'Türkiye'

Türkiye’ye Giden İşçi Dövizleri Gittikçe Düşüyor

Koronavirüs salgınının ekonomiye olan etkisi işçi dövizlerini de etkiledi. Son aylarda Türkiye’ye giren işçi dövizlerinde düşüş gözlemleniyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com

Hayatın her alanını etkileyen Kovid-19 salgını, dünya genelinde ciddi ekonomik etkilere yol açtı. Ülkesi dışında yaşayan göçmenler ve yurt dışına kısa dönem çalışmaya giden işçiler tarafından köken ülkelerine gönderilen işçi dövizleri de buna dâhil.

Korona salgınının ilk defa görülmeye başladığı dönem olan2019 Aralık tarihinden itibaren Türkiye’ye gelen işçi dövizlerinde de azalma görülüyor. Türkiye Merkez Bankası verilerine göre bu tarihten itibaren Türkiye’ye giren işçi dövizlerinde kademeli olarak düşüş gözlemleniyor. Verilere göre Türkiye’ye giren işçi dövizleri 2019 yılı Aralık ayında 17 milyon dolar değerindeyken bu rakam 2020 Ocak’ta 15 milyon dolara, bir sonraki ay olan şubatta ise 14 milyon dolara düştü.

Diğer taraftan işçi dövizleri konusunda düşüş gözlemlenen tek ülke Türkiye değil. Kovid-19 krizinin etkisi dünya genelinde kendisini gösterirken bu durum, birçok ülkede işçi dövizlerinde düşüşe neden oldu. Salgın nedeniyle dünya genelinde piyasa genelinde durgunluk, küresel ticarette aksama, ülkelerin ithalatı ve ihracatında düşüşler, para birimlerinde istikrarsızlıklar ve enflasyonda artış gibi etkiler gözlemleniyor. Tüm bu nedenlere bağlı olarak ülkelerin büyüme hızları da beklenenden düşük seviyelerde seyrediyor.

Dünya Bankası Uyardı

Her yıl, birçok göçmen ve yurt dışına kısa dönem çalışmaya giden işçiler, ülkelerine önemli miktarda para gönderiyor. Söz konusu işçi dövizleri, birçok ülke açısından ciddi bir ekonomik geliri oluştururken birçok aile için ise önemli bir geçim kaynağı.

Diğer taraftan dünya çapında ekonomiyi ciddi manada sarsan Kovid-19 salgını, işçi dövizlerini de sarstı. Nisan ayında Dünya Bankası tarafından yayınlanan rapora göre, birçok göçmenin istihdam ettiği hizmet sektörü ve inşaat işlerini ortadan kaldıran Kovid-19 salgınının, işçi dövizlerinde ciddi bir düşüşe yol açması bekleniyor.

Açıklanan verilere göre, işçi dövizlerinin % 20 oranında düşerek 2019 yılındaki 554 milyar dolardan 445 milyar dolara düşmesi bekleniyor. Uzmanlar, işçi dövizlerindeki bu sert düşüşün, gelişmekte olan ülkelerin Gayri Safi Yurt İçi Hasılasını (GSYİH) ciddi şekilde etkileyebileceğini vurguluyor. (yy)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler