'2020 İzin'

Korona Yazında Batı Avrupa’da Tatil: Hangi Ülkede Nasıl Tatil Yapılabilir?

Koronavirüs sebebiyle Türkiye’ye tatile gidemeyen Avrupalı Türklerin sayısı arttı. Birçok insan bulundukları ülkelerde tatil imkânları araştırıyor. Peki Batı Avrupa’da hangi ülkede ne tarz tatil imkânları var? Bu sorunun cevabını araştırdık.

5 Haziran 2020 Ebru Hısım
Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Koronavirüs salgını sebebiyle birçok ülke tarafından alınan tedbirler arasında sınır kontrolleri de yer alıyor. Birçok Avrupa ülkesi sınırları ve gerekli olmayan giriş çıkışları kapattı. Haziran 2020’den itibaren, Avrupa salgın tedbirlerinden normal hayata geçişe hazırlanırken, vatandaşların yaz tatilinde yurtdışına çıkabilecekleri ise henüz belli değil.

Aşamalı bir şekilde gevşetilmeye başlanan önemler arasında turizm sektörünün tekrar açılması da gündemde. Konuyla ilgili Avrupa Birliği üyesi Almanya, Avusturya, Bulgaristan, İspanya, İtalya, Hırvatistan, Yunanistan, Malta, Portekiz, Slovenya ve Kıbrıs Rum kesimi dışişleri bakanları video konferans görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından yapılan yazılı açıklamada, dolaşım ve seyahat özgürlüğünün Avrupa projesinin temel parçası olduğuna değinilerek, hiçbir ayrım yapılmaksızın tüm vatandaşların serbest dolaşım haklarının yeniden sağlanmasının önemine işaret edildi. Fakat ülkeler bu konuda kendi kararlarını verme hakkına sahip.

Rezervasyonlarda Yüzde 40 Artış

Salgın esnasındaki dışarı çıkma yasakları “tatil yapma” ihtiyacını da arttırdı. Avrupa’daki Türkler tatil konusunda özellikle Türkiye ile sınırların açılmasını beklerken, bazıları yaşadıkları ülkelerde tatil planları yapıyor. Peki bu yaz yurtdışına çıkamayan veya hastalık endişesiyle yurtdışına çıkmak istemeyenler için Batı Avrupa’da hangi tatil imkânları var?

Genel olarak her ülkenin içerisinde salgın gölgesinde tatil konusunda değişik tedbirler söz konusu. Gevşetilecek sınır kontrolleri ile ülkeye geri dönüşte karantinaya girmek zorunluluğu ihtimal dâhilinde. Günübirlik veya daha uzun bir süre seyahat etmeyi planlayanların gidecekleri yerler hakkında en güncel durumu öğrenmelerinde fayda var.

Genellikle Batı Avrupa ülkelerinde yeşillik alanlar içerisinde birçok tatil evi ve kamp alanı mevcut. Korona tedbirlerinden dolayı kamp alanlarındaki toplu tuvalet imkânları kısıtlı olduğundan karavanı olmayanlar tarafından çok tercih edilmiyor. Kamp alanlarına kıyasen tatil evleri ise revaçta. Avrupa’nın yaklaşık 20 ülkesinde tatil evleri sunan Belvilla’nın Hollanda yetkilileri, korona döneminde rezervasyonlarında yüzde 40 artış yaşadıklarını belirtti. Özellikle büyük şehirlerden uzak ve korunaklı tatil evleri rağbet görüyor.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Almanya’da Tatil: “Oteller ve Tatil Evlerinde Doluluk Limiti”

Almanya 15 Haziran 2020 tarihinden itibaren İsviçre, Fransa ve Avusturya ile sınırları açacağını açıkladı. Almanya’da eyaletler turizm hakkında kendileri karar verme yetkilerine sahip. Her eyalet, barınma, enfeksiyondan korunma ve maksimum doluluk oranını belirlemek zorunda. Turizm yerlerindeki kontrollerden sonra bir hafta içerisinde 50 yeni korona hastası eklenmesi durumunda otel, restoran ve kafelerin derhal kapanması planlanıyor.

Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti Alman turistler için, 21 Mayıs 2020 tarihinden itibaren otellerin açılmasına izin verdi. Ondan bir hafta önce ise kamp alanları ve tatil evleri açılmıştı. Mayıs ayının sonuna kadar bütün eyaletlerde oteller ve tatil evleri açıldı. Ünlü liman kenti olan Kiel’de restoranlarda detaylı bilgiler ile rezervasyon gerekirken, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde rezervasyon yükümlüğü yok. Bazı eyaletlerde otel ve tatil evlerinde doluluk oranı mevcut değilken, bazılarında maksimum yüzde 50 doluluk limiti var. Geziye çıkmadan önce gidilecek eyaletin güncel kurallarına ADAC’in websitesinden ulaşmak mümkün.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

İngiltere’de Bu Sene Yaz Tatili Zor

11 Mayıs 2020 tarihinden itibaren tedbirler gevşetilmeye başlaması ile İngiliz hükûmeti, insanların dışarıda oturmak, temiz havanın tadını çıkarmak, piknik yapmak veya güneşlenmek için zaman geçirmesine izin verdi. Bu durumda parklara ve sahillere günlük geziler başlamış durumunda. Hükûmet, tedbir gevşetme planının üçüncü aşamasında, konaklama ve hazır yemek sektörlerin açılmasını planlıyor. Birleşik Krallık Kültür, Medya ve Spor Bakanlığı Sekreteri Oliver Dowden kısa süre önce İngiltere içindeki tatillerin temmuz başından itibaren başlayabileceğini duyurdu, ancak mevcut tedbirler sırasında gece konaklamalarına izin verilmediği vurgulandı. İngilizlerin ikamet ettikleri evleri dışında başka bir yerde konaklamaları yasak. Bu yasak vatandaşların ikincil konutları ve kamp alanları için de geçerli. Özellikle yurtiçi seyahatler konuşulurken, yurtdışından İngiltere’ye turistik seyahat bu durumda önümüzdeki hayli dönem zor. Yeni tedbirler Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’da geçerli olmayıp sadece İngiltere sınırlarına mahsus.

Londra İslam Kültürü ve Sosyal Aktiviteler Vakfı (LICARS) Başkanı Ubeydullah Bilaloğlu, İngiltere’de tatil konusunda halkın kesin plan yapmasının zor olacağı görüşünde. “İngiltere normale dönüş tedbirlerinde, Almanya gibi ülkeleri birkaç hafta geriden takip ediyor. Örneğin camiler burada henüz açılmış değil. İşyerleri ve alışveriş merkezleri de kapalı. Bu nedenle birçok insan tatil moduna giremedi. Belirsizlik insanların tatil planları yapmasını büyük ölçüde zorlaştırıyor.” diyen Bilaloğlu, İngiltere’dekilerin tatil için büyük şehirler dışındaki otelleri tercih edebileceğini söyleyerek ekliyor: “Fakat otellerin tamamı açılmış değil. Dolayısıyla bu sene İngiltere’de yaz tatili hayli zor görünüyor.”

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Belçika’da Tatil: “Tarihî Köylere İlgi Büyük”

Belçika Turizm Bakanlığı en erken 8 Haziran 2020 tarihinden itibaren çok günlü gezilere tekrar izin verilebileceğini bildirdi. Aynı tarihten itibaren komşu ülkelerle sınırların açılması bekleniyor. Şu an oteller prensipte kapalı, fakat acil konaklamalar için hizmet devam ediyor. Günübirlik geziler için 18 Mayıs 2020 tarihinden itibaren müzeler, kültürel mekanlar ve hayvanat bahçeleri yeniden açılmıştı. Sosyal mesafeyi koruyabilmek adına biletler önceden rezervasyon ile temin edilebiliyor. Lunaparklar hâlâ kapalıyken, bazı müzelerde maske zorunluğu uyguluyor; kimi yerlerde ise maske takılması yalnızca tavsiye niteliğinde. Belçika’da da her bir tatil mekânı için geçerli düzenlemelerin ilgili yerin internet sitesi üzerinden kontrol edilmesi tavsiye ediliyor.

Belçika’da seyahat acentası olarak hizmet veren Cheap Travels Müdürü Ensar Demir, bu sene Belçika içerisindeki tatil imkânlarına bu sene büyük bir ilgi olduğunu belirtiyor: “İnsanlar yurt dışına çıkamadıkları ya da çıkmak istemedikleriiçin şu an Ardennen ya da Durbuy gibi şehir ve bölgelerde kiralık evlere talep çok büyük.  Bunun haricinde bahçesinde havuzu olan, ormanlık içerisinde tatil evlerine rezervasyonlar arttı.”

Avrupa’da birçok ülkenin kendi iç turizm pazarını canlandırmak adına turizm mekânlarında salgın düzenlemelerine önem verdiğini belirten Demir, Belçika’daki Türklerin tatil için planlarının ise Türkiye odaklı olduğunu ekliyor: “Belçikalılar ülke içinde tatil imkânlarına yönelirken, Türkler ise daha ziyade Türkiye’deki düzenlemeleri yakinen takip ediyorlar. Her gün 100-150 yolcuyu Türkiye’ye biletlerle ilgili bilgilendiriyoruz.”

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Hollanda’da Tatil: “Lale Bahçeleri Kapalıydı”

Birçok turistik mekâna ev sahipliği yapan Hollanda’nın sınırları komşu ülkelere açık. Hollandalılar mayıs ayından itibaren belirli kısıtlamalar olmak kaydıyla otel, tatil evleri ve kamp alanlarında konaklamaya başladılar. Açılan konaklamaların kendi tuvalet ve duş alma imkânı olması ise şart koşulmuş durumda. Umuma açık tuvalet ve duşu olan konaklamalar temmuz ayına kadar kapalı. Temmuzdan itibaren kamp ve tatil alanlarının tamamen açılması planlanıyor. Özellikle sahile yakın tatil evleri ve beldelerinin komşu ülkelerden birçok turist çekmesi bekleniyor. Hollanda’da restoran, kafe ve müzeler 1 Haziran 2020’den itibaren açılıyor. Maske takma zorunluluğu ise sadece toplu taşıma araçlarında geçerli. 1.5 metre mesafe kuralı ise teras, tatil köyleri ve sokakta eylül ayına kadar devam ediyor.

Hollanda’da faaliyet gösteren turizm acentası Ensar Travel’in Müdürü Ramazan Deniz, Hollanda’da Müslümanların ülke içinde tatil yapabileceği “helal otel” konseptinin hiçbir yerde uygulanmadığını ifade ediyor. Müşterilerinin ağırlıklı olarak Müslümanlar olduğunu söyleyen Deniz, şu anda ülke içinde tatil ile ilgili Müslümanlardan bir talebin olmadığını, ülkedeki Türklerin ise ağırlıklı olarak Türkiye’ye uçak bileti satışlarıyla ilgilendiğini belirtti.”Hollanda içinde Müslümanların hassasiyetlerine uygun tatil yapabilecekleri tek yer şu an itibariyle Hollanda’daki tatil beldelerinde ev kiralama modeli gibi görünüyor.” diyen Deniz, Hollanda’daki tatillerle ilgili şu bilgiyi verdi: “Hollanda’da Giethoorn gibi turistik beldelere ailece günübirlik geziler yapmak, Rotterdam gibi şehirlerde müze ağırlıklı ziyaret gerçekleştirmek mümkün. Ayrıca deniz kenarı ziyaretleri için de Hollanda tercih edilen ülkeler arasında yer alıyor. Fakat bunların hepsinde sürekli olarak değişen mesafe ve hijyen kuralları söz konusu. Turistik mekânlarda da 1.5 metre mesafe kuralı olduğu için, insanlar bu mesafeyi koruyamadıklarında ceza alabilecekleri korkusuyla buralara gitmemeyi tercih ediyorular. Ayrıca birçok yere önceden online biletlerin alınması gerek.”

Hollanda’da bu sene dünyaca ünlü Keukenhof Lale Bahçesi koronavirüs önlemleri kapsamında kapalıydı.

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Fransa’da Tatil

Fransa’da koronavirüs nedeniyle alınan tedbirler kademeli olarak gevşetilmeye başlandı. Bu gevşemeler her il için değişik olmakla birlikte, genellikle kuzeydeki illerde yasaklar devam ediyor. Yeşil ve kırmızı kodlarla her il için tedbirler belirlenmiş durumda. 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren Fransa parklar, sahiller ve müzeler açılıyor. Fransızlar temmuz ve ağustos aylarında kendi ülkelerinde tatile çıkabilmeyi bekliyor. Yeni gevşemelerle birlikte vatandaşlar şimdilik evlerinden 100 kilometre uzağa kadar seyahat edebilecek.

Fransa’nın 15 Haziran 2020’de Almanya ve İsviçre ile sınırlarını açması planlanıyor. Temmuza kadar Avrupa Birliğinden Fransa’ya gelen kişiler 14 gün karantinaya girmek zorunda. Ülkenin Turizmden Sorumlu Dışişleri Bakanı Jean-Baptiste Lemoyne, Fransa’da ikinci evi bulunanlara öncelik tanımak istediklerini ifade etti.

CIMG France, bünyesinde Hac-Umre ve Seyahat İşleri Kültür Turları gibi ayrı bir birime sahip. Bu birimin hizmetleri kapsamında Fransa’daki Müslümanların ağırlıkla dinî seyahat ihtiyacını karşılamak adına hizmet sağlanıyor ve üyelere kültürel ve dinî geziler organize ediliyor. CIMG France Birim Sorumlusu Emre Dağlı, Manş Denizine, Atlas Okyanusuna ve Akdeniz’e kıyısı olan Fransa’da tatil imkânlarına değiniyor: “Fransa’nın her tarafı doğal güzelliklerle dolu. Mevcut durumda özellikle Müslümanlar daha ziyade dağlarda, şehirlerdeki müstakil evlerde tatil ve konaklama imkânlarını değerlendiriyorlar.”

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

Avusturya’da Tatil: “Kiralık Evler İçin Acele Etmek Gerekiyor”

Avusturya’da restoran ve kafeler tedbirli bir şekilde açıldı. Oteller, müzeler, hayvanat bahçeleri ve parklar da haziranın başında açılan yerler arasında. Avusturya, sınırlarını İtalya haricinde bütün komşu ülkelerine açtı. Avusturya Dışişleri ve Avrupa Bakanı Alexander Schallenberg, basına yaptığı açıklamada, Almanya, Çekya, Slovakya, Slovenya, İsviçre, Lihtenştayn ve Macaristan sınırlarında 4 Haziran 2020 tarihinden itibaren sağlık kontrollerinin sonlandırılacağını, karantina ve test şartının kaldırılacağını duyurdu.

Avusturya’da hizmet veren Travelingo isimli seyahat acentasının Müdürü Yasin Aktaş, Avusturya’dan yurt dışına gidip ülkeye geri döneceklerin havalimanında koronavirüs testi yaptırması gerektiğini ifade ediyor. “Avusturya ile farklı ülkeler arasında uçuşların 16 Haziran’dan itibaren başlaması öngörülüyor. Fakat bu ülkelerden Avusturya’ya dönenler, ellerinde en geç 4 günlük korona negatif belgesi yoksa, ya havalimanında 190 Euro karşılığında havalimanında test yaptıracak, ya da evlerinde 14 gün karantinaya girecekler. Bu şart, birçok insanın yurt dışına çıkmak konusunda tereddüt etmesine yol açıyor.” diyen Aktaş, Avusturya içi tatil imkânlarının revaçta olduğunu ekliyor: “Avusturya’da 20 kişiye kadar kalabalık grupların birlikte tatil yapabileceği konaklama tipleri var. Özellikle Viyana’ya yakın tatil evlerinin yanı sıra Tirol ve Vorarlberg’te tatil imkânları söz konusu. Burada sorun, bu evlere rezervasyonların çok hızlı tükenmesi. Çünkü bir otel tatili gibi değil. İstediğiniz evden sadece bir tane varsa, sizin tatil tarihlerinizde ev dolu olduğunda tatilinizi başka türlü planlamanız gerekebiliyor. Bu nedenle de hızlı hareket etmek gerekiyor.”

Fotoğraf: Shutterstock.com | Değişiklikler: Perspektif

İsviçre’de Tatil: “Bilet Almamışlar Ülke İçinde Kalıyor”

İsviçre’de sınırların 15 Haziran’da açılması bekleniyor. Seyahat kısıtlamalarının bulunmadığı ülkede oteller ise salgın boyunca hiç kapanmadı. Marketler ve alışveriş merkezlerinin yanı sıra müzeler de mayıs ayı itibariyle yeniden kapılarını ziyaretçilere açtı. Bilhassa kış sporları için turistlerin uğrak yeri olan İsviçre’de turizmi canlandırmak adına trenler de yeniden işlemeye başladı. Teleferik ve turistik trenlerde uzun kuyrukların oluşmasını engellemek için birçok yerde biletlerin önceden online alınması talep ediliyor.

İsviçre’de Müslümanlara seyahat hizmetleri sunan SIG&MG Reisen Sorumlusu Berkant Yumurtacı, bu sene salgın nedeniyle ülke içinde turizmin günü birlik programlarla sınırlı kalacağını tahmin ediyor: “Bu yaz için biletlerini mart ayından önce almamış olanlar, bu yaz için genelde Türkiye’ye gidiş planı yapmıyorlar. Biletini daha önceden alanlar ise Türkiye’ye seyahat kısıtlamalarının kalkmasını bekliyorlar.”

Ülkede özellikle Alp Dağlarında dağ evlerinin kiralandığını, 2-3 aile buralarda tatil yapıldığını söyleyen Yumurtacı, İsviçre’nin İtalya sınırındaki Tessin Kantonuna ilginin arttığını belirtiyor: “Tessin’i İsviçre’nin Antalyası olarak tanımlayabiliriz. Salgın boyunca Tessin’e turistlerin gelmesi konusunda sıkı tedbirler vardı. Fakat artık ikazlar kaldırılıyor, Tessin başta olmak üzere birçok turistik mekân tatilcilere kapılarını açıyor. Salgın nedeniyle yurt dışına gidemeyecek olanların buralara ilgisi ise çok büyük.”

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler