'avrupa'da ramazan'

Londra’da Ramazan Işıkları: “Londra’da İlk Defa Ramazanın Ruhunu Hissettim”

Londra ramazan ayını Picadilly Circus caddesine asılan ramazan ışıklarıyla karşıladı. Ramadan Lights UK projesini hazırlayan Aisha Desai ile projeyi konuştuk.

Ramadan Lights projesinin kurucusu Aisha Desai ve Londra Belediye Başkanı Sadık Khan ©Ramadan Lights / Aisha Desai

Londra Belediye Başkanı Sadık Khan, Avrupa tarihinde ilk kez gerçekleşen ramazan ışıkları (Ramadan Lights) projesi ile Londra’yı aydınlattı. Şehrin önemli turistik mekanlarından olan ikonik West End caddesine “Mutlu Ramazanlar” yazıları asıldı. Işıklandırma konsepti girişimi “Ramadan Lights UK” adlı kuruluş tarafından hazırlandı. Ramadan Lights ve projeyi hazırlayan isim Aisha Desai ise konsepti “hayallerinin gerçek olduğu” bir proje olarak tarif etti.

9,7 milyon nüfusa sahip olan Londra’da yaklaşık 1.3 milyon Müslüman yaşıyor. Üç sene önce çalışmaları başlayan ve 30 bin sürdürülebilir ışık kurulumu ile ramazan ayı boyunca Piccadilly Circus caddesini aydınlatacak bu proje, Avrupa’da bu kadar büyük bir sergiye imza atan ilk proje oldu. Kamu bağışlarıyla sergiyi kurmak için bir araya gelen ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Ramadan Lights UK tarafından yönetilen bu çalışmanın kurucusu ise Aisha Desai. Kendisi ile bir söyleşi gerçekleştirme fırsatını yakaladığımız Aisha’ya Londra’da ramazan ayının nasıl geçtiğini sorduk. Bu sene ramazan ayını kutlamak için pek çok girişim ve inisiyatif olduğunu belirten Desai, “birçok genç Müslüman Ramazan’ın ruhunu hissettirmek için farklı projeler hazırlıyor ve ben de ilk defa Londra’da ramazanın ruhunu hissettiğimi söyleyebilirim. Hayatımda ilk defa benim için kutsal olan bir ayın temsil edildiğini hissediyorum ve bu beni mutlu ediyor. Bu ramazan gerçekten farklı fakat böyle olması elbette sadece Ramadan Lights projesinden dolayı değil; genel olarak bu kutsal ayın temsili boyutunda ciddi bir değişiklik var. “

Londra’nın başka yerlerinde ise ramazan ayı ile alakalı farklı planlar var. Müslümanlar ve gayrimüslimler için bir mescit ve ramazan çardağı inşa eden, güney Kensington’daki Victoria & Albert Müzesi’nde açık iftar düzenlendi. Chelsea futbol kulübü ise, hem kulüp hem de Premier Lig stadyumu için bir ilk olarak Stamford Bridge’de saha kenarında açık bir iftar düzenledi.

Picadilly Circus caddesini süsleyen ramazan ışıkları ©Raşid Necati Aslım – Anadolu Ajansı

Ramazan süslemelerinin başka şehirlere de ilham olmasını amaçlayan Desai, dünyanın her yerinden pozitif geri dönüşler aldığını ve bunun küresel bir başarı olduğunu söylüyor. Kendi şehirlerinde ve ülkelerinde de bu projeyi gerçekleştirmek için fikir alanların çok olduğunu belirtiyor. “Geçen gün Kanada’dan birisi aradı ve oradaki belediyeden birisiyle görüştüğünü ve hemen aynı ışıklandırmayı yapmak için çalışma başlattıklarını anlattı. Şimdiden bunlar gerçekleşiyor ve ışıklandırma ve süslemeler ile alakalı fikirler sınır ötesi yerlere ulaşıyor.”

Desai, insanların bir aidiyet hissi yaşamalarını ve Müslümanların kendilerini pozitif bir şekilde temsil edildiklerini hissetmelerini istediğini vurguluyor: “Komşularımızla ramazanın anlamını paylaşmak ve farkındalık yaratmak istedim”. Işıklandırmaların ekonomik olarak yerel esnafa olan faydalarından da bahseden Desai, ramazan ışıklarını görmeye gelen kalabalığın Piccadilly Circus çevresindeki işletmelere pozitif katkıda bulunduğunu belirtti.

Birleşik Krallık’taki bazı gazetelerde bu proje “dinî çeşitliliği kutlamanın bir yolu” olarak ele alındı. Belediye Başkanı Khan ise Londra’nın Avrupa’da ramazanı anmak için böylesi bir ışık gösterisi yapan ilk büyük şehir olduğunu vurgulayarak, projenin aynı zamanda başkentin çeşitliliği nasıl kutladığının gerçek bir göstergesi olduğunu vurgulandı.

Medine Tezcan

Uluslararası Londra Üniversitesinde Siyasal Bilimler ve Uluslarası İlişkiler eğitimini tamamlayan Medine Tezcan, İsveç Genç Müslümanlar (SUM) Derneğinin başkan yardımcılığını yapmıştır. Tezcan, Perspektif redaksiyon ekibinin üyesidir.

Yazarın diğer yazıları
Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler