'Ramazan 2024'

Bu Sene Köln Ramazan Işıklarıyla Aydınlanacak

Ramazan ayı yaklaşıyor ve dünyanın birçok şehrinde ramazan ayının gelişi sadece evlerde değil, sokaklarda da hissediliyor. Bu sene Almanya'nın Köln şehri de ramazan coşkusunun sokağa taştığı şehirlerden biri olacak.

Ramazanayı 2023 Londra sokaklarından bir görüntü. Fotoğraf: Shutterstock- Zeynep Demir Aslim

11 Mart Pazartesi günü ramazan ayının ilk günü ve bu sene ramazan ayının coşkusu Köln sokaklarında daha fazla hissedilecek. İlk defa 2023 yılında Londra sokaklarını süsleyen “ramazan ışıkları” bu sene Köln’lü 5 kız kardeşin inisiyatifiyle kurulan “The Ramadan Project” adlı derneğin girişimiyle Köln sokaklarını da aydınlatacak.  

Derneğin kurucularından hukuk öğrenci Saliha Bektaş projeleriyle ilgili Perspektif’e verdiği demeçte, geçen sene staj için gittiği Londra’da soluduğu Ramazan atmosferinin kendisini heyecanlandırdığını ve bu projeyi hayata geçirmede kendilerine ilham olduğunu söylüyor:  “Ramazan’da Picadilly Circus’a asılan ramazan ışıklarını görmek çok değişik ve güzel bir duyguydu. Arkadaşlarla iftardan sonra toplanıp oraya gidiyorduk.”

“Neden Başkasının Yapmasını Bekleyelim?”

Londra’daki stajı bitip Almanya’ya geri döndüğünde ise Saliha ve kızkardeşleri “Neden başkasının yapmasını bekleyelim, bu işi biz yapalım” düşüncesiyle kolları sıvamış ve işe ilk önce bir dernek kurarak başlamışlar:

“İnsanlar başlangıçta somut bir şey göremediklerinden projeye maddi yardımda bulunmak istemediler. Fakat sonra çizimler yaptık ve bunun sonrasında projeyi gerçekleştirebilmemiz için gereken kaynakları bulmamız biraz daha kolaylaştı. Yalnız Köln belediyesinden veya herhangi başka bir devlet kurumdan finansal olarak destek alamadığımızı belirtmek isteriz. Eğer seneye alabilirsek projemizi daha büyük alanda gerçekleştirebilmemiz de mümkün olabilir.”

Işıklandırmanın Londra’daki kadar büyük çapta olamayacağını belirten Bektaş, üzerinde “Ramadan Kareem” yazan ışıklı bir yazı ile, hilal gibi ramazan ayı ile bağdaştırılan başka sembollerin olduğu ışıklandırmalar asılacağını aktardı.

Köln Strassenkicker BASE Stadyumunda Açık İftar

Londra’da ramazan ayı boyunca kamuya açık dış alanlarda Müslümanların rahatlıkta namaz kılabilmeleri ve bazı yerlerde ezanın dışarıdan duyulabilmesi gibi şeyleri gözlemlediğini söyleyen Bektaş, yine Londra’da şahit olduğu açık havada toplu iftar açma etkinliklerinden esinlenerek 30 Mart’ta “açık iftar” programı düzenlemeyi planladıklarını da açıkladı. Bektaş halka açık iftarın Köln Strassenkicker BASE Podolski stadyumunda gerçekleşeceğini anlattı:

“Bu faaliyetlerle çoğulcu bir toplumda yaşamanın güzelliklerini vurgulamak istiyoruz. Toplumuzun kültürel zenginliğini açık bir şekilde yaşayabilmek ve bir diyalog platformu sağlayabilmek bizim için son derece değerli. Farklı etnik ve dinî kökenlerden gelen insanlar olarak ancak bir araya gelip birbirimizi şahsen tanıyabilirsek ön yargıları kırabilir ve birbirimiz hakkındaki bakış açımızı değiştirebiliriz. Sloganımız aslında herşeyi açıklıyor: “Açık İftar, Açık Zihinler”. İftar programında ayrıca yerde oturma düzeni, canlı ezan ve cemaat ile birlikte dua da yer alacak.”

Açılış 9 Mart’ta

Geçen sene Londra’da 30 bin sürdürülebilir ışık kurulumu ile ramazan ayı boyunca Piccadilly Circus caddesini “Ramadan Lights” projesi aydınlatmıştı ve bu proje Batı Avrupa’da bu anlamdaki ilk proje olmuştu. Perspektif’e konuşan proje sorumlusu Aisha Desai, ramazan süslemelerinin başka şehirlere de ilham olmasını amaçladığını söylemişti. Desai ayrıca dünyanın her yerinden pozitif geri dönüşler aldığını ve bunun küresel bir başarı olduğunu söylemişti. Ramazan etkinliklerine bu sene de devam edileceği projenin Instagram hesabı üzerinden duyuruldu.

Köln’de ise ilk ramazan ışıklandırmaları 9 Mart’ta “Ramadan lights” açılış programı ile gerçekleştirilecek. Açılışa Köln Büyük Şehir Belediye Başkanı Henriette Reker ve Köln-Ehrenfeld İlçe Belediye Başkanı Volker Spelthann‘ı davet ettiklerini söyleyen Bektaş, “Katılım sağlamalarının beklentisi içindeyiz. Saat 17:30 da program başlayacak, saat 18:15’te ise ışıklar yanacak. Herkes davetlidir.” diyerek bu tarihi ana şahit olmak isteyen herkesi açılış gününe katılmaya davet etti.

Bu yazıyla ilgili yorumunuzu paylaşabilirsiniz. Bunu yaparken Yorum Kurallarımızı dikkate alın lütfen.
Yorum adedi#0

*Tüm alanları doldurunuz

Son Yüklenenler