'ramazan 2024'

Frankfurt ve Köln’e İlham Olan Londra Bu Ramazan da Işıl Işıl

Londra’nın önemli turistik meydanlarından olan Piccadilly Circus, bu sene de ramazan ayı boyunca ramazana özel desenler ve ışıklandırmalarla süslendi. Ramadan Lights projesinin kurucusu olan Aisha Desai ile ramazan ayını, Ramazan Işıkları projesini ve merak ettiklerimizi konuştuk.   

Aisha Desai. Fotoğraf: İnstagram- ramadanlightsuk

Müslümanların kentsel projelere katılımının harika bir örneği olan “Ramadan Lights” yani “Ramazan Işıkları” projesi bu sene de Londra’nın merkezinde yerini aldı. Akşam görüntüsü daha çarpıcı ve göz alıcı olan ramazan ışıklarının popülaritesi, çok sayıda ziyaretçinin sosyal medya hesaplarında yaptıkları paylaşımlardan da anlaşılacağı üzere her sene biraz daha artıyor.

Beş yıldır bu projenin fikriyle çalışan Desai ilk olarak kuzey Londra’daki evinde başlamış projeye ve onu bir gün Londra’nın merkezine taşımayı hayal etmiş. Proje büyüdü, büyüdü ve büyüdü. Bu yıl da devam ediyor ve insanlar yeni bir dizi ışığın tadını çıkarıyor.” diyen Desai, geçen sene Londra’nın merkezini ilk defa aydınlatan ışıklar ile bu senenin ışıkları arasındaki farkı şöyle tarif ediyor:

“Belediye başkanı Sadiq Khan ışıkları yakmak için bu sene de aramızdaydı. Geçen sene bir ilk olduğu için tasarım daha klasikti, bu sene daha modern, parlak ve daha fazla sayıda renklere şahitlik edebileceğimiz bir tasarım söz konusu. İslam sanatında kullanılan geometrik şekilleri ve desenleri modern bir dokunuşla sunmaya çalıştık. Ek olarak bu sefer sadece “Mutlu Ramazanlar” değil, bayram yaklaşırken “Mutlu Bayramlar” yazısı da asılacak. Bu da insanların gelip bayramın tadını çıkarması adına oldukça güzel olacak.”

Fakat yolculuk her zaman engebesiz bir şeritte ilerlememiş. Desai bir yola çıkıldığında istikrarlı olmanın önemine vurgu yapıyor:

“Zorladığımız ve azimle devam ettiğimiz sürece istediğimiz her şeyi yapabileceğimize inanıyorum. Bu proje kolay bir proje değildi, son dört yıl oldukça zordu. Fakat engeller beni sadece daha fazla istemeye itti. Süreç boyunca ışıkları kurmak için sermayeyi bulmam gerektiğine ve bunun için zorlamaya devam etmem gerektiğine inandım.

Bu sene de projeye öncülük eden Aziz Vakfı’nın (Aziz Foundation) desteğini aldıklarını belirten Desai, “Bu fikir üzerinde yaklaşık beş yıl çalışmış birisi olarak bunu tek başıma yapamayacağımı biliyordum. Bu benim gönüllü olarak yürüttüğüm bir proje, bir tutku. Ayrıca tam zamanlı bir işim var. Bu yüzden tanıdığım insanların inisiyatif aldığını ve bunu sürdürdüğünü görmek benim için güzel.” diyerek aldığı desteğin projenin hayata geçirilebilmesindeki önemini vurguluyor.

“Gazze’de Olanlardan Ötürü Bu Ramazan “Buruk”

Müslümanların şehir hayatında görünür kılınması projenin başka güzel bir yanı. İç açıcı ve samimi tepkiler aldığını söyleyen Desai, Müslümanların kendilerinin de dahil edildiklerin, sanat ve ışık donanımları aracılığıyla olumlu bir şekilde temsil edildiklerini hissettiklerini söylüyor. Dünya’da ve Gazze’de olup bitenlere kayıtsız kalmayan Desai bu ramazanla ilgili duygularını bizimle paylaşırken, Türkçe’ye buruk olarak tercüme edebileceğimiz “bittersweet” ifadesini kullanıyor.

“Şu anda zor bir dönemden geçiyoruz biliyorsunuz. Işıklar yerleşirken içim buruktu. Filistin’deki kardeşlerimiz ramazanı eksik yaşıyorlar ve Birleşik Krallık’ta ramazanı yaşayabildiğimiz için şükretmeliyiz. Bu karanlık zamanlarda insanların kendilerini iyi hissetmelerini sağlayabilmek hayatınıza güzellik katıyor, ramazan ışıklarının yandığını görmek inanılmaz. Ama şu anda Filistin’de, Sudan’da, Kongo’da ve başka yerlerde yaşananları görmek çok zor ve bu yüzden içimde bir burukluk var.”

Bu sene Londra dışında Almanya’nın Frankfurt ve Köln şehirlerinde de caddeler, Desai’in projesinden esinlenerek başlatılmış olan ‘Ramazan Işıkları’ projeleri ile aydınlanıyor. Desai Londra’da başlatmış olduğu bu ışıklandırmaların Avrupa caddeleri ve şehirlerinde oluşturabileceği potansiyel etki alanının farkında:

“Bence projenin son dört yılında gerçekten güzel olan şey başkalarına da dünyanın farklı yerlerinde aynı şeyi yapmaları için ilham vermiş olması. Frankfurt ve Köln’de ilk kez ışıklar kuruldu ve dünyanın pek çok farklı yerinden “Lütfen bunları Kanada’ya getirebilir miyiz?”, “Lütfen bunları Avustralya’ya getirebilir miyiz?” şeklinde mesajlar alıyorum. Ve aslında projenin amaçlarından birisi de buydu. Dolayısıyla başkalarına da aynı şeyi yapabilmeleri için ilham verebilmek inanılmaz bir duygu.

Dünyanın farklı yerlerindeki benzer projeleri de merak ettiğini belirten Desai, 30 Mart’ta Köln’de yapılacak açık iftara da katılmayı ve ışıkları görmeyi planladığını belirtti.

Ramadan Lights cadde görüntüsü

Fotoğraf: Shutterstock- Alexey Fedorenko

İlerisi için onun heyecanlandıran başka projelerin olup olmadığını sorduğumuzda Desai coşkuyla cevap veriyor:

“Işıkları her gördüğümde gerçekten çok gurur duyuyorum ve yapabileceğim bir sonraki büyük projenin ne olabileceğine dair fikirlerle şimdiden dolup taşıyorum. Işıklandırma projesini yaptık ve artık başkaları da buna devam edebilir. Bundan sonra Birleşik Krallık’taki ve dünya çapındaki Müslüman toplum için ne yapabilirim, bunu düşünüyorum. 2025 ramazanı için planladığım o kadar çok şey var ki, son derece heyecanlıyım.”

“Dinimizin Güzelliğini Sanatla Gösterebiliriz”

Sanat, toplumun duygusal ve sosyal olarak farklı yönlerini etkileyebilir ve Desai da sanat yoluyla yaşadığı topluma bir artı değer katmak ve farkındalık yaratmak isteyenlerden:

“Bu girişimi başlattığımda bu projeden ilham alınabilmesi benim için büyük önem taşıyordu. Başka ülkelerde başkalarının da bunu kendi başlarına yapabilmeleri için inisiyatif alabilmelilerini çok isterim; siyaset ve ülkedeki koşullar sizi geri itse bile. Bizim için sınır gökyüzü. Müslüman karşıtı nefrette ve İslamofobi’de öyle bir artış var ki asıl şimdi daha fazla çalışmalıyız. Dinimiz o kadar güzel bir din ki  barışı, sevgiyi ve birliği teşvik ediyor. Bu projenin güzelliği de bu kadar güzel bir din hakkındaki farkındalığı sanat ve ışık yoluyla yayabilmek. Basitmiş gibi görünen bir şey aslında büyük bir etki yaratabilir ve ayrıca Müslümanların kendilerini iyi hissetmelerini sağlayabilir.

Ramazan ışıklandırmalarının aynı zamanda gayrimüslimlerin bu ayın ne anlama geldiğini, İslam’ın ne olduğunu ve ramazanın Müslümanlar için neden bu kadar önemli olduğunu anlamalarını da sağlayabileceğini belirten Desai, “Bu yüzden genç Müslümanların bundan ilham alması ve bunu kendi memleketlerinde, şehirlerinde de yapması benim için önemli ve eğer yardıma ihtiyaçları olursa yardım etmek için buradayım.“

Medine Tezcan

Uluslararası Londra Üniversitesinde Siyasal Bilimler ve Uluslarası İlişkiler eğitimini tamamlayan Medine Tezcan, İsveç Genç Müslümanlar (SUM) Derneğinin başkan yardımcılığını yapmıştır. Tezcan, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler