'Almanya'

Irkçı Parti NPD’nin “Göç Öldürür” Afişi Toplumu Kışkırtma Sebebi

Almanya’da Düsseldorf İdare Mahkemesi, aşırı sağcı Almanya Milliyetçi Demokrat Parti’nin (NPD) astığı “İşgali durdurun: Göç öldürür!” yazılı afişleri yasaklayan Mönchengladbach Belediyesi’ni haklı buldu.

4 Mayıs 2020 hcevik
Fotoğraf: Shutterstock.com

2019 yılı mayıs ayında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi Almanya Milliyetçi Demokratik Partisi (NPD) Mönchengladbach’ın çeşitli yerlerine astığı “İşgali durdur: Göç Öldürür!” (Alm. “Stoppt die Invasion: Migration tötet!”) yazılı afişlerini kaldırması üzerine başlayan hukuki süreç sonuçlandı.

Almanya’nın Mönchengladbach şehrinde Belediye Başkanı Hans Wilhelm Reiners (CDU) NPD’nin astığı afişleri yasaklamıştı. Düsseldorf İdari Mahkemesi’nin kararına göre NPD’nin afişlerinin yasaklanması yasal olarak onay gördü. Mahkeme’nin kararında, afişlerin “kışkırtıcı” olduğu için kamu güvenliğini tehdit ettiği yönünde belediyenin müdahalesinin haklı olduğu belirtildi. Böylece NPD’nin afişleri asmaya devam etmek konusunda mahkemeye yaptığı başvuru reddedilmiş oldu. Irkçı parti NPD, Mönchengladbach şehrinde 231 oy alarak seçimden yüzde 0,2 gibi bir oy oranıyla çıkmıştı.

“İnsan Onuruna Saldırı”

Mahkeme kararında, NPD’nin ırkçı seçim afişi kullanırken kentte kamu güvenliği ve düzenini tehlikeye attığı belirtildi. Kararda ayrıca NPD’nin bu afişlerle Almanya’da yaşayan göçmenlerin onuruna saldırıda bulunduğu vurgulandı. Kararın devamında ise “Göç öldürür!” başlığı ile göçmenlerin genel olarak tehlikeli ve cinayet suçları için sorumlu tutulmasının söz konusu olduğu belirtiyor. Afişin tasarımı ve içeriği Mahkeme tarafından toplumu kışkırtma suçu kapsamında değerlendirildi. “Yabancı ülkelerden gelen göçmenler kötü niyetli olarak aşağılanırken, insanlık onurlarına da hakaret söz konusu“ diyen Mahkeme, afişin göçmenlerin ağır suçlu muamelesi görmesi, göçmenlere karşı ön yargıların ve korkuların artmasına sebep olabileceğini açıkladı.

NPD Seçim Spotuna Ret

İdari Mahkeme’nin bildirisine göre daha öncesinde NPD Almanya devlet kanalı ZDF’e seçim kampanyası videosunu göndermişti. Videoda 2015 senesinden bu yana kontrolsüz bir şekilde açılan sınırlarla beraber “Almanların her gün bıçaklı göçmen erkeklerin kurbanı olduğu” iddia ediliyordu. Videonun devamında “Göç öldürür!” ifadesinden sonra, koruyucu sınırların oluşumu için bir çağrı yapılıyordu. Almanların kendilerini güvende ve emniyetli hissetmesinin ancak bu şekilde sağlanacağı iddia ediliyordu.

Koblenz Yüksek İdari Mahkemesi bu videonun “Almanya’da yaşayan göçmenleri kötü niyetli olarak aşağılarken, aynı zamanda insanı onuruna saldırdığını” belirtmişti. Devamında ise videonun “kamusal huzuru bozma potansiyelinin” olduğu vurgulanmıştı. (hç)

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler