notfall-Kiz) daha kolay erişiminin sağlanabilmesi için de son 6 ayın gelir belgesi yerine son bir ayın gelir belgesi istenecek. Gelir düzeyinde ani düşüş yaşayan aileler ayrıca çocuk bakım (Kinderbetreuung) yardımı da alabilecek.

Bunlara ek olarak koronavirüsle ve neticeleriyle mücadele konusunda hükûmet bir dizi ek önlem almaya karar verdi. İflas hukukunun gevşetilerek firmaların iflas etmesinin zorlaştırılması, bazı önemli branşlar için iş hukukunda yapılan yumuşatmalar bunlardan bazıları.

Koronavirüsü ile mücadele kapsamında ayrıca korona hastaları için yeni yoğun bakım üniteleri kurmaları hâlinde hastanelere devlet tarafından ek ödemelerin yapılması ve boş tutulan her yatak için hastanelere günlük 560 avro ödenmesi planlanıyor. Bunun için hastanelerden aciliyet gerektirmeyen operasyonların ertelenerek tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan korona hastaları için yer açılması bekleniyor. Şu an 28 bin olan yoğun bakım yataklarının ise iki katına çıkarılması öngörülüyor.

Lise Bitirme Sınavları İptal Olacak Mı?

Lise bitirme sınavlarının (Abiturprüfungen) koronavirüs salgınına rağmen planlandığı gibi gerçekleştirileceği açıklandı. Eyalet Kültür Bakanları Konseyi (KMK) “an itibarıyla” sınavları iptal etmenin gerekli görülmediğini ve öğrencilerin bu öğrenim yılında mezun olabileceklerini belirtti. Schleswig-Holstein eyaletinin daha önce aldığı sınavları iptal etme kararından geri adım attığı belirtilirken, Hessen ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde sınavların katı hijyen kuralları altında gerçekleştirildiği aktarıldı. (AA, P)

admin

Lisans eğitimini Münster Üniversitesinde Sosyoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde çift anadal olarak tamamlayan Kandemir, Duisburg-Essen Üniversitesinde sosyoloji yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir. Ağırlıklı çalışma alanları göç sosyolojisi ve ulusaşırı Türk toplulukları olan Kandemir Perspektif dergisi editörüdür.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler