'KÜLTÜR PERSPEKTİFİ'

“Müslümanların Medyada Tasvir Edildikleri Gibi Olmadığını Anlatıyorum”

Kültür Perspektifi Serisi'nde Hannoverli grafik tasarımcı ve çizer Bahar Karbuz'la çizim ve animasyonlarıyla anlattığı hikâyeler ve "modern çizgi film tarzı" hakkında konuştuk.

Saniyeler içinde içimde bir şey çöküverdi. Kendime şunu soruyorum? Şimdi daha iyi hissediyor musun? Görsel: Bahar Karbuz.

Almanya’da yaşayan grafik tasarımcı Bahar Karbuz, yaptığı mizahi çizimlerle günlük hayatta ırkçılık ve ayrımcılığın nasıl tecrübe edildiğini tasvir ediyor. Instagram: https://www.instagram.com/bahar.karbuz/  TikTok: https://www.tiktok.com/@bahardraws

Bahar Hanım, bize öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

Almanya’nın Hannover şehrinde doğdum ve büyüdüm. Yaklaşık 5 senedir grafik tasarımcısı olarak çalışıyorum. Boş zamanlarımda resim çizerek geçiriyorum.

Uğraştığınız sanat dalından kısaca bahsedebilir misiniz? Neden bu alanı seçtiniz?

Sanat tarzımı, “modern çizgi film tarzı” olarak tanımlayabilirim. Başlangıçta manga tarzı sanata çok düşkündüm, ancak kendimi asla onun içinde tanıyamadım. Yüzler her zaman aynı gibi görünüyordu. Şu anki tarzımla yüz ifadelerini ve vücut duruşlarını abartabilir ve komik hikayeler anlatabilirim. Bunları anlatmak, bugünkü sanat tarzımın ana nedenidir.

“Ailem Yeteneğimi Tanıdı ve Beni Ödüllendirmekten Hiç Çekinmedi”

Sosyal medya hesabınızdan paylaştığınız resimleri çok başarılı buluyorum. Bu anlamda yeteneğiniz takdire şayan. Çizimle yolunuz nasıl ve ne zaman kesişti? Bu yolda sizi kim ya da kimler destekledi?

Çok nazik sözleriniz için çok teşekkür ederim. Annem her zaman bana çok küçük yaşlardan itibaren kalemlere ve çizimlere büyük ilgi gösterdiğimi söylerdi. Disney filmleri gibi animasyonları hep birlikte izlerdik ve bu ilgimi daha da büyüttü: Anismasyon filmlerindeki gibi resimler çizmeye daha fazla zaman ayırmamı sağladı. Ailem her zaman bu konuda çok destekleyici oldu. Yeteneğimi tanıdılar ve sanata olan bu tutkumdan gurur duydukları için iyi notlar karşılığında beni sanat malzemeleri ile ödüllendirmekten hiç çekinmediler.

Sanatınızla ne kadar büyük bir kitleye ulaşıyorsunuz? 

Gerçek şu ki sanatım yaklaşık bir buçuk yıl önce küçük animasyonlar çizmeye ve bunları TikTok’ta paylaşmaya başladığımda pek çok kişiye ulaşmamıştı. Bu paylaşımlarla sanatımı ilk kez birçok kişinin gördü ve beğendi. Paylaşımlarımı görüntüleyenlerin çoğu Almanya, Fransa, İngiltere, ABD ve Kanada gibi Batı ülkelerinde yaşayan Müslümanlar. 

“Müslüman Bir Sanatçı Olarak İnsanlar Sizi Çok Hızlı Fark Eder”

İllüstrasyon  anlamda bir kariyer planınız var mı?

Şu an için grafik tasarımcı olarak çalışmak benim ana gelir kaynağım. Kesinlikle kendimi illüstrasyon ve animasyon alanlarında daha fazla yapabilirken hayal edebiliyorum, ancak bunun çok zorlu bir süreç olduğunu biliyorum. Bunları üreterek düzenli gelir elde eder hâle gelmek, kolay olmayacak. Bu, beni biraz korkutuyor.

Yaptıklarınıza şimdiye kadar aldığınız tepkilerde sizi en çok şaşırtan, üzen ya da sevindiren ne oldu?

Almanya’da yaşayan bir Müslüman Türk olarak çok genç yaşta ırkçılıkla karşılaşmak zorunda kaldım. Bazen bu deneyimler hakkında çizimler yapıyorum. Bu çizimlere gelen tepkiler çok karışık. Bazıları çok teşvik edici ve destekleyiciydi, bana huzurlu bir yaşam dilediler. Fakat kendi hikayelerini anlatanlar da oldu ve onların tecrübeleri benim kalbimi acıttı. Tabii ki ırkçı yorumlar da geldi.

Bu sanat dalını Almanya’da yaşayan Müslüman biri olarak icra etmenin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Bir dezavantaj, bir Müslüman olarak takip etmek istediğiniz prensiplerin olmasıdır. Örneğin, cinsel içerik çizmemek gibi ki bu, Müslüman olmayan birinin yanında çalışırken ortaya çıkabilen bir durum. En büyük avantaj -umarım uygun bir yanıt verebilirim- Müslüman toplumumuzun bu alanda pek çok sanatçıya sahip olmaması. Bu, bir kişiyi nadir kılar, insanlar sizi çok hızlı fark eder ve genel yaşam hakkında paylaştığımız içgörüler nedeniyle sizinle daha fazla çalışmayı tercih ederler.

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Bahar (@bahar.karbuz)’in paylaştığı bir gönderi

Avrupa’da birçoğu göçmen kökenli olan Müslüman sanatçı ve zanaatkarlar, klasik İslam sanatlarından başlayıp çağdaş sanata gelen geniş bir yelpazede eserlerini üretiyorlar. Peki, onları ve eserlerini ne kadar tanıyoruz? Kültür Perspektifi Serisi’nde sanat ve yaşama dair soruları muhataplarına soruyoruz. Söyleşilere buradan ulaşabilirsiniz.
TIKLA

“Müslümanlarnı Medyada Tasvir Edildikleri Gibi Olmadığını Anlatmaya Çalışıyorum”

Kendinizi nasıl bir sanatçı olarak tanımlarsınız? Türk-Müslüman-Alman sanatçı?

Kendimi Almanya’da yaşayan bir Müslüman Türk ve sanattan keyif alan biri olarak tanıtıyorum. 

Sanatınızı ve kendi geleceğinizi Avrupa’da nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şu an için insanlara Müslümanların medyada tasvir edildikleri gibi olmadıklarını anlatmaya çalışıyorum. Bizler sadece onlar gibi güzel bir toplumuz. Zaman zaman komik, bazen üzgün, bazen sinirli, ama çoğunlukla neşeli, nazik ve sevgi doluyuz. Kusursuzca kusurluyuz. İnsanız. 

Resimle ilgilenmek isteyenlere neler tavsiye edersiniz?

Sanat alanında çalışmaya istekliyseniz, sabırlı olmanız ve çok çalışmanız gerekir. Beceriler, sürekli eğitimle gelişir. Hayalinize bağlı kalmak ve onun için çalışmak, aslında gerçek yetenektir. Eğer kararlılıkla bunu yapmaya karar verirseniz, hedeflediğiniz şeyi başarabileceğinize inanıyorum.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler