'KÜLTÜR PERSPEKTİFİ'

Erva Çakırcı: “Önemli Olan Öz Eleştiri, Motivasyon ve İlham Arasında Denge Kurmak”

Kültür Perspektifi Serisi'nde Bavyeralı grafik tasarımcı ve illüstratör Erva Çakırcı'yla çizime olan ilgisinin nasıl başladığını ve Müslüman kimliğiyle bilinen bir sanatçı olmak hakkında konuştuk.

Fotoğraf: Erva Çakırcı. Değişiklikler: Perspektif.

Almanya’da yaşayan grafik tasarımcı ve illüstratör Erva Çakırcı’nın çalışmaları hakkında bilgi almak için ve sosyal medya hesaplarına ulaşmak linke tıklayabilirsiniz: https://linktr.ee/ervart_

Öncelikle kendinizi tanıtabilir misiniz?

Merhaba adım Erva ve 23 yaşındayım. Bavyera’da doğdum vew şu anda Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde yaşıyorum. 2022 yılında Folkwang Sanat Üniversitesinde grafik tasarım alanında lisans eğitimimi aldım. Mezuniyetimden beri serbest grafik tasarımcı ve illüstratör olarak çalışıyorum.

Meşgul olduğunuz sanat dalından kısaca bahsedebilir misiniz? Bu alanı neden seçtiniz?

Sanat tarzımı birkaç kelimeyle özetlemek zor ama dijital sanata olan tutkumu üniversitedeki son yıllarımda keşfettim. Çizimlerimde farklı renkler kullanmayı ve izleyicide olumlu bir his yaratmayı seviyorum. İlhamımı yaşadığım, gördüğüm ve güzel bulduğum şeylerden ve hatta şiirlerden alıyorum.

Sosyal medya hesabınız paylaştığınız çalışmalarınız çok başarılı. Bu yola nasıl başladınız ve bu yolda sizi kimler destekledi?

Nazik sözleriniz için teşekkür ederim. Aslında Instagram‘ı okuldayken eğlence için kullanmaya başladım. Sanatımı ailem ve arkadaşlarımla paylaşıyordum. Bir süre sonra daha profesyonel hâle geldi ve çizimlerim doğal olarak daha iyi oldu. Bu da insanların ilgisini çekmiş gibi görünüyor. Ailem bu süreçte beni çok destekledi ve arkadaşlarım da işim söz konusu olduğunda her zaman motive edici oldular. Instagram sayesinde, sektörümdeki diğer insanlarla da iletişim kurabildim ve bu sayede çok şey öğrendim.

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

erva (@ervart_)’in paylaştığı bir gönderi

Yaptığınız sanatla ne kadar büyük bir kitleye ulaşıyorsunuz?

Genelde Almanya ve Türkiye’den sanatla ilgilenen insanlar var. Önceden sadece ailem ve çevremdeki arkadaşlarım vardı ama şimdi yüz yüze hiç tanışmadığım çok sayıda takipçim var. Bu bana sosyal medyanın benzer düşünen insanlarla tanışmak için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

İllüstrasyon alanında şimdiye kadar aldığınız tepkilerde sizi en çok şaşırtan/üzen/sevindiren hangileriydi?

İnsanlar bana sanatım hakkında yazdıklarında ve onlarla paylaştıklarımı ve çizdiklerimi takdir ettiklerinde her zaman mutlu oluyorum. En güzel şey ilk kez bir komisyon aldığımda oldu. İnsanların sanatım için para harcamak istemesi beni biraz şaşırtmıştı. Bu beni gerçekten cesaretlendirdi ve mutlu etti.

Avrupa’da birçoğu göçmen kökenli olan Müslüman sanatçı ve zanaatkarlar, klasik İslam sanatlarından başlayıp çağdaş sanata kadar uzanan geniş bir yelpazede eserlerini üretiyorlar. Peki onları ve eserlerini ne kadar tanıyoruz? Kültür Perspektifi Serisi’nde sanat ve yaşama dair soruları muhataplarına soruyoruz. Serideki diğer söyleşilere buradan ulaşabilirsiniz.
TIKLA

“Müslüman Sanatçı Olarak Görülmek Reddedilminize Yol Açabiliyor”

İllüstrasyon sanatını Almanyaʼda yaşayan Müslüman genç bir hanım olarak icra etmenin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Aslında Almanya’daki avantajlar diğer ülkelerdekilerden farklı değil. Günümüzde illüstrasyonlarınızı diğer insanlara göstermek ve daha fazla kişiye ulaşmak çok kolay: Özellikle de kendi toplumunuzdakilere. Almanya’da olmanın dezavantajı ise her zaman Müslüman bir sanatçı olarak görülmeniz ve bu durumun reddedilmenize yol açması. Ayrıca, gayrimüslim sanatçılar kadar çok fırsatınız olmuyor. Bence iyi bir “community” (topluluk, çevre) oluşturmalı ve bunu güçlü tutmalısınız.

Kendinizi nasıl bir sanatçı olarak tanımlarsınız? Türk-Müslüman-Alman sanatçı…

Kendimi Müslüman bir Alman Türk sanatçı olarak tanımlayabilirim. Çünkü bunlar benim kimliğimin bir parçası ve bunlardan birini dışlarsam yalan söylemiş olurum. Her şey beni bugün olduğum kişi yapıyor ve bunun için minnettarım.

Sanatınızı ve kendi geleceğinizi Avrupaʼda nasıl değerlendiriyorsunuz?

İllüstrasyonlarımda her zaman değerlerimi ve geleneklerimi tasvir etmeye ve onları insanlara daha yakın hâle getirmeye çalışıyorum. Elbette sadece eğlenmek için yaptığım çizimlerim de var, ancak bazılarında izleyici tarafından nasıl karşılanacaklarını ve neleri tetikleyebileceklerini açıkça düşünüyorum.

İllüstrasyonla ilgilenmek isteyenlere neler tavsiye edersiniz?

Çok fazla özeleştiri yapmamaya çalışın. Evet, eleştiri çok iyi ve önemli olsa da motivasyonunuzu kaybettirecek kadar değil. Pek çok farklı kaynağa bakın ve her zaman kendinizi geliştirmeye çalışın. Önemli olan öz eleştiri, motivasyon ve ilham arasında bir denge kurmaktır.

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

erva (@ervart_)’in paylaştığı bir gönderi

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler